Introductie Patrimoniumstraat Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  woningmarkt  luchtfotoDe sociale woningbouw door een woningbouwcoöperatie in de gemeente Driebergen is begonnen in dit noordwestelijk stukje Driebergen. In 1919 werd de woningbouwstichting Patrimonium opgericht. Voor het eerste bouwproject van Patrimonium werd van de gemeente een perceel spaarzaam begroeid dennenbos aan de Arnhemsebovenweg aangekocht. Daar werden vervolgens in 1921 de eerste Patrimoniumwoningen gebouwd. Alleszins begrijpelijk dat men aan deze buurt de naam Patrimonium hechtte, hoewel de gemeenteraad in 1921 hiervoor nog slechts de straatnamen Drift en Noorderstraat vaststelde. Pas in 1927 werd besloten tot de naam Patrimoniumstraat, toen aannemer Van der Horst aan de Arnhemsebovenweg vroeg om ook een naam te geven aan het zijstraatje bij zijn huis en werkplaats.
Het in de 30er jaren vastgestelde tracé van de autosnelweg Utrecht-Arnhem trok een dikke rode streep door de Patrimoniumwijk. in 1941 werden de meeste woningen aan de Noorderstraat, net twintig jaar oud, al weer gesloopt om de A12 ruim baan te bieden. De gesloopte woningen werden een eind verderop herbouwd, en aangeplakt bij de al bestaande Patrimoniumstraat die toen min of meer rond ging lopen: van de Arnhemsebovenweg naar de Arnhemsebovenweg. Zie ook onder Drift.
De woningen aan de Patrimoniumstraat zijn, op een blokje na, gesloopt toen in 1978, aan de overkant van de Arnhemsebovenweg in het bos, de woningwetwoningen aan het Noorderplantsoen waren opgeleverd.

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3