Arnhemsebovenweg 239-241Foto Renk Knol 2006       vergroot foto / enlarge photo

Vrijstaand dubbel woonhuis gebouwd in de periode 1915-1925. Het pand is symmetrisch van opzet en heeft één bouwlaag onder een afgeplat, rondlopend schilddak. Centraal in het dakschild aan de voorzijde een dakhuis onder een zadeldak, dwars geplaatst op het schilddak. Aan weerszijden van het dakhuis een dakkapel onder een lessenaardakje. Alle dakvlakken zijn gedekt met rode, geglazuurde kruispannen. Onderlangs het afgeplatte schilddak een geprofileerde bakgoot op klossen.

De gevels zijn uitgevoerd in pleisterwerk. Centraal in de voorgevel een rondboogvormig afgesloten portiek met twee toegangsdeuren (deuren niet oorspronkelijk). Aan weerszijden van het portiek een groot, samengesteld venster. Het linker venster is oorspronkelijk en bestaat uit een centraal schuifvenster geflankeerd door smalle schuifvensters. Het rechtervenster (nr. 241) is niet meer origineel maar heeft een indeling gelijkend op het linker. Boven het portiek, ter plaatse van het dakhuis, een tweetal draaivensters voorzien van rondboogvormig afgesloten bovenlichten. Boven alle gevelopeningen, boogvormig gemetselde strekken in baksteen. Ter plaatse van de dakkapellen dubbel draaivensters. Aan de linkerzijde van het pand een aangebouwde serre (oorspronkelijk, doch gewijzigd)

 

Waardering 

Vrijstaand dubbel woonhuis, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en vrijwel gave detaillering uit de bouwperiode alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelingskarakteristiek van de Arnhemsebovenweg, welke zich kenmerkt in bebouwing voornamelijk uit de periode van de late 19e en de vroege 20e eeuw.

besluit:              categorie 2   dbr 14
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug