We noemen onze baby ….

door Evert Wybenga
Zo begint meestal ieder geboortekaartje. Bij het bedenken van de namen wordt nog steeds rekening gehouden met de oma’s en opa’s. Er staan dan namen op het kaartje in de trant van: Tim Johannes Hendrikus. Vanzelfsprekend krijgt de baby als roepnaam dan Tim.

Hoe gaat dat eigenlijk bij een nieuwe gemeente? Ook hier is min of meer sprake van een geboorte. Wordt hier bij de naamgeving ook nog gedacht aan de grootouders? De dondergod Thor zou kunnen fungeren als voorouder van Doorn. Maarsbergen heeft veel te danken aan Ridder Fulco. Leersum heeft zelfs iemand van koninklijke bloede binnen de gemeente gehad.

Bij de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen kwam men in het begin ook niet verder dat de onuitsprekelijke samenvoeging van de beginletters: MALDD. Er moest altijd de toevoeging “met dubbel D” bij!

Later sprak men in het ambtelijk verkeer over de werktitel HEUVELRUG. Natuurlijk lag die naam voor de hand. Alle gemeenten lagen op of naast de Utrechtse Heuvelrug. Dat is nog geen reden om meteen te kiezen voor de makkelijkste weg. Er waren natuurlijk intussen wel andere suggesties genoemd, maar die lagen ook te veel voor de hand. Ook moest men opletten dat er geen gemeente werd voorgetrokken. Maarnwijk of Doornenburg waren vanzelfsprekend onmogelijk. Amersum of Leerbergen gingen natuurlijk ook niet.

Het moest een naam zijn waarin alle bewoners van alle gemeenten zich in herkenden. Een naam waarin de letters van alle gemeenten terug te vinden zijn! Het lijkt op MALDD met dubbel D, maar met een kleine aanpassing: Maarn, Amerongen Leersum, DRIebergen en Doorn komen samen in een nieuwe naam MALDRID. De naam “bekt” lekker en is niet te lang zoals de onlangs gebruikte naam gemeente Utrechtse Heuvelrug. Nee, gewoon kortweg: Maldrid. Als je de naam een paar keer achter elkaar uitspreekt, voel je gewoon dat het een naam is om trots op te zijn.

De bewoners kunnen zichzelf Maldrilenen noemen. Het is natuurlijk verwant aan het Spaanse Madrid. Dat is toch helemaal niet erg. Ik zie het al voor me. Allemaal koppen in de krant. “Ruud Gullit gaat naar nieuwe voetbalclub: Real Maldrid”. Het zal niet eens opvallen dat het gaat om een samenvoeging van de voetbalclubs DVSA, HDS, DEV, SVMM en DALTO. Wat zal dat een mooie wedstrijd worden: AJAX tegen REAL MALDRID of wordt het toch Real Heuvelrug?


6 juni 2005