Arnhemsebovenweg 257-259Foto Renk Knol 2006       vergroot foto / enlarge photo

Vrijstaand dubbel woonhuis, gebouwd in de periode 1880-1890 in opdracht van H. Bessching. Het oorspronkelijk als woonhuis gebouwde pand is in 1924 door H. Geijtenbeek verbouwd tot winkel. Sinds 1957 heeft het pand weer een woonhuisfunctie.

Het pand is asymmetrisch van opzet en heeft één bouwlaag onder een mansardedak. Het dak is gedekt met gesmoorde kruispannen. In het dakschild aan de linkerzijde een dakkapel met een plat dak afwerking en voorzien van klauwstukken. Onderlangs de langsdakvlakken een bakgoot.

Ter plaatse van de topgevel een eenvoudige makelaar.

 

De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en voorzien van gepleisterde hoekpenanten met reliëfblokken en een gepleisterde plint. In de voorgevel van het pand een glasdeur (niet oorspronkelijk), links van de deur een venster;  deur en venster zijn voorzien van een glas in lood bovenlicht. Rechts van de deur een aangebouwde serre uit de ’20/’30-er jaren. Aan de voorzijde van de serre drie grote ramen met elk drie bovenlichten. In de voorgevel op de verdieping een tweetal vensters met bovenlichten. Boven de gevelopeningen in de voorgevel gemetselde bogen met sluitstenen en tegelwerk in de boogtrommels.

 

Waardering 

Vrijstaand dubbel woonhuis, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en vrijwel gave detaillering uit de bouwperiode alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelingskarakteristiek van de Arnhemsebovenweg, welke zich kenmerkt in bebouwing voornamelijk uit de periode van de late 19e en de vroege 20e eeuw.

besluit:           categorie 2   dbr 16
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug