Introductie Beeklaan Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  ansichten  luchtfoto  woningmarktVoor de hand liggend: de Beeklaan, verbindingsweg tussen de Welgelegenlaan en de Buntlaan, is genoemd naar een beek(je). Een beek met de originele naam ‘het lekkere watertje’, dat komend vanaf de heide boven Driebergen over de buitenplaats Welgelegen liep, de Hoofdstraat kruiste en langs de Hogesteeg en via de vijvers van Dennenburg in de Rodenbergsevaart uitkwam. Het watertje bestaat grotendeels nog, zij het deels onder de grond – op Park Welgelegen (m.u.v. de vijver), onder de Hoofdstraat en langs de Hogesteeg. Maar in de Welgelegenlaan is het beekje nog prominent aanwezig.
De gemeenteraad, die op 23 januari 1953 de naam Beeklaan voorgeschoteld kreeg, kon er niet erg warm voor lopen. Raadslid Van Donselaar vond de naam precies als de laan: nietszeggend. Maar ’t is toch bij die naam gebleven, kennelijk waren er die avond belangrijker zaken aan de orde.
De hierboven genoemde Rodenbergsevaart was een gegraven sloot die vanachter Dennenburg naar de Langbroekerwetering liep. Of eigenlijk moet je zeggen loopt, want het waterwegje is in het landschap nog zichtbaar. Waterwegje? jazeker, nog in het begin van deze eeuw kon een smal platboomd schuitje, hier een krommerijnder geheten, van Dennenburg naar de Kromme Rijn varen. Maar dat is een ander verhaal…

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3

Free counters!