Introductie Odijkerweg Driebergen

andere straat

  intro  foto’s  woningmarkt  luchtfotoDe Odijkerweg is een deel van de voormalige Odijkersteeg, die vanuit het dorp Odijk naar de ‘landstraat’ (= tegenwoordige Hoofdstraat) liep, die kruiste en tot in de ‘duinen’ van Austerlitz doorliep. Met gebruikmaking van hedendaagse markeringspunten kan gezegd worden dat deze steeg via de Breullaan over het landgoed Heidestein liep, langs Hoog Kanje en in de buurt van het KNVB-centrum uitliep op de Woudenbergse weg.
Deze weg, vroeger de Odijkersteeg geheten, behoorde tot 1532 aan de heer van Odijk, die de steeg in dat jaar overdeed aan de (hervormde) kerk van Odijk.
Pas omstreeks 1820 ging de weg in eigendom over aan de gemeente Zeist. De Odijkerweg is, evenals de genoemde Breullaan, een grensweg met de gemeente Zeist. Aan de Driebergse kant van de Odijkersteeg lag tot 1934 de van oorsprong middeleeuwse boerderij Het Grote Loo, tussen de spoorwegovergang en de Hoofdstraat. De hofstede werd in dat jaar afgebroken om plaats te maken voor de slachterij en vleeswarenfabriek Gevato. Zowel aan de Zeister kant (automobielbedrijven) als aan de Driebergse kant (kantoren, werkplaatsen en magazijnen) is het er anno 2000 een nijvere bedoening. Dit stukje weg kreeg een paar jaar eerder een extra knik ter hoogte van de spoorwegovergang, als gevolg van de noodzakelijk verlenging van de perrons van het NS-station Driebergen-Zeist.

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3