Introductie Horstlaan Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  ansichten  luchtfoto  woningmarktHet landgoed De Horst werd in 1913 door De Mol van Otterloo gekocht van mr. dr.. Van Leeuwen, gewezen commissaris der Koningin in Noord-Holland. In 1925 legde De Mol een weg aan over De Horst van Hoofdstraat naar Arnhemsebovenweg, feitelijk het verlengde van Akkerweg of Akkersteeg die voorheen rechtdoor naar de Arnhemsebovenweg liep. Pas bij de aanleg door De Mol van Otterloo is er een knik in gelegd.
Even heeft het erop geleken dat deze laan De Mol van Otterloolaan zou worden, maar toen het landgoed in 1927 overging in handen van jhr. mr. Daniël de Blocq van Haarsma de With kon De Mol van Otterloo dat wel vergeten. De naam van de nieuwe eigenaar was kennelijk te mooi (en te lang) voor een straatnaambord. Toen in 1928 deze weg door de gemeente Driebergen in eigendom werd overgenomen, bepaalde de gemeenteraad voor deze nieuw verworven laan doodeenvoudig de naam Horstlaan. Voor alle duidelijkheid werd in de gauwigheid de alk lang bestaande Horstweg omgedoopt tot Hydeparklaan. De naam De Mol van Otterlo is niet helemaal uit de Driebergse topografie verdwenen: Het Mollebos, het stuk bos tussen De Horst en A12.
Aan de Horstlaan betrok de sociale academie De Horst in 1969 eindelijk, na jaren van uitstel als geval van de afgekondigde investeringsbeperking, een eigen schoolgebouw. Architect van het fraaie bouwwerk was ir. J. Jonkman uit Driebergen. Sinds de oprichting had de school, voortgekomen uit Kerk en Wereld, over allerlei plaatsen in het dorp verspreid gezeten. In Salem, achter de hervormde kerk, in het voormalige gemeentehuis, in de avondnijverheidsschool aan de Akkerweg, waar al niet…..

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3