Introductie Korte Dreef Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  ansichten  luchtfoto  woningmarktMet de Korte Dreef is het een wat vreemd geval. Deze straat, deels tussen Engweg en Hoofdstraat, heette sinds 1898 de Wilhelminastraat (in de oorlog tijdelijk vernoemd tot Jan Pietersz. Coenstraat), maar werd in 1966 Korte Dreef.
Die laatste naam hoort tot het assortiment van de Wildbaannamen. En dat die naam voor deze straat werd vastgesteld mag er wel op duiden dat de Wildbaanplanners aanvankelijk aan deze weg een belangrijke rol hebben toebedeeld in de verkeersafwikkeling vanuit de Wildbaan richting Hoofdstraat/Traaij.
Met de naam Korte Dreef werd ook de weg bedacht die min of meer in het verlengde van de vroegere Wilhelminastraat was geprojecteerd, richting Damhertlaan. Maar toen bleek dat daaraan wel woonblokken, maar geen huisnummers kwamen, raakte daar de straatnaam onder de tafel. Aan de ene kant van de straat laat een lang woonblok z’n achterkant zien (en hoort bij de Groenhoek), aan de andere kant horen een aantal flats er ook niet echt bij (postadres Lange Dreef). Dus werd dat min of meer een straat zonder postadressen, waar
postboden, deurwaarders en ambulances het blokje huizen dicht bij de Damhertlaan steeds maar over het hoofd zagen. Aanvankelijk ’t was nog gekker: de Korte Dreef was nog niet eens doorgetrokken, alleen met een slalom door de Groenhoek was ’t stukje Korte Dreef bij de Damhertlaan te bereiken. Ten einde raad werd voor dat rijtje van acht woningen een eigen naam gecreëerd: De Wissel.

Inmiddels is het nog ingewikkelder geworden, want voor een rij van twaalf woningen, gelegen tussen de Korte Dreef en de Lange Dreef werd de naam Tussen de Dreven uitgevonden. Als het allemaal goed begrepen is zit het nu dus zo dat de oorspronkelijke Korte Dreef is opgedeeld in een stukje Korte Dreef tussen Hoofdstraat en Engweg, een stuk Tussen de Dreven (van de Engweg tot de flats van Lange Dreef en Groenhoek), een naamloos stuk dat officieel toch altijd nog Korte Dreef heet (links en rechts flats) en tenslotte De Wissel.
Van wat oorspronkelijk was voorzien als een belangrijke uitweg van de Wildbaanwijk hebben alleen de fietsers en wandelaars richting Traaij profijt. Voorzichtig, alleen bij groen licht oversteken.

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3