Nieuws van zondag 1 juni 2008

Hoofdstraat 211 Driebergen ‘De Horst’
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.05 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Gezamenlijk concert Kamerorkest Driebergen en OpStreek

DRIEBERGEN  Het Kamerorkest Driebergen (KOD) het Zeister jeugdorkest “OpStreek” zijn aan het repeteren voor een concert op 7 en 8 juni. Drie stukken spelen de beide orkesten gezamenlijk: het energieke “Rag for Orchestra”, het mysterieuze “Nimrod” van Edward Elgar en de spectaculaire ouverture bij de opera Romeo en Julia geschreven door P.I.Tchaikovsky.

Voor de pauze speelt het Kamerorkest Driebergen in oorspronkelijke samenstelling, dus zonder de jeugd, een van de meest sprankelende werken van Beethoven: de vijfde symfonie.

Na de pauze heeft eerst OpStreek het podium voor zich alleen. Het orkest zal selecties uit de The Lion King ten gehore brengen.

Daarna schuiven de leden van KOD aan om drie stukken gezamenlijk te spelen met OpStreek.

De concerten vinden plaats op zaterdag 7 juni om 20.15 uur en zondag 8 juni om 14.30 uur, beide in zaal Antropia op landoed De Reehorst, Hoofdstraat 8 in Driebergen (vlakbij station Driebergen-Zeist).

Kaarten kosten 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor jeugd tot 18 jaar.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en in de voorverkoop bij Boekhandel Baars in Driebergen.

Rhenense Woningstichting start internetpanel

RHENEN  De Rhenense Woningstichting wil sneller en vaker met haar huurders schakelen over onderwerpen die met wonen te maken hebben. Dit wil zij doen via een internetpanel (RhenenPanel).

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Dalto kampioen hoofdklasse D

DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto zijn bovenaan geëindigd in de veldcompetitie. De ploeg uit Driebergen won zaterdag met 23-16 van DOS.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Aangehouden voor mishandeling

AMERONGEN  Omstreeks 19.50 uur kreeg de politie een melding, dat er gevochten werd op de hoek van de Koningin Wilhelminaweg. Ter plaatse bleek dat een jongen mishandeld was door een groepje van drie jongens. Aan de hand van de opgegeven signalementen kon de politie één van de verdachten – een 15-jarige jongen uit Amerongen – op de Rijksstraatweg aanhouden. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het bureau. De politie heeft de mishandeling in onderzoek.

Cursusproject zoekt nieuwe voorzitter

AMERONGEN  Al weer 8 jaar is Hans Kray voorzitter van het Cursusproject, voor hem tijd om te stoppen. Andere bezigheden, zoals het koor waarin hij zingt en het doceren aan twee universiteiten vragen zijn aandacht.

Lees verder op de website van De Kaap

Bedreigd met geweer

DOORN  De politie heeft zaterdagavond 31 mei een man aangehouden omdat hij een geschil wilde slechten door gebruik te maken van een geweer.

Door getuigen werd omstreeks 21.30 uur naar de politie gebeld omdat op de Beukenlaan een bedreiging zou plaatsvinden. Ter plaatse troffen de agenten een 44-jarige man uit Doorn aan. De man verklaarde zojuist bedreigd te zijn door een 61-jarige man uit Doorn.

De politie hield de verdachte in zijn woning aan de Driebergsestraat aan. In de woning troffen agenten een luchtbuks met munitie aan. De 61-jarige man werd voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Rondleiding landgoed Zuylestein

AMERONGEN  Het Cursusproject Amerongen organiseert op zaterdag 7 juni een rondleiding over het landgoed Zuylestein.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van maandag 2 juni 2008


Kloosterlaantje Driebergen: ‘afgesloten wegens aanleg bergbezinkbassin’
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur   temperatuur: 21°C

meer foto’s van deze straat

IVN-wandeling Heidestein

DRIEBERGEN  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een wandeling waarbij gekeken wordt naar insecten en kleine beestjes in het bos en op de heide van het landgoed Heidestein.

Natuurlijk gaan we naar het vennetje waar we verschillende soorten libelles en juffers met hun mooie kleuren kunnen zien rondvliegen. Neem dus je verrekijker mee.

We verwachten de deelnemers op zondag 8 juni om 14.00 uur op de hoek van de Prinses Margrietlaan en Hoog Kanje te Zeist.

Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458.

Jubileumskeelertocht van Doornse IJsclub

DOORN  Veertig deelnemers aan de jubileum skeelertocht van de 100 jarig Doornsche IJsclub zijn zaterdag 31 mei om 9.00 uur gestart. De deelnemers kwamen uit alle delen van het land van Friesland tot Noord Brabant.

Lees verder op de website van De Kaap

Eindfeest Dalto Voetbal


vergroot foto in nieuw vensterEr was ook een rommelmarkt op deze dag bij Dalto De opbrengst hierva kwam geheel ten goede aan Kika ( Kinder kankerfonds) De opbrengst voor Kika was maar liefst € 750,= Kortom een geslaagde actie en een geslaagde dag.
A. van Dijken, 2 juni 2008

DRIEBERGEN  Net als voorgaande jaren heeft Dalto Voetbal het seizoen afgesloten met een eindfeest op zaterdag 31 mei. Het begon met een 4 tegen 4-toernooi voor alle jeugdteams (mini’s, F-jes, E-tjes en de D2). De D1 was bij een internationaal toernooi in Den Bosch.

Na een broodje knakworst werd er voor de jongste leden een spelletjesparcours gehouden en voor de E- en D-leden werd er een voetbalclinic georganiseerd door de trainer en spelers van het eerste team.

Hierna volgde de Penalty-bokaal met als winnaar bij de mini’s en F-jes Emiel Eppink en Timon Schinkel als winnaar bij de E en de D. Het was een zeer geslaagde dag voor alle spelers, ouders en de vele vrijwilligers.

Bergbezinkbassin Kloosterlaantje

vergroot foto in nieuw vensterDe bouw start na de bouwvak (eind augustus). Eerst is er een inloopavond op 23 juni van 19.30 uur tot 21.00 uur in Nieuw Salem. Gijs Schaap Projectleider  Openbare Ruimte Gemeente Utrechtse Heuvelrug, 3 juni 2008

DRIEBERGEN  De bouw van het bergbezinkbassin op het Kloosterlaantje vordert gestaag . Volgende week komt de vloer erin, daarna de wanden, waarna de pompen en maalmachines kunnen worden geïnstalleerd.
In augustus wordt het bassin opgeleverd. Dan zal overstort van de riolering niet langer geloosd worden op de waterlopen in het Langbroekerweteringgebied.
Volgende week start de bouw van eenzelfde soort bassin aan de Bosstraat. Die wordt overigens ruim tweemaal zo groot.

Nieuws van dinsdag 3 juni 2008

Arnhemsebovenweg Driebergen: richting Doorn vanaf Bosstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 10:05 uur    temperatuur: 19°C

meer foto’s van deze straat

Zwem-4-daagse in het Bosbad Leersum

LEERSUM – Net als afgelopen jaren wordt ook dit jaar weer de zwem-4-daagse in het Bosbad georganiseerd. Op dinsdag 10 juni om 18.00 uur gaat de zwem-4-daagse van start.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie nakomelingen op Sterkenburg

DRIEBERGEN  Het ooievaarsnest op Sterkenburg is weer bewoond en dit weekeinde waren er voor het eerst duidelijk de drie jongen te zien met de kopjes over de rand.

Lees verder op de website van De Kaap

Dorstige dief

ZEIST  Gistermorgen om half tien zag een getuige een onbekende man in een steegje bij de Kritzingerlaan lopen. Hij zag dat de man een tuin bij een woning inliep, daar twee kratten uit pakte, die achter op een fiets zette en wegreed. De getuige dacht dat de man daar woonde, maar even later sprak hij een bewoonster van de betreffende woning. Toen bleek dat de man daar niet woonde, maar dat hij de twee kratten had gestolen.

De verdachte was een blanke man van rond de 23 jaar, ± 1.90 meter, tenger slungelachtig type, rood/rossig krullend haar, langwerpig gezicht met puisten. De man oogde verslaafd, hij droeg een grijze sweater met capuchon en een zwarte trainingsbroek.

Aan getuigen die de verdachte menen te (her-)kennen of hem op of in de omgeving van de Kritzingerlaan hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Architect nieuwbouw gemeentekantoor bekend

DOORN  Het college heeft op 2 juni besloten om INBO Stedenbouwkundigen Architecten uit Eindhoven de opdracht te gunnen voor het ontwerp van een nieuw gemeentekantoor . Het bureau uit Eindhoven kwam in het Europees aanbestedingstraject voor de architectenkeuze als beste uit de selectieprocedure. In hun visie komt een deel van het gebouw onder het maaiveld te liggen, waardoor het gebouw kleiner lijkt. De visie sluit ook goed aan bij het groene karakter van de omgeving.

In februari 2007 besloot de raad dat er een nieuw gemeentekantoor moet komen op de plaats van het voormalige gemeentehuis in Doorn. Hierdoor wordt centrale huisvesting van de gemeentelijke organisatie op het terrein naast het Cultuurhuis mogelijk.

De voorbereiding van de realisatie van de nieuwbouw is in volle gang. De keuze voor de architect is gemaakt op basis van visiepresentaties van vijf architecten. INBO kwam hierin als beste naar voren.

Het nieuwe kantoor heeft in de visie van INBO een aantal gezichtsbepalende kenmerken:

 • een drietal paviljoens gesitueerd in de ruimte, passend in de omgeving en een aanvulling op het Cultuurhuis;
 • een deel van het gebouw is ondergronds; de verbindingen tussen de paviljoens onderling en ook met het Cultuurhuis zijn ondergronds, waardoor het gebouw bovengronds beperkter in omvang wordt.

De komende periode wordt gewerkt aan een schetsontwerp voor het nieuwe gebouw. Dit ontwerp en het technisch programma van eisen moet in september klaar zijn. Voor belangstellenden wordt hierover in september of oktober een informatieavond georganiseerd. Het schetsontwerp en het programma van eisen vormen uiteindelijk in november samen met de investeringskostenraming en het dekkingsvoorsel de basis voor de besluitvorming van de gemeenteraad.


Wie heeft bepaald dat dit architectenbureau als beste uit de selectieprocedure kwam? Het zal mij benieuwen hoeveel werkplekken dit gemeentekantoor gaat krijgen; één voor elke ambtenaar of flexwerkplekken die zijn afgestemd op de gemiddelde bezettingsgraad. Het gaat immers om gemeenschapsgeld.
Hans Hermans, 3 juni 2008

Arena speelt gelijk in thriller tegen Thor

RHENEN  Als er één tegenstander is geweest tijdens dit veld- en zaalseizoen waar Arena het iedere wedstrijd moeilijk tegen had, dan was dit de ploeg van Thor uit Harmelen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Puber van 35

ZEIST – Gistermiddag belde iemand de politie dat een man op de Laan van Vollenhove vanaf de galerij van acht hoog waterzakjes naar beneden gooide. Deze zakjes spatten op de straat uit elkaar.

Dat bleek te gebeuren door 35-jarige man. De man verklaarde de zakjes voor de gein naar beneden te gooien en dat niet in de richting van mensen te doen. De bevindingen van de agent bevestigde dat. De verdachte kreeg een bekeuring voor baldadigheid.

Jongerenraad organiseert kindergemeenteraad

RHENEN  De Rhenense jongerenraad wil kinderen meer betrekken bij de politiek. En wil dit doen door het organiseren van een kindergemeenteraad in 2008. Wanneer dit wordt gehouden wordt later bekendgemaakt.

De kindergemeenteraad is een project van het Instituut voor Politiek en Politiek (IPP) en richt zich op kinderen uit groep 7/ 8 van het basisonderwijs. De jongerenraad regelt zoveel mogelijk zelf alles. Van de gemeente wordt verwacht dat zij de raadzaal, vergaderruimten, kopieerfaciliteiten beschikbaar stelt en een dagcoördinator levert.

,,Jongeren zijn over het algemeen niet erg betrokken bij de politiek,” stellen de leden van de jongerenraad. ,,Wij als jongerenraad willen hier graag verandering in brengen. Dit willen wij doen door een kindergemeenteraad. Tijdens een middag op het gemeentehuis gaan kinderen van de basisschool in groepjes aan de slag met een (door ons gekozen) onderwerp en maken vervolgens een uitvoerbaar voorstel. ‘s Avonds vindt er dan een kindergemeenteraad plaats, waarin door de kinderen wordt besloten welk voorstel ook echt moeten worden uitgevoerd. Dit voorstel wordt dan ook echt uitgevoerd door de gemeente.”

,,Voor de middag op het gemeentehuis krijgen de kinderen vijf lessen waarin wordt ingegaan op gemeentepolitiek en landelijke politiek, zodat de kinderen goed voorbereid op de middag komen. De kinderen maken van te voren een plan en kiezen hun vertegenwoordigers. Per school nemen er ongeveer acht kinderen deel aan de kindergemeenteraad. De andere klasgenoten zijn van harte welkom bij de kindergemeenteraadsvergadering die ‘s avonds plaats vindt.”

Er zijn volgens de jongerenraad nog meer redenen om een kindergemeenteraad te organiseren. ,,Jongeren raken enthousiast over politiek. Het is leuk, spannend en leerzaam voor alle partijen. Er is een gegarandeerde inbreng van iedere deelnemer. Jongeren leren te debatteren. De gemeente komt in direct contact met jongeren en kan zich op een positieve manier presenteren. Het is drempelverlagend voor jongeren. Jongeren houden er een eigen project aan over.”

,,En we moeten ook niet vergeten dat deze kinderen de toekomst zijn van de jongerenraad, zij zullen na ons erin zitten. We moeten dus zorgen dat ze weten dat er een jongerenraad bestaat en wat die doet, daar is deze middag uitermate geschikt voor. Er zijn dus genoeg redenen om een kindergemeenteraad te organiseren. Uiteindelijk zijn kinderen de toekomst,” aldus de leden van de Rhenense jongerenraad.

Rotonde in Driebergseweg

ZEIST  Op de drukke en gevaarlijke kruising Driebergseweg – Heideweg – Bunsinglaan aan de zuidkant van Zeist komt een rotonde om de verkeersveiligheid te verbeteren. Langs de Heideweg en de Breullaan komen bovendien vrijliggende fietspaden.

Lees verder op de website van AD/UN

Avond 4 daagse Driebergen gestart


vergroot foto in nieuw venster 
DRIEBERGEN In een wat broeierig bos ging gisteravond de avondvierdaagse 2008 van start. Hier lopen de tienkilometerlopers de Maarnse berg op. Vanavond loopt de route richting Odijk, morgen naar Bornia. Donderdag door de straten van Driebergen, waar u ze mag inhalen.

Nieuws van woensdag 4 juni 2008


Van Vrijberghestraat 5-7 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur    temperatuur: 19°C

meer foto’s van deze straat

Beauforthuis tweede huis Harmen Fraanje

AUSTERLITZ  Het Beauforthuis is een keer in de maand op woensdagavond een tweede thuis voor pianist Harmen Fraanje. Woensdag 11 juni gebruikt deze internationaal gewaardeerde muzikant samen met zijn trio opnieuw de beaufortplanken.
Voor nieuwe stukken, maar hij improviseert ook met bestaande nummers: standards maar ook bijvoorbeeld Radiohead. Voor het concert eten en kletsen de muzikanten met hun publiek daarna pakken ze hun instrumenten. Elke keer speelt het trio een ander repertoire. Vanaf 18.00 uur is een Mediterraan pastagerecht verkrijgbaar. Het concert begint om 20.15 uur. Reserveer kaarten bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
Ik wil graag een band opbouwen met het publiek,’ zegt Jazz-muzikant Harmen Fraanje. De laatste jaren speelde hij op festivals en podia over de hele wereld, van Maleisië tot Rusland en met mensen als Mark Turner en Magic Malik. Van de Nederlandse Jazzdienst en het North Sea Jazz Festival kreeg Fraanje de compositieopdracht voor 2004. Hij speelt ook veel met Stefan Lievestro en bassist Hans van Oosterhout. Bijvoorbeeld op de plaat Breakfast in Walhalla, waarover de NRC schreef: “…een wonderbaarlijk frisse cd die nog eens bewijst dat de Nederlandse jazz zich vrij heeft gevochten van dwingende voorbeelden uit de Verenigde Staten.” Het trio is goed op elkaar ingespeeld. ‘We hebben veel ervaring samen, dus kunnen we gewoon lekker gaan spelen en zien wat er gebeurt,’ zegt Harmen. ‘Wij willen integer spelen. Samen proberen we datgene te spelen wat er op het moment in de lucht hangt. Dit betekent je niet l! aten verleiden tot vaste patroontjes. Ik hoop op een leuke sfeer, zoda t de mensen net zo veel genieten van de muziek als wij.

Nieuw revalidatiesysteem voor militairen

DOORN  De secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, Ton Annink opent 6 juni in het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg in Doorn het nieuwe CAREN systeem.

Lees verder op de website van De Kaap

Bromfietser door achterruit

RHENEN  Gisteravond stond een 41-jarige man uit Rhenen met zijn auto stil op de Herenstraat omdat hij een voorganger de ruimte gaf om te parkeren. Luttele seconden later knalde een 16-jarige bromfietser uit Ochten achter op zijn auto. Door de aanrijding vloog de bromfietsbestuurder over zijn eigen stuur, dwars door de achterruit van de stilstaande auto. Letsel aan zijn aangezicht en een gebroken neus was het gevolg voor de bromfietsbestuurder. Hij werd door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De automobilist heeft geen letsel aan het ongeluk over gehouden.   

Internationaal zwemtoernooi Herford


vergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN  Zwemvereniging De Zwoer is met een groep van 13 zwemmers en zwemsters het afgelopen weekeinde, voor het vijfde achtereenvolgende jaar alweer, afgereisd naar het Duitse Herford voor een groot internationaal zwemtoernooi.
Ploegen uit Duitsland, Nederland en Polen waren daar aanwezig, in totaal 27 verenigingen. Op het terrein van dit 50 meter buitenbad was een compleet tentendorp ingericht door en voor alle deelnemers. Gezelligheid troef dus en op een klein buitje op vrijdagavond na werkte het weer ook mee.
Maar er werd ook gezwommen, goed gezwommen zelfs. Onze zwemvereniging wist de zesde plaats van het ploegenklassement te behalen met dank aan Amy Weijburg voor het punt extra dat zij behaalde.
De voorzitter van de club uit Herford verbaasde zich dat wij, ondanks het beperkte aantal zwemmers, zo hoog konden eindigen. Het bekende gewoon dat dit gezelschap uit sterke zwemmers en zwemsters bestond. 29 medailles op de individuele nummers en eerste bij de dames wisselslag estafette. Sven Dogger was de grootste verzamelaar van het eremetaal bij de jongens met 6 stuks. Rosanne van der Mast haalde 7 medailles op de voet gevolgd door Rianne Weijburg met 6 medailles. Tot grote verbazing van Suzanne Lange kreeg zij een beker voor de beste sportvrouw van het toernooi, gebaseerd met name de tijden op de vrije slag.
Al met al was het toernooi zowel sportief als voor de vereniging zelf een geslaagd evenement en de zwemvereniging hoopt volgend jaar natuurlijk weer met een nog grotere ploeg te kunnen afreizen naar Duitsland.
De komende weken zijn voor een aantal zwemsters van de zwemvereniging extra spannend. Suzanne Lange doet komend weekeinde mee aan de Nationale Kampioenschappen lange baan in Eindhoven en een week later gaat Rianne Weijburg naar de Nationale Junioren Kampioenschappen in Drachten. Het toetje volgt een week later als beide dames op het NK sprint in Alkmaar mogen zwemmen.

Nieuws van donderdag 5 juni 2008


Jachtlaan Driebergen: natuurgebied bij ijsbaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13:20 uur    temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Infocentrum kasteel Amerongen in gebruik

AMERONGEN  Bij kasteel Amerongen is woensdagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum in gebruik genomen. Het biedt een eerste kijkje in de rijke geschiedenis van het kasteel.

Lees verder op de website van AD/UN

Vierde Cuneraloop heeft Rhenen 750 tintje

RHENEN  De vierde editie van de Cuneraloop gaat zaterdag 7 juni 2008 om 14.00 uur van start. Start en finish zijn dit maal bij sportcentrum Het Gastland, waar ook de inschrijving is.
,,De loop was vorig jaar een groot succes. Nu hebben we al meer inschrijving als toen. De verwachting is daarom dat het nog beter wordt,” zegt een optimistische Cees van Maanen van de organiserende atletiekvereniging Arena.

