Introductie Scholekster Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  ansichten  luchtfoto  woningmarktWoonerf de Scholekster hangt als een soort puntzak aan de rand van Driebergen-Rijsenburg, daar ergens waar de Faunalaan de Rijsenburgselaan bereikt. Tot eind jaren ’70 lagen daar nog de restanten van een verwaarloosde boomgaard waarin je heerlijk kon struinen.
Het erf kreeg de naam van een weidevogel die een halve eeuw geleden nog geen weidevogel was: de scholekster. Deze zwart-witte vogel met z’n rode snavel was (en is nog) een wadvogel, die met z’n krachtige snavel schelpdieren uit het slik peutert. Maar de ‘Bonte Piet’ heeft inmiddels ook de malse weilanden ontdekt, rijk aan regenwormen en andere heerlijkheden. Een deel van de scholeksterpopulatie lijkt definitief voor een leven in het binnenland te hebben gekozen, waar hun nesten zelfs op daken van flatgebouwen en tussen spoorrails zijn aangetroffen.
Zoals meer en meer de gewoonte is geworden, werd ook hier op de Scholekster de buitenkant van de ‘dorpsuitleg’ afgewerkt met een zoom van vrije sectorwoningen, gebouwd omstreeks 1983/1984.

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3