De weersomstandigheden waren in 2007 eigenlijk iets te warm. Het was daarom best inspannend voor de deelnemers op het schitterende parcours, dat hetzelfde is gebleven, te lopen. De start en finish zijn volgens Van Maanen verplaatst omdat er meer wordt samengewerkt met Het Gastland. ,,Daar kunnen wij gebruik maken van alle faciliteiten. Van de fitness komen ook één of twee dansmeisjes, die de warming-up voor de Cuneraloop zullen verzorgen.”

De inschrijving is ook bij Het Gastland. Vanaf het sportcentrum lopen de deelnemers de Kleine Kampen in, daarna gaat men het Paardenveld omhoog om in de Koerheuvelweg te komen. ,,Vanaf de buitenste rand belandt men bij de Autoweg, bij de Leemkuil. Daarna loop je de Autoweg af en kom je bij de Nieuwe Veenendaalseweg. Die steek je onder begeleiding over en kom je via de parallelweg van de Bergweg op de t-splitsing bij de Beukenlaan, die je omhoog gaat. En via de Nieuwe Veenendaalseweg kom je weer bij Het Gastland.”

Ronde
De ronde is precies vijf kilometer, weet ook Cees van Maanen. ,,Vorige week hebben we het nog een keer extra uitgemeten. Het kwam precies uit.” De leerlingen van de basisscholen kunnen de afstand van 750 meter lopen. ,,Dat rondje gaat via de Groeneweg, Platanenlaan en de Nieuwe Veenendaalseweg. Dan is er een vijf en tien kilometer loop. Dat is hetzelfde parcours. Alleen de deelnemers aan de tien kilometer lopen twee rondjes.”

Ook heeft Arena iets speciaals bedacht in het kader van Rhenen 750 en wel een estafetteloop, waarvan de deelnemers vier keer vijf kilometer lopen. De estafetteloop is waarschijnlijk iets incidenteels. ,,Als het een succes wordt, houdt je het er natuurlijk in.” Vorig jaar deed Van Maanen zelf ook mee aan de Cuneraloop. Met een tijd van 16.10 minuten werd de Rhenense loper eerste op de vijf kilometer. ,,Dit jaar doe ik weer individueel mee.”

Cees van Maanen was eerst van plan in een team van de Dahliastraat, waarin ook vader Jan zijn beste beentje wilde voorzetten, mee te doen. Dat gaat niet door dus. ,,De Cuneraloop is voor mij geen wedstrijd waarin ik hoef te pieken. Voor mij is het gewoon een trainingswedstrijd. Is het een zware loop? Natuurlijk kom ik zelf uit Rhenen, dan ben je al die heuvels wel gewend. Ik weet wel dat anderen het soms wel pittig vinden. Het is een afwisselend parcours wat je ergens anders bijna niet tegenkomt. Tijdens zo’n loop krijg je meer energie en motivatie om door te lopen. En dan valt het toch nog wel een beetje mee om de Cuneraloop uit te lopen.”

Estafetteloop
Tijdens de estafetteloop kunnen de deelnemers ook de sportieve strijd aanbinden met een team bestaande uit burgemeester Joost van Oostrum en de wethouders Anne van de Boon, Ad van Hees en Marius Guichelaar. Voor marathonloper Guichelaar lijkt de afstand een fluitje van een cent. Of Joost van Oostrum lopend net zo goed uit de voeten kan als op de wielrennersfiets moet tijdens de estafetteloop blijken. Anne van de Boon is speciaal voor de estafetteloop in training gegaan. Voor Van Hees, die ooit zelf marathons liep, mag de estafetteloop geen probleem zijn.

Ook een team van gemeenteraadsleden, Karel van Vlastuin, Hans Rijken en Eef Brouwers doet onder aanvoering van ‘snelle’ Simone Veldboer mee aan de estafetteloop. De Dijk Runners uit Dodewaard hebben zelfs zes estafetteteams ingeschreven. Het is een mooi parcours, vindt Cees van Maanen. ,,Alleen in Limburg vind je een parcours zoals deze, omdat je daar net als hier een heuvelverschil hebt. Daarnaast hebben wij natuurlijk het uitzicht op de Vallei. Als je bij de Bergweg loopt, is dat uniek. Heb je daar dan tijd voor als je loopt? Ik niet, maar ik weet dat anderen dat wel doen.”

Programma Cuneraloop 2008:
14.00 uur Afstand: Scholierenloop 750 meter. Doelgroep: Scholierenloop voor basisscholen gemeente Rhenen Leeftijd: t/m groep 8. 15.00 uur Afstand: Cuneraloop 5000 en 10.000 meter. Doelgroep: Wedstrijd en recreatie lopers Leeftijd: Open .16.00 uur Afstand: Rhenen 750 jaar estafetteloop, 5000 meter per persoon. Doelgroep: Bedrijven/verenigingen/familie/vriendenteams. Leeftijd: Open

Notaris moet ook ondernemend zijn

DOORN  ,,Wij moeten het echt van vertrouwen hebben en onpartijdig zijn. Dat zijn de pilaren van het notariaat”. Aan het woord is de nieuw aangetreden notaris Joop Maigret, die de onlangs gepensioneerde notaris De Cock heeft opgevolgd.

Lees verder op de website van De Kaap

Tuindorpfeest kleurt Raadhuislaan oranje

MAARN  Voor de vierde keer wordt dit jaar het Tuindorpfeest georganiseerd door de Middenstand Maarn/Maarsbergen (MMM). Het is een echt feest voor kinderen, waarbij uitgangspunt is dat alles voor de kinderen gratis is.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie teams Risenborgh kampioen

DRIEBERGEN  De teams van TV Risenborgh hebben de voorjaarscompetitie afgelopen weekend afgesloten. Voor drie teams gebeurde dat op een feestelijke wijze.
Het tweede mixed team op de zaterdag behaalde de titel door directe concurrent Rhijnauwen met 3-2 de baas te blijven. Ook het eerste 35+ mixed team op de zaterdag dwong promotie af door op de laatste speeldag FAK met overtuigende cijfers te verslaan. Doordat de concurrenten Gooische Vallei en Oudegein beiden punten lieten liggen, volstond de overwinning voor het kampioenschap. Tenslotte behaalde ook het eerste jongensteam op de zondag de titel door een 5-1 overwinning op Vormer.

Het eerste mixed team op de zaterdag kwam één punt tekort om de titel te mogen claimen. Tegen directe concurrent Nieuwegein werd met 3-2 verloren waardoor de titel naar de Nieuwegeiners ging.

De uitslagen op een rijtje:

Landelijke competitie zondag

 • Heren 5e klasse Risenborgh 1 – Kampong 1 4-2
 • Heren 5e klasse Lockhorst 4 – Risenborgh 2 1-5
 • Heren 5e klasse Bosheim 2 – Risenborgh 3 1-5
 • Heren 5e klasse Risenborgh 4 – Nienhof 3 5-1
 • Gemengd senioren 7e klasse Flehite 3 – Risenborgh 1 7-1
 • Gemengd junioren 3e klasse Rynhuyse 2 – Risenborgh 1 7-1
 • Jongens 2e klasse Risenborgh 1 – Vormer 2 5-1 kam
 • Jongens 2e klasse Risenborgh 2 – Luck Raeck 1 2-4
 • Jongens t/m 14 jaar Risenborgh 2 – Kellendonck 1 5-1

Voorjaarscompetitie zaterdag

 • Gemengd senioren 18+ 2e klasse Risenborgh 1 – Nieuwegein 1 2-3
 • Gemengd senioren 18+ 2e klasse Rhijnauwen 3 – Risenborgh 2 2-3
 • Gemengd senioren 18+ 3e klasse Risenborgh 3 – Triaq 3 1-4
 • Gemengd senioren 35+ 1e klasse Risenborgh 1 – FAK 3 5-0
 • Gemengd senioren 35+ 1e klasse Breukelen 1 – Risenborgh 2 4-1
 • Heren 35+ 2e klasse Mijdrecht 2 – Risenborgh 1 5-1
 • Dames 18+ 3e klasse Risenborgh 1 – Schalkwijk 2 6-0
 • Dames Dubbel 18+ 2e klasse Hoogland 1 – Risenborgh 1 2-2

Frans Gill uit Zeist onderscheiden

ZEIST  De heer Frans Gill heeft zojuist een loffelijk getuigschrift en de legpenning van het Carnegie Heldenfonds ontvangen omdat hij op 5 oktober 2007 een inzittende van een personenauto, die te water was geraakt in het Amsterdam-Rijnkanaal, heeft gered. Burgemeester Janssen van Zeist reikte de onderscheiding uit in het Gemeentehuis van Zeist.

Het is 5 oktober 2007, ongeveer 12.45 uur. Een automobilist rijdt met zijn auto in Utrecht vanaf de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal naar links de Oude Vleutenseweg op. In deze bocht raakt de man met de rechter wielen in de berm en raakt de macht over het voertuig kwijt. Onbestuurbaar rijdt de auto in de richting van het naast de weg gelegen water en kantelt. De auto blijft ondersteboven liggen met nagenoeg alleen de wielen nog boven water.

Een 35-jarige man uit Zeist, die het ongeluk ziet gebeuren, bedenkt zich geen moment en springt in het water om de bestuurder van het voertuig in veiligheid te brengen. Het lukt de man de auto te openen en de autogordel van de bestuurder los te maken. Hierna kan hij de bestuurder via de achterklep uit de auto trekken en hem op het droge helpen. De man wordt, enigszins onderkoeld, door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar houdt geen letsel aan het ongeval over.

Op donderdag 5 juni 2008 is de redder, de heer Frans Gill, uitgenodigd op het gemeentehuis om nog even stil te staan bij die dag in 2007 en de onderscheiding voor deze heldendaad in ontvangst te nemen.

Parkeerergernis op Hogesteeg

door Lida Verbon-de Zeeuw
DRIEBERGEN Ik wil even reageren op de foto die gemaakt is van de Hogesteeg in Driebergen. Dit is dus het beeld wat we nu kunnen zien. Jammer van de mooie laan, dat moet toch anders kunnen?

Ik woon zelf al 18 jaar op de Hogesteeg en ik vind het erg jammer dat mensen hun auto in de berm parkeren.

Ik weet (uit ervaring) dat je spiegels eraf worden gereden. Maar dat komt ook omdat wij als enige onze auto ‘normaal’ parkeren. Als iedereen zijn auto normaal neerzet, zoals de eerste 15 jaar dat ik hier woonde, wordt er ook minder hard gereden. (En dan zijn dat niet alleen de IVA boys) Als protest heb ik nu paaltjes in de berm gezet, dit houdt de wanparkeerders enigszins tegen.

Een week daarna kwam men vanuit de gemeente vragen of ik ze wilde weghalen, want men kon het gras niet maaien. Nu kun je die keren dat dat gebeurt op een hand tellen, dus ik heb aangegeven dat ik zelf dat gras wel maai. Onze berm is dan ook beduidend groener. Zijn er meer mensen die zich aan het parkeren in de bermen en of stoepen ergeren?


Mijn advies is om te stoppen met het ergeren aan een trend die onomkeerbaar is. Met het immer uitdijende wagenpark (de verkoop van auto’s stijgt jaar in jaar uit) is de foto van de Hogesteeg met geparkeerde auto’s in de berm slechts een doorkijkje naar het straatbeeld in de toekomst. De meeste mensen vinden autobezit zwaarder wegen dan het beeld van een mooie laan. Als buurvrouw van het instituut voor de autohandel nam u met eigen ogen deze ontwikkeling de afgelopen 15 jaar waar.    
De vraag is verder wat bedoeld wordt met ‘normaal neerzetten’? Het aantal gemarkeerde parkeerplaatsen in de directe woonomgeving zal in toenemende mate onvoldoende zijn. Wat te denken bij een feestje in de buurt? Of een evenement. Er zijn tal van plaatsen in 3bergen waar bermen en stoepen stilzwijgend veranderen in parkeerplaatsen. De o zo bejubelde automobiliteit in dit kleine kikkerlandje, en het vastgeroeste idee de auto – overal en nergens – persé op loopafstand bij de bestemming te moeten parkeren is een groot goed, en welhaast tot recht verheven. Wie daar tegen ten strijde is een Don Quichote.
Hugo Zelders, 5 juni 2008  

Hugo, ik het helaas alleen maar bevestigen. Toen ik iets meer dan 20 jaar kwam te wonen waar ik nu woon, de Bosstraat, stond er in het laatste stukje tot aan de Arnhemse Bovenweg bijna nooit een auto op straat. Niet iedereen had een auto en wie er een had parkeerde hem op eigen terrein. Nu heeft bijna ieder gezin twee autos en ze staan op straat. Ook ik zie die ontwikkeling met lede ogen aan, maar ik heb weinig andere keus dan me er bij neer te leggen dat die ontwikkeling onomkeerbaar is. 🙁
Michiel van der Vlist, 6 juni 2008

Hoi Lida, Wat leuk, om een ingezonden brief van jou aan te treffen. Je vraagt of meer mensen zich ergeren aan de geparkeerde auto’s op stoepen. Wel, ik dus. In de Nassaulaan bijvoorbeeld, zetten sommigen hun auto écht midden op de stoep, kennelijk zonder enig respect voor voetgangers. En waar ik mij ook aan erger, is dat die mensen blijkbaar nimmer worden beboet; de politieagenten vinden het veel lekkerder om met hun luie reet in een verdekt opgestelde radarauto snelheidsovertreders te betrappen. Maar dat een op de stoep geparkeerde auto gevaarlijk kan zijn voor naar de weg uitwijkende voetgangers, interesseert oom agent niets.
En voor wat betreft die IVA, laat die school maar eens zorgen voor voldoende parkeerruimte op eigen terrein. Of laat die knulletjes die vlakbij op kamers zitten, op de fiets komen. Maar dat willekeurig overal parkeren geldt ook voor de werknemers van bekeurfabriek KLPD, waarvan de agentjes hun heilige koeien werkelijk in de gehele omgeving neerplempen; en dan durven ze nog de burgers op des heren autosnelwegen op hun fouten te wijzen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan over de brutaliteit van de foutparkeerders.
Hans Hermans, 6 juni 2008

De IVA heeft een goed systeem vv.w.b. het parkeren. Studenten die in het dorp wonen mogen niet met de auto naar school komen. Daarom zijn er parkeerpassen uitgegeven aan studenten die aan de afstandscriteria tot de school voldoen. Die mogen op het terrein parkeren. Daar zijn dan ook voldoende parkeerplaatsen voor. Er wordt aan de studenten duidelijk aangegeven dat er een “gentlemen agreement” met de buurt is en dat zij dus niet in de naaste omgeving van de school mogen parkeren. Daar wordt steekproefsgewijs op gecontroleerd. De overtreders worden daarvoor ook aangepakt. Maak je het daarmee 100% waterdicht? Nee, maar in mijn ogen hebben we het hier over marginaliteit.
Wim van Wikselaar, 6 juni 2006

Wim, dank voor je heldere uitleg. Ik stel voor dat deze afspraken ook met ‘bulkparkeerder’ KLPD gaan worden gemaakt.
Hans Hermans, 6 juni 2008

Wanneer ga je het gras weer maaien Lida? Het staat op dit moment wel heel hoog.
Hans Hermans, 7 juni 2008

Nieuws van vrijdag 6 juni 2008

Winkelcentrum De Sluis Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:50 uur      temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

‘De Keizer en Europa’ in Doorn

DOORN  Met een korte openingsceremonie op het voorplein van Huis Doorn waarbij een oranje lint werd doorgeknipt door de prinsen Christian Sigismund von Preussen en Georg Friedrich von Preussen werd een nieuwe expositieruimte geopend.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdachten overval Scapino aangehouden

DRIEBERGEN  De politie heeft dinsdag 3 juni twee 17-jarige jongens  uit Driebergen aangehouden op verdenking van het plegen van een overval op Scapino aan de Hoofdstraat in Driebergen.

Op donderdag 24 april vond omstreeks 10.30 uur een gewapende overval plaats op winkel Scapino aan de Hoofdstraat in Driebergen. Twee verdachten bedreigden winkelmedewerksters met een wapen en namen geld mee uit een kluis. De verdachten vluchtten weg en de politie startte direct na de melding een onderzoek. Gedurende het onderzoek besteedden de opsporingsprogramma’s Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Dinsdag 3 juni leidde het onderzoek tot de aanhouding van twee  verdachten. De jongens zijn ingesloten voor verhoor. Het onderzoek wordt voortgezet en getuigen die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, wordt verzocht dat alsnog te doen. Vrijdag 6 juni worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Compromis voor Maarns centrumplan

MAARN  Een concreet bouwplan voor het centrum van Maarn kan gemaakt worden. Alle politieke partijen, met uitzondering van GroenLinks en de SP, hebben donderdagavond ingestemd met het Centrumplan Maarn.

Lees verder op de website van het AD/UN

Driebergse scholiere naar provinciale finale VARA-songfestival


DRIEBERGEN  Sanne Marlet (11) uit Driebergen is door de jury van het Kinderen voor Kinderen-songfestival 2008 uitgekozen om mee te doen aan de provinciale finale.
Met elf andere zangtalenten uit de provincie Utrecht dingt Sanne op 14 september mee naar een plaats in de landelijke finale van het songfestival, die eind dit jaar op televisie wordt uitgezonden.

vergroot foto

Aan de voorrondes in de provincie Utrecht hebben de afgelopen maanden 250 kinderen meegedaan. Met het liedje ‘Zomer in m’n kop’ wist Sanne Marlet een plaats te halen in de provinciale finale.

Sanne, leerling van basisschool De Kring, heeft al enige ervaring met live optreden voor publiek. Begeleid door de CC-band zong ze verschillende keren tijdens het ‘Café chantant’ in cultureel centrum Champ’Aubert in Driebergen.

Nieuws van zaterdag 7 juni 2008


Winkelcentrum De Sluis Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.15 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Festival Future You!

ZEIST  Future You! Op 14 juni openen Pop- & Cultuurpodium De Peppel en Abrona Kunst, Lunch & Cadeau gezamenlijk hun deuren tijdens een festival met het beste van de buren. Vanaf 12:00 vinden in De Peppel, Abrona en de gedeelde achtertuin diverse muzikale en kunstzinnige activiteiten plaats. Bezoekers kunnen onder andere een kijkje nemen in de kunstuitleen of deelnemen aan de jamsessie. Er is een graffitidemonstratie en bij lekker weer wordt er in de tuin gepicknickt. Ook zal het Future You! fotografieproject tentoongesteld worden waarin bezoekers een kijkje krijgen in het leven van de vrijwilligers en medewerkers van beiden organisaties.

Vanaf 20:00 staat het festival volledig in het teken van (live)muziek met onder andere de band BURN. In 2007 wonnen zij het Geheim van Starsound, Metal Battle Utrecht en stonden in de finale van de Grote Utrechtse Live Prijs. Een jonge, maar nu al indrukwekkende live-band! Met hun show hebben ze al flink wat zalen en festivals plat gespeeld, zoals Dwergpop (Driebergen), Geinbeat (Nieuwegein), Tivoli de Helling (Utrecht), De Kelder (Amersfoort) en Stairway to Heaven (Utrecht).

Future You! is een initiatief van Pop- & Cultuurpodium De Peppel ‘een organisatie die zich bezig houdt met pop- en muziekcultuur’ in samenwerking met Abrona Kunst, Lunch & Cadeau ‘een organisatie voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking’.
Het dagprogramma begint om 12:00 tot 16:00 en de entree is gratis.
Het avondprogramma begint om 20:00 en de entree is €3, –

Pomp keert terug

AMERONGEN  Op de hoek Molenstraat-Burgemeester Jhr van den Boschstraat stond jarenlang een oude dorpspomp. In het kader van de restauratie van de molen “Maallust” moest de pomp verdwijnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Tronenwedstrijd gewonnen

MAARN  Groep 6B van basisschool De Ladder uit Maarn heeft de mooiste Troon van de Provincie Utrecht gemaakt. Gisteren heeft de jury alle tronen in de provincie bekeken en vanmorgen is de uitslag in de klas bekend gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Schapen scheren op landgoed Heidestein

DRIEBERGEN  Ook dit jaar worden de tachtig schapen op landgoed Heidestein weer van hun wintervacht verlost. Op zaterdag 14 juni geven jachthoornblazers om 11.00 uur het startsein voor het scheren van de volwassen Drentse heideschapen.
De lammeren kijken toe. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken naar dit bijzondere gebeuren.
Kinderen kunnen op deze dag schaapjes schilderen, vogelhuisjes timmeren en wol spinnen. Ook de paardenkar staat klaar voor een tochtje door het bos. Om 12.00 en 14.00 uur vertrekt de boswachter voor een wandeling door het bos en over de hei. Hij vertelt verhalen over de rijke natuur en historie van het landgoed. Hij gaat met name in op de uitbreiding van het heidegebied en de aanleg van de sprengen.
Landgoed Heidestein ligt op de grens van Zeist en Driebergen en is bereikbaar vanaf de Prinses Margrietlaan in Zeist. Hier is parkeerruimte. Als u de bordjes ‘schaapskooi’ volgt, is het ongeveer 10 minuten lopen.

Nieuws van zondag 8 juni 2008

Princenhof Park 1 Driebergen: Staatsbosbeheer
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

De 4e Heuvelrugloop te Maarn

MAARN  De 4e Heuevlrugloop is op zaterdag 21 juni. Die dag trekt menigeen uit de omgeving van Maarn, maar ook van verder weg, de loopschoenen weer aan en zal om 18.00 uur het startschot klinken van het eerste onderdeel van dit evenement.

Lees verder op de website van De Kaap

Hulp gezocht kindervakantie

DOORN  Van 26 tot en met 29 augustus vindt opnieuw de Kindervakantieweek Doorn plaats. Deze gezellige week vol huttenbouwen, sport, spel en avontuur voor kinderen van 4 tot 12 jaar, kan niet zonder de hulp van vrijwilligers.

Lees verder op de website van De Kaap

Joris Linssen en een dierencircus in Slottuintheater

ZEIST  Joris Linssen en Caramba treden zondag 15 juni op in het Slottuintheater. Bovendien komt Ben Zuddhist met het kleinste dierencircus ter wereld en Muziekvereniging Voorwaarts gaat spelen. Allemaal gratis mee te maken, vanaf 13.30 uur in het openluchtheater in de tuin van Slot Zeist.

Muziekvereniging Voorwaarts is een Zeister harmonieorkest, al opgericht in 1921. Voorwaarts heeft een repertoire dat uiteenloopt van klassieke muziek tot stukken uit musicals en echte harmoniewerken. Het orkest staat sinds kort onder leiding van dirigent John Leenders. Voorwaarts opent de middag om 13.30 uur.

Daarna verbaast Versilli (vorig jaar in het Slottuintheater te zien als Ben Zuddhist) het publiek met het kleinste dierencircus ter wereld. De Oekraïnse clown Versilli trekt met een koffer vol dieren door de wereld. In de koffer zitten onder meer Tony de acrobatische hond, Albert de balancerende koe en Shirley het timide schaap. De dwaze show bereikt een hoogtepunt als Kevin de vliegende ezel met een kanon door de lucht geschoten wordt en door vier kinderen opgevangen. Het circus verwelkomt zijn hooggeëerd publiek om 14.30 uur.

Joris Linssen en Caramba sluiten vanaf 15.30 uur de middag af. Linssen is niet alleen tv-maker. Hij is ook zanger, met een bijzondere voorliefde voor smartlappen. En voor Mexico. Die twee liefdes ontmoeten elkaar in de muziek die hij samen met Caramba maakt. Joris Linssen zingt authentieke Mexicaanse mariachi-liederen, die hij zelf in het Nederlands vertaalde. Caramba begeleidt hem daarbij op gitaren, contrabas, accordeon en mondharmonica. Dit najaar trekken ze met een theatertoernee door het land. Een show vol peper, en met een lach en een traan.

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie.

Vechtpartij

AMERONGEN  Op vrijdagavond 6 juni kreeg de politie de melding van een vechtpartij op de Industrieweg. Ter plaatse troffen agenten twee mannen aan die met elkaar op de vuist waren gegaan.
Het tweetal was behoorlijk onder de invloed van alcohol. De mannen, 34 en 36 jaar oud en afkomstig uit Amerongen, werden aangehouden. De aanleiding voor de vechtpartij waren vermoedelijk problemen die de twee in het verleden met elkaar hadden gehad. Tegen de twee is proces-verbaal voor verstoring van de openbare orde opgemaakt.

Opening educatieve grondwatermeter

LEERSUM  Vrijdagochtend 20 juni wordt aan de Ameronger Wetering 1 in Leersum een educatieve grondwatermeter geopend. Kinderen uit groep 6/7 van de Daltonschool de Meander uit Leersum zullen dit op ludieke wijze gaan doen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto blijft steken op gelijke stand


vergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto/DSB Bank zijn er niet in geslaagd om de eerste wedstrijd in de halve finale van het veldkampioenschap naar hun hand te zetten. Bijna de gehele wedstrijd leidde Dalto, maar het bezoekende Fortuna kwam dankzij een heuse eindsprint nog langszij.
De ploeg uit Delft startte niet in de sterkste opstelling, de geblesseerde international Mirjam Maltha bleef tot enkele minuten voor tijd op de bank. Dalto kon wel over de basisacht beschikken.
Al vroeg in de eerste helft realiseerde Dalto een kleine voorsprong, maar het slaagde er niet in om het veldoverwicht in een ruimere marge om te zetten. Nonchalant spel, onnauwkeurige passes, net even niet scherp genoeg zijn: de ploeg van Erik Wolsink was niet in beste doen. Dat gaf Fortuna de gelegenheid om bij te blijven.

Na de 12-10 pauzestand veranderde het beeld van de wedstrijd langzaam maar zeker. Fortuna had meer vat op het spel van de korfballers uit Driebergen en kreeg zowaar vertrouwen in een goede uitslag. Het inbrengen van hun jeugdinternational Thomas Reijgersberg was bepalend. Fortuna kreeg nieuw elan, Dalto was even van slag. Prompt kwamen de Delftse korfballers op gelijke hoogte. Voor Dalto-coach Erik Wolsink om Riko Kruit en Ilona van den Berg in te brengen, in de hoop verse aanvalskracht te bewerkstelligen. Fortuna was er niet van onder de indruk, de uiteindelijke 21-21 remise was dan juiste afspiegeling van de verhoudingen in het veld. Jos Roseboom was topscorer aan Dalto-kant, hij scoorde negenmaal. Bij Fortuna was Marien Ekelmans met tien doelpunten de man van de wedstrijd.

Dalto moet nu aanstaande zaterdag uit bij Fortuna winnen om een plaats in de veldfinale te bereiken. Aanvoerder Bob de Jong ziet de return met vertrouwen tegemoet: “We hadden het vandaag net niet, volgende week starten we gewoon met 0-0. Als we daar niet winnen, dan verdienen we de finaleplaats ook niet.”

Nieuws van maandag 9 juni 2008

Hogesteeg: reclamebord
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur   temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Zangdienst Cunerakerk met Eben-Haëzer

RHENEN  Op zondagavond 15 juni is er een zangdienst in de Cunerakerk in Rhenen. De dienst heeft als thema “Beter Uit”. Hoe ver bent u op de reis van uw leven en wie is uw gids? Er is geprobeerd om het thema als een rode draad tussen woord en veel (samen)zang door te brengen. Het Eben-Haëzer Koor verleent haar medewerking, samen met organist Jos Teeuw, vaste begeleider van het koor. Ds. Albert Juffer leidt de dienst, die begint om 18.30 uur.

Aart Stigter wint Curneraloop

RHENEN  Aart Stigter heeft de Cuneraloop in Rhenen op zijn naam geschreven. De atleet uit Doorn liep de 10 kilometer lange wedstrijd in 33 minuten en 27 seconden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Brand in flat

ZEIST  De politie is zondagochtend 8 juni gewaarschuwd in verband met een brand op de begane grond van een flat aan de Prinses Irenelaan.

Rond 06.40 uur zagen agenten dat er brand was aan de achterzijde van de flat. De bewoners stonden al buiten en de buren waren gewaarschuwd. De brandweer doofde de vlammen  en de bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht.
De recherche stelt een onderzoek in, in verband met het vermoeden van brandstichting.

Werkbezoek CdK aan Utrechtse Heuvelrug

DOORN  De commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, brengt op donderdag 12 juni 2008 een werkbezoek aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Op het programma staat een bezoek aan het stationsgebied bij Driebergen en een rondrit door de gemeente.

Het bezoek aan het stationsgebied staat in het teken van de herinrichting en kwaliteitsverbetering, een project dat de gemeente samen met de provincie en een aantal andere partijen heeft opgepakt. Vervolgens wordt een rondrit gemaakt door de gemeente waarbij het college van B&W haar toekomstplannen laat zien. Hierbij worden onder meer het stationsgebied en de Zanderij in Maarn aangedaan.

Voorafgaand aan deze bezoeken heeft de commissaris van de Koningin een gesprek met de burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en met het college van burgemeesters en wethouders. Het bezoek wordt afgesloten met een informele raadsbijeenkomst.

CDA-Rhenen wil crimineel vergunningen weigeren

RHENEN  Rhenen moet vergunningen weigeren die door criminelen zijn aangevraagd. Dat is de inhoud van een initiatiefvoorstel van de CDA-fractie dat op 10 juni in de gemeenteraad wordt behandeld.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant


KOMT ALLEN IN RHENEN WONEN. De veiligste gemeente van Nederland, want criminelen krijgen hier geen vergunning.
Hans Hermans, 9 juni 2008

Hoogst bedenkelijk. Want ik mag toch aannemen dat alleen zij die door een bevoegde rechtbank voor een strafbaar feit zijn veroordeeld als crimineel bestempeld worden. Maar ja, wie door een rechtbank veroordeeld is krijgt door de rechter een straf opgelegd. En nadat die straf is uitgezeten en/of de boetes zijn betaald mag de betrokkene weer gewoon meedoen in de maatschappij. Zo zijn de regels in onze rechtsstaat. Het gaat niet aan dat een gemeente daarna iemand nog belemmert in deelname aan het maatschappelijk verkeer door overigens geheel volgens de regels aangevraagde vergunningen te weigeren.
Michiel van der Vlist, 9 juni 2008

Ook hoogst bedenkelijk zonder vergunning  illegaal iets te betrekken.
Dat is de omgekeerde wereld nu klagen over recht.
Folkert de Lepper, 11 juni 2008

Estafette zwemmarathon

LEERSUM  Er is genoeg te doen in het Bosbad Leersum. De vlaggetjes van de zwem-4-daagse hangen nog en de organisatie is al weer druk bezig met de Estafette Zwemmarathon. Deze start op vrijdag 27 juni om 21.00.

Lees verder op de website van De Kaap

Jachthuisje brandt af

ZEIST  Getuigen hebben zondagmiddag 8 juni de politie gewaarschuwd, toen een jachthuisje aan de Kouwenhovenselaan in brand stond. Het jachthuisje brandde omstreeks 15.15 uur totaal af.
Alleen de palen stonden er nog. De getuigen hebben vier jongens bij het jachthuisje gezien. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting en onderzoekt de zaak.

Jonge zwemmers De Zwoer in Nieuwegein

DRIEBERGEN  Het afgelopen weekend was voor de jongere zwemmers van zwemvereniging De Zwoer het hoogtepunt van het zwemjaar, namelijk de provinciale Speedo kringkampioenschappen in Nieuwegein.
Alle deelnemers waren dan ook lichtelijk gespannen, maar gelukkig hebben de gezwommen tijden er niet onder geleden. De beste prestatie werd gezwommen door Elja Douma. Zij wist op zaterdag beslag te leggen op de tweede plaats bij de 50 meter vlinderslag in een mooi persoonlijk record. Ook Thom Hansen deed van zich spreken. Hij werd in het weekend 2 maal derde, zowel op de 50 vlinderslag als de 200 wisselslag. Amy Weyburg wist de grootste persoonlijke verbetering te zwemmen en wel ook op de 200 wisselslag. Helaas was dit net niet genoeg voor een medaille. Als laatste kon ook Sven Dogger trots zijn omdat hij de limiet zwom op de 100 meter vrije slag en daardoor mag meedoen aan de landelijke finales eind juni in Dordrecht.

Koffieochtend in Park Boswijk

DOORN  De VVD Utrechtse Heuvelrug nodigt alle bewoners van Park Boswijk uit voor een informatieve koffieochtend op zaterdag 14 juni 10.30 – 11.30 uur. VVD raadsleden Lysbeth van Valkenburg-Lely en Peter van der Zee komen de bewoners informeren over actuele thema’s in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Maar bovenal is er een willig oor om de inbreng van de bewoners aan te horen.

Bewoners zijn zaterdag vanaf 10.30 uur welkom in het restaurant van Park Boswijk. De koffie staat dan klaar.

Werkbezoek CDA-fractie

DOORN  Op 7 juni ontving de fractie van het CDA een delegatie van de Ondernemerskoepel Heuvelrug (OKH) en de Heuvelrug Muziekschool. Ook werd een bezoek gebracht aan het Von Gimbornarboretum en de gemeentelijke werkplaats.

Met OKH werd van gedachten gewisseld over onderwerpen, zoals het behoud van de huidige bedrijven in de dorpen en mogelijke uitbreiding (bedrijventerreinen Leersum en Amerongen). Ook het aanbod aan parkeerplaatsen, dat niet altijd aansluit bij de behoefte van de winkeliers kwam ter sprake.

De fractie refereerde aan voorwaarden zoals voldoende groene zones, bewezen behoefte aan bedrijfsruimte voor plaatselijke ondernemers, duurzame toekomst voor de onderneming en het bestaande en komende Streekplan. Dit alles mede in relatie tot de op handen zijnde Structuurvisie van de gemeente, waarin ook leefbaarheid een prominente plaats inneemt.

De fractie bevestigde de grote waarde van bedrijven voor de plaatselijke middenstand in elk der dorpen (aantrekkende werking op het klantenbestand, sponsoring van het maatschappelijk middenveld). Het risico werd onderkend dat bedrijven naar buiten de gemeente gaan verhuizen, met alle gevolgen van dien voor met name de plaatselijke bevolking (verlies van werkgelegenheid, minder klanten voor de winkels en toename van mobiliteit in het kader van woon-/werkverkeer). Enige vorm van compensatie moet mogelijk zijn, zeker als uitplaatsing noodzakelijk is in verband met woningbouw.

De wens van de fractie om de integratie van werklozen en minima te bevorderen, kan weldra meer vruchten afwerpen. Sinds kort is in de kring van ondernemers een deskundige aanwezig die hen daarbij kan adviseren.

Scouting huwelijk

LEERSUM  Op vrijdag 6 juni traden Beverleidster Janneke van de Lagenmaat en Rowanbegeleider Bas van Rooyen in het huwelijksbootje. Het bruidspaar heeft elkaar leren kennen op de Sattellite ,een gps tocht die wordt georganiseerd door scouting groep Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van dinsdag 10 juni 2008


Jagerspad 3 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:30 uur    temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Leerlingenconcert Muziekonderwijs Amerongen

AMERONGEN  Op donderdag 5 juni vond het jaarlijkse optreden plaats van de leerlingen van het Muziekonderwijs Amerongen. Een half uur voor aanvang kwamen al enkele kinderen binnen in de Ark om nog gauw hun stukje door te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsen in het Binnenveld

RHENEN  IVN-afdeling Ede houdt zaterdag 14 juni een fietstocht door het Binnenveld. De natuurreservaten De Blauwe Hel en de Bennekomse Meent worden dan bezocht.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kermis terug in Doorn

DOORN  Na drie jaar afwezigheid heeft Doorn weer een eigen kermis. Op de Keizersweide aan de Beaufortweg staat van woensdag tot en met zaterdag een kleinschalige kermis met negen attracties.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bejaarden naar Openluchtmuseum

LEERSUM  Het comité dat jaarlijks de bejaardentocht organiseert heeft voor de zestigste tocht van woensdag 4 juni jl. extra uitgepakt met een bezoek aan het Openluchtmuseum in Arnhem.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouw appartementen Woestduinlaan stap dichterbij

DOORN  Na zes jaar procederen lijkt de bouw van tien luxe appartementen aan de Woestduinlaan in Doorn nog een kwestie van tijd. De rechtbank Utrecht stelde in een uitspraak van 9 juni de bezwaarmakers, waaronder Leefbaar Doorn, in het gelijk, maar vond dat projectontwikkelaar Nikkessen toch mag bouwen.

Lees verder op de website van De Kaap

(Geen) oranjepret

ZEIST  Gisteravond rond zeven uur reed een 30-jarige automobilist uit Zeist over de Kerkweg. Plotseling zag hij dat iets vanuit het Walkantpark in de richting van zijn auto werd gegooid en zijn spiegel raakte. Daarbij schoot het glas uit de spiegel en bleef aan de bedrading hangen. De Zeister sprak passerende agenten aan.

Zij stelden een onderzoek in het park in. Daar troffen zij een plastictas met daarin oranje balonnen gevuld met water. De agenten werden in het park aangesproken door een 40-jarige vrouw uit Zeist. Zij uitte het sterke vermoeden dat haar 11-jarige zoontje en een even oud vriendje de eigenaren waren van het oranjewaar en dat zij de auto hadden bekogeld.

De jongens waren niet meer in de buurt, maar de moeder zou later met hen naar het politiebureau komen. Zij zou de schade aan de spiegel met de automobilist regelen. De agenten hebben de tas met ballonnen weggegooid.

Kettingbotsing

RHENEN  Maandagavond 9 juni kort na zessen, reden drie auto’s achter elkaar over de Nude. De bestuurder van de eerste auto, die op dat moment rijles had, remde af voor een afslaande auto voor hem. De bestuurder van de achterste auto, een 24-jarige man uit Geldermalsen, kon niet meer op tijd tot stilstand komen, waardoor hij in botsing kwam met de auto voor hem. De bestuurder van de middelste auto, een 57-jarige man uit Rhenen, botste hierdoor op de auto waarin rijles werd gegeven. De bijrijder van de man uit Rhenen, een 54-jarige vrouw uit dezelfde woonplaats, liep door het ongeluk nekletsel op. Zij is overgebracht naar een ziekenhuis in Ede. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Opening jongerenruimte Amerongen

AMERONGEN  De nieuwe jongerenruimte aan de Industrieweg Noord in Amerongen is vrijdag 6 juni om 18.00 uur feestelijk geopend door wethouder Elisabeth van Oostrum. De jongeren hebben er samen met vrijwilligers en met Joep van Dam (jongerenwerker) hard aan gewerkt er een mooie plek van te maken. Het resultaat is er naar! De jongerenruimte is bestemd voor jongeren tussen 10 en 18 jaar en is onder andere uitgerust met computer/studeerruimte, bar, een loungeruimte met W!! plus 10 nieuwe spellen, airhockeytafel, dartbord, tafeltennistafel en tafelvoetbal. Kortom voor elk wat wils!

De openingstijden van de jongerenruimte zijn:

 • Maandag : 18.30 – 20.30 uur voor brugklassers
 • Woensdag : 16.00 – 18.00 uur groep 7 en 8 basisschool
 • Woensdag : 19.00 – 21.00 uur voor jongeren tot en met 16 jaar
 • Donderdag : 19.00 – 21.00 uur 16 jaar en ouder
 • Vrijdag : open voor verschillende activiteiten
 • Zaterdag en zondag gesloten.
In de schoolvakanties kan de jongerenruimte in overleg met de jongeren geopend worden voor activiteiten.

Kabels Zeister markt worden weggewerkt na valpartijen

ZEIST  De wirwar aan kabels op de markt in Zeist wordt weggewerkt in de grond. Te vaak kwamen er meldingen binnen van valpartijen, vooral door ouderen met rollators.

Lees verder op de website van AD/UN

Suzanne Lange op Nationale Kampioenschappen

DRIEBERGEN  Afgelopen weekeinde vonden in het nieuwe 50 meter wedstrijdbad Tongelreep in Eindhoven de open nationale kampioenschappen zwemmen plaats. Tussen de Nederlandse toppers als Pieter van de Hoogenband, Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo stond ook een zwemster uit Driebergen, de vijftienjarige Suzanne Lange van zwemvereniging De Zwoer.
Drie jaar geleden mocht ze al op 2 afstanden uitkomen, vorig jaar 3 en dit jaar 5 afstanden te weten de 50, 100, 200 en 400 meter vrije slag en de 50 meter vlinderslag.
Het weekeinde ervoor was ze nog succesvol op een groot toernooi in Duitsland, maar de nationale kampioenschappen waren het grote doel. Donderdagavond, op de 400 meter begon Suzanne iets te behoudend, maar wist in de laatste 50 meter toch nog een aantal zwemsters in te halen waardoor ze als derde van haar jaargang eindigde en op de totale ranglijst 14de van heel Nederland is. Later op de avond mocht ze ook nog op de 50 meter vrije slag starten, maar het geweld van de andere zwemsters was zo groot dat ze als zevende van haar jaargang eindigde (24ste all-in). Vrijdag was de dag van de 200 meter vrije slag. In eerste instantie snel gestart, ze had de snelste tussentijd na 50 meter, schrok ze zo van het tempo, dat ze de rem erop gooide. In de laatste 25 meter kon ze toch nog haar achterstand gedeeltelijk inlopen waardoor ze als zesde van Nederland in haar jaargang eindigde (41-ste all-in) en een persoonlijk record zwom.
De zaterdag was de dag van het koningsnummer van het zwemmen, de 100 meter vrije slag. Suzanne had het weekeinde ervoor net boven de minuut gezwommen en ze had vandaag onder de minuut willen zwemmen. Jammer genoeg lukte dat net niet en zal ze tot volgend seizoen moeten wachten om een nieuwe poging te wagen. Ook hier haalde ze een zesde plaat

Nieuws van woensdag 11 juni 2008

Schellingerlaan 18-19 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:45 uur     temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Groen licht voor autoboulevard

ZEIST  De Raad van State heeft het beroep tegen de plannen van de gemeente Zeist in Oud-Zandbergen verworpen. Zeist wil een autoboulevard en een zogeheten landmarkkantoor bouwen in Oud-Zandbergen.

Lees verder op de website van het AD/UN


Wat is een landmarkkantoor? Bijna alle hits van de internetzoekmachines komen uit in Zeist, maar een verklaring is niet te vinden.
Hans Hermans, 11 juni 2008

Ik neem aan dat het woord gescheiden moet worden in landmark en kantoor. Dan krijg je veel meer treffers en waar je dan op uitkomt zijn beeldbepalende gebouwen e.d. Veel gemeentes hanteren dit begrip inmiddels. Onze eigen gemeente heeft waarschijnlijk ook zo’n “landmark” bij Amerongen. Maar het is wel weer treffend, dat blijkbaar hele volksstammen dit begrip hanteren en geen idee hebben van de betekenis (ik moest ook google gebruiken). Van Dale geeft als antwoord: “typerend bouwwerk of landschapselement”. Je wil niet weten wat voor begrippen er nog meer worden gehanteerd (leisure functie, woonmall). Verkoopt blijkbaar beter. De gemeente Zwolle gaat hier ver mee. Landmark daar is een hoge woontoren, naast de bekende kerktoren, de “peperbus”.
Jan-Koert Lange, 11 juni 2008

Dank Jan-Koert, overigens moet het woord taalkundig NIET worden gescheiden. En trouwens, wat een afschuwelijk neologisch anglicisme, “Landmarkkantoor”.
Hans Hermans, 11 juni 2008

Historische heilige sjaal van Cunera terug in Rhenen

RHENEN  De historische ‘worgdoek’ van Cunera is ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Rhenen, na ruim 400 jaar terug in Rhenen voor een verblijf in museum Het Rondeel.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Bekrassen

ZEIST  Aan het begin van de middag parkeerde gisteren een 38-jarige vrouw uit Zeist haar auto op een privé-parkeerplaats van een bedrijf aan Het Rond. Een 58-jarige medewerker van het bedrijf sprak de vrouw aan en verzocht haar de auto weg te zetten.
Zij weigerde dat en liep weg. Daarop zette de medewerker zijn auto voor die van de Zeistse, zodat zij niet meer weg kon. Rond twee uur kwam de vrouw bij haar auto terug. Twee getuigen zagen dat zij vervolgens enkele krassen op de auto van de 58-jarige medewerker maakte, waarna zij wegliep.

De politie werd gewaarschuwd. Terwijl agenten met de 58-jarige medewerker spraken, kwam de vrouw weer terug. Zij verklaarde inderdaad verkeerd geparkeerd te staan, maar de auto niet te hebben bekrast. Op basis van de getuigenverklaringen werd de 38-jarige vrouw aangehouden voor vernieling. De auto van het slachtoffer had twee krassen op het voorspatbord.

Nieuws van donderdag 12 juni 2008


Rijsenburgselaan 4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8:00 uur     temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Monsieur Dubois: Danceable Hardjazz

AUSTERLITZ  Donderdag 19 juni speelt Monsieur Dubois het dak van het Beauforthuis in het laaste concert van dit seizoen. Monsieur Dubois maakt danceable hardjazz. Vanavond treedt de band op met Amerikaanse jazztrompettist Joseph Bowie. Met een aantrekkelijke mix van junglebeat, funk, soul-jazz en afrogrooves weten ze een breed publiek te boeien. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
Monsieur Dubois heeft een stevige live-reputatie van Amsterdam tot Rusland. Tieners, studenten, veertigers en jazzfanaten zijn allemaal op hun plek bij Monsieur Dubois. “Eindelijk weer eens jazz die geschikt is om lekker op te dansen”, aldus een recensie in het Parool. “Luister! naar Monsieur Dubois je krijgt een idee van de toekomst.”
19 juni, 20.15 uur, entree: 10 euro.

Voormalig gemeentehuis in de verkoop

AMERONGEN  Het voormalige gemeentehuis van Amerongen gaat definitief in de verkoop. De gemeente verwacht de verkoop rond te hebben binnen een termijn van ongeveer acht maanden.

Lees verder op de website van de Kaap

Bronwaterleiding wil reële prijs bij overname

DOORN  De overname onderhandelingen tussen Vitens en Bronwaterleiding Doorn zijn in een impasse geraakt. Het kleine, nog in private handen zijnde bronwaterbedrijf, vindt het geboden overnamebedrag veel te laag.

Lees verder op de website van De Kaap

Diefstal

DRIEBERGEN  De politie heeft in de nacht van woensdag 11 juni op donderdag 12 juni drie mannen aangehouden die worden verdacht van een inbraak in Zeist.

Omstreeks 03.25 uur zagen agenten een auto met drie inzittende met meer dan 100 km/u over de Bunzinglaan in Zeist, richting Driebergen rijden. De achtervolging werd ingezet en de verdachten konden op de doodlopende Kraaybeeklaan worden aangehouden. De drie verdachten, 27, 20 en 19 jaar oud en allemaal komend uit Zeist, hadden vermoedelijk een inbraak gepleegd op de Bunzinglaan. Het trio is ingesloten voor verhoor. De politie doet nog verder onderzoek naar deze zaak.

,We willen ook bij de echte brandweer’

DRIEBERGEN/LEERSUM  De ‘echte’ brandweer is alom bekend, de jeugdbrandweer is dat in mindere mate. Niet elk korps beschikt ook over een jeugdbrandweerploeg, Driebergen en Leersum/Amerongen wel.

Lees verder op de website van De Kaap

Proeven bij laatste les Wijnacademie

MAARN  De laatste les van het schooljaar is gewoonlijk het moment om leuke dingen met elkaar te doen. Zo ook de laatste les van de Wijnacademie in de Twee Marken.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanleunwoningen in Doorn geopend

DOORN  In aanwezigheid van wethouder Elisabeth van Oostrum zijn vanochtend op de Jacob van Ruysdaellaan in Doorn (naast Huize Beatrix) 24 aanleunwoningen geopend.

Zie ook de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Medeleerlingen mishandeld

DOORN  Eind mei vond een incident plaats waarbij een 14-jarige jongen uit Driebergen een medeleerling, een 16-jarige jongen uit Rhenen, een bloedneus sloeg. Begin juni werd een andere schoolgenoot, een 14-jarig meisje uit Driebergen, door dezelfde jongen mishandeld. Zij liep letsel aan haar been op en moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

De 14-jarige werd op vrijdag 6 juni op de school in Doorn aangehouden. Tegen de verdachte is proces-verbaal voor de beide mishandelingen opgemaakt.

In januari van dit jaar werd door de gemeente, politie en de betreffende school het convenant Veilige School ondertekend. Met dit convenant weet de leiding van de middelbare school welke maatregelen zij moet treffen als de veiligheid op de school in gevaar komt. Op basis hiervan wordt de verdachte bij een volgend incident van school verwijderd.


Veilige School??? Er moet dus eerst een derde leerling door dit prepubertje in elkaar worden getimmerd, alvorens dit ettertje van school zal worden verwijderd. “Onveilige School” zal men bedoelen en daar kan ik een boekje over opendoen. Ik ben blij dat mijn dochter is geslaagd en niet meer naar deze school hoeft; zowel zij als haar oudere broer hebben op deze “christelijke” school heel wat vervelende incidenten meegemaakt, waarbij de leiding telkens aangaf hier niets aan te kunnen doen. En ook nu blijkt de passieve houding van de schoolleiding weer. Wat mij betreft, gelijk ervan aftrappen na het eerste incident, zeker als het lichamelijk geweld betreft.
Hans Hermans, 12 juni 2008

Brand verwoest appartement

RHENEN  Een brand in het centrum van Rhenen heeft vanmiddag de tweede verdieping van een appartementenblok verwoest. Er is sprake van instortingsgevaar.

Lees verder op de website van het AF/UN

Kringloopwinkel DriebergenDoorn is open

DOORN  Robbert Waltmann toonde zich donderdagmorgen een blijde wethouder van Milieu. De Kringloopwinkel DriebergenDoorn (KWDD) werd op landgoed Beukenrode officieel geopend. Inwoners van Doorn en Driebergen hoeven niet langer hun spullen naar het Kringloopcentrum in Zeist te brengen.

Zie ook de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Directeur Boswerf vertrekt om fusie met milieudienst

ZEIST  Het centrum voor natuur- en milieucommunicatie (NMC Zeist) fuseert per 1 januari met de Milieudienst Zuidoost-Utrecht, maar Frans van Bussel zal het niet meer meemaken.

Lees verder op de website van het AD/UN

EHBO, meer dan pleisters plakken

MAARN/MAARSBERGEN  In september 2008 zal EHBO-vereniging Maarn-Maarsbergen starten met een cursus tot Eerste Hulpverlener (inclusief Reanimatie).

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van vrijdag 13 juni 2008

Hoofdstraat nabij nummer 83 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:30 uur    temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Feestelijke opening en nieuwe naam voor plein in Zeist centrum

ZEIST  Op maandag 16 juni om 19.00 uur wordt het plein in Mamejoh, een verbastering van de Marsmanstraat,de Melis Stokestraat en de Johan de Meesterstraat, feestelijk geopend.
Wethouder Wijkgericht Werken, Dirk Gudde is daarbij aanwezig. Hij reikt dan tevens de prijs uit aan de winnaar van de wedstrijd voor een nieuwe naam.

Na de officiële opening is er tijd voor sportieve activiteiten o.l.v. Sportservice Zeist waarna er gelegenheid is voor hapjes en drankjes, muziek en natuurlijk gezelligheid. De feestelijke opening is een initiatief van wijkteam Centrum. Er is een wedstrijd uitgezet voor een nieuwe naam van het, nu nog in de volksmond, genoemde zwarte plein.

Het Wijkteam Centrum (samenwerkingsverband tussen gemeente, politie woningcorporaties en Meander Omnium) heeft de laatste jaren behoorlijk geïnvesteerd in het vergroten van de leefbaarheid in het gebied. Op het genoemde plein is een voetbalkooi en er wordt nu kunstgras geplaatst. Het wijkteam wil de leefbaarheid en de sociale cohesie hiermee bevorderen en verwacht dat ook de bewoners hierin investeren.

Commissaris van de Koningin bezocht gemeente

DOORN De Commissaris van de Koningin (CvdK) in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, bracht donderdag 12 juni een werkbezoek aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het college van burgemeester en wethouders was blij de CvdK te mogen ontvangen en hem mee te nemen naar enkele bijzondere en mooie plekken binnen de gemeente. Op het programma stond een bezoek aan het stationsgebied Driebergen-Zeist; een bezoek aan De Zanderij (zandafgraving) in Maarn en aan het Militair Revalidatie Centrum in Doorn.

Bezoek stationsgebied
In het stationsgebied Driebergen-Zeist wordt momenteel één van de grootste gebiedsontwikkelingsprojecten van de regio voorbereid. Het gaat hierbij om een infrastructurele ingreep (een nieuw station, meer sporen, een onderdoorgang voor de Hoofdstraat, een nieuw OV-knooppunt en veel extra parkeerruimte) en de ontwikkeling van een nieuwe invulling van het gebied dat in de Stichtse Lustwarande ligt. De gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist hebben een ontwerp laten maken waarin duurzaamheid en diverse functies worden gecombineerd met een ‘landgoedstation’. De gemeenteraden van de Utrechtse Heuvelrug en Zeist zijn unaniem akkoord gegaan met het voorstel dat nu verder wordt uitgewerkt. Beide gemeenten willen een duurzame gebiedsontwikkeling met een bovengronds station die past binnen de Stichtse Lustwarande, haar natuurlijke omgeving en de menselijke maat. De Commissaris van de Koningin kreeg een indruk van de huidige werking van het station en haar omgeving en hoe dit in de toekomst gaat worden.
Het stationsgebied Driebergen-Zeist maakt onderdeel uit van de Urgenda; een agenda voor de toekomst. Wetenschappers dienen als gesprekspartner van de regering, zij werken actief en concreet aan een duurzame samenleving. Zo is de gedachte dat gebruik wordt gemaakt van duurzame energie en er moet energieneutraal worden gebouwd.

De Zanderij
De Zandafgraving in Maarn is een oude zandgroeve van de Nederlandse Spoorwegen. Het neemt een bijzondere plek in de ecologische hoofdstructuur in. Het is mooi gelegen (circa 45 ha groot). Een prachtig zwerfsteneneiland markeert de Zandafgraving. De NS heeft het recreatieschap gevraagd het terrein te pachten en te ontwikkelen. Het recreatieschap is met meerdere partijen (omwonenden, gemeente, Utrechts Landschap, NS en Nationaal Park) in overleg getreden. Er zijn meerdere plannen ontwikkeld die nog niet tot overeenstemming hebben gereikt. De provincie kan hierin zeker helpen. Dit project staat ook op de samenwerkingsagenda van de provincie.

MRC Aardenburg
Computer Assisted Rehabilitation Environment (CAREN) is een vorm van revalidatie waarbij revalidatiepatiënten in een virtuele omgeving kunnen stappen om daar een revalidatieprogramma te volgen. Dit geavanceerde systeem is uniek in de wereld. Het MRC Aardenburg is het eerste revalidatiecentrum in Europa dat een dergelijke techniek gaat gebruiken. Daarmee schaart het MRC zich in de rij van centra als Walter Reed in Washington, D.C. en Brook Army Medical Centre in San Antonio, Texas. Het CAREN-systeem is vrijdag 6 juni door het Ministerie van Defensie in gebruik gesteld.

Voorafgaand aan deze bezoeken sprak het college van burgemeester en wethouders met de Commissaris van de Koningin. Het bezoek werd tussen 17.00 en 18.00 uur afgesloten met een informele raadsbijeenkomst van de gemeenteraad en provinciale staten.

Scholieren derde bij wiskundewedstrijd

MAARSBERGEN  Voor de leerlingen van de bovenbouw van de Scholengemeenschap Maarsbergen, sector Economie, was het door de schoolleiding geheim gehouden. Het moest een verrassing zijn en dat werd het ook voor de meeste leerlingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenenaar blijft in cel na vernieling clubhuis

RHENEN  Een 53-jarige man uit Rhenen die anderhalve maand geleden met een grijper het clubhuis de Confederates in Rhenen zwaar heeft beschadigd, blijft in de cel.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Vrijdag 20 juni: midzomeravondwandeling

AUSTERLITZ  De avond vóór de langste dag, en dus ook de kortste nacht. Een uitgelezen moment om nog het voorjaarsgeluid van zangvogels te horen, en later de roep van de bosuil. In de overgang van licht naar donker zijn ook de vleermuizen actief en komen de reeën vanuit hun rustplaatsen te voorschijn. Tijdens deze late avondwandeling kunnen we in het bos nieuwe ervaringen beleven.

De wandeling start om 21.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis. De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Bestuur stedenband bezoekt Semilyvergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN  Workshops voor kunstenaars, een samenwerkingsproject rond preventie van alcohol-en drugsverslaving bij jongeren en een email correspondentieproject tussen middelbare scholen staan voor komend jaar op het programma van de stedenband Driebergen-Semily. 

Om deze projecten voor te bereiden bezocht een delegatie van vier bestuursleden van de stichting Stedenband Driebergen Semily de Tsjechische partnerstad van 8 tot en met 11 juni.

De reis per auto naar het stadje in Noord Bohemen ging sneller dan ooit, dankzij de steeds betere wegen in het voormalige Oostblok en de door automobielbedrijf van der Mispel gesponsorde Peugeot 307. Daardoor bleef er ruim tijd over om contacten te verstevigen tussen de mensen in Semily, die betrokken zijn bij activiteiten in het kader van de stedenband.

Workshops voor kunstenaars
Het idee voor gezamenlijke workshops voor kunstenaars, met een expositie van gemaakt werk als afsluiting, is afkomstig van de Driebergse Stichting Ateliers. Afgesproken werd dat het museum in Semily contact zoekt met een aantal kunstenaars om belangstelling te peilen en een datum vast te stellen voor gezamenlijke workshops in mei/juni 2009. Het doel is elkaar te inspireren en te leren van elkaar. De Driebergse kunstenaars nemen hun eigen materialen mee en werken samen in de ateliers van de kunstenaar uit Semily. Museumdirecteur Yveta Mečirova gaat proberen om een financiële tegemoetkoming te krijgen van het Ministerie van cultuur. Zij zoekt ruimte om de kunstwerken die tijdens de workshops ontstaan in het museum van Semily ten toon te stellen. De Stichting Stedenband kan eventueel een bescheiden financiële bijdrage leveren en bemiddelt waar nodig.

Preventie alcohol-en drugsgebruik jongeren
In het gemeentehuis van Semily vond overleg plaats met een aantal betrokkenen bij de preventie en bestrijding van alcohol- en drugsmisbruik onder jongeren. Aanwezig waren het hoofd van de plaatselijke politie, de coördinator sociaal werk van de gemeente en vier docenten van plaatselijke scholen. Stedenbandvoorzitter Jef Helmer legde uit dat het idee voor dit project ontstond bij een ontmoeting tussen beide burgemeesters: Naafs en Farsky. Daarbij bleek dat beide burgervaders dit onderwerp hoog op de agenda hebben staan. In de afgelopen winter is contact gelegd met het actieteam drugs- en alcoholpreventie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, met het jongerenwerk in Driebergen en met de Woningbouwvereniging Amerongen, die actief is op dit terrein. Ook het Revius Lyceum is betrokken bij dit project..

De delegatie uit Semily toonde veel belangstelling voor een bezoek aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug, dat in oktober gepland is. Men wil graag zien en horen wat de politie, de gemeente, het jongerenwerk, de scholen en andere betrokkenen ondernemen om deze problematiek aan te pakken. Het hoofd van de politie in Semily toonde interesse voor het beleid rond koffieshops. Ook wil de delegatie graag weten hoe de gemeente het probleem bij jongeren in kaart brengt. De docenten hebben belangstelling voor lesprogramma’s rond preventie. Tijdens het tegenbezoek in de herfst zal geprobeerd worden een gezamenlijk project te starten rond alcohol- en drugspreventie bij jongeren in Driebergen en Semily. Daarvoor zal een Europese subsidie worden aangevraagd.

Correspondentieproject scholen
Aan het einde van de ochtend kreeg de delegatie uit Driebergen nog een uitgebreide rondleiding in de Riegerschool, voor kinderen tot ongeveer 15 jaar. Sinds het eerste bezoek aan deze school in 1995 is hier veel veranderd. De relatie tussen docenten en leerlingen is veel informeler geworden en de school ziet er fleuriger uit. In de voorheen kale schoolgangen hangen nu overal creatieve werkstukken van de kinderen.

Tijdens een Engelse les stelde de Driebergse delegatie vragen aan de leerlingen over hun vrijetijdsbesteding en alcoholgebruik. Leerlingen mochten zelf ook vragen stellen, maar bleken daarvoor iets te verlegen. In het komende schooljaar zullen 60 leerlingen van het Revius Lyceum in Doorn via email gaan corresponderen met leerlingen van deze school. Zo kan een nieuwe generatie beginnen met het verstevigen van de band tussen Semily in Tsjechie en de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Nieuws van zaterdag 14 juni 2008

Winkelcentrum De Sluis Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9:10 uur    temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

‘De ratten lopen hier over het bed’

AMERONGEN  Amerongers zijn bang voor een rattenplaag in hun dorp. Steeds vaker zien ze het ongedierte de weg oversteken en door hun tuin lopen. Soms horen ze knaaggeluiden achter muren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Geheim spelershotel Franse voetbalploeg in Driebergen?

DRIEBERGEN  Op You Tube staat een filmpje dat suggereert waarom het Franse voetbalteam in de wedstrijd tegen Nederland niet optimaal aantrad. Dat zou te maken hebben met sex in het spelershotel in Driebergen.

Zie filmpje

Expo over vredesmissies

DOORN  Voor de tweede keer in successie organiseert de gemeente Utrechtse Heuvelrug op zaterdag 28 juni de Veteranendag met onder meer de fototentoonstelling met als titel: “Veteranen, ingezet in dienst van de Vrede”.

Lees verder op de website van De Kaap

Nog maar één jonge ooievaar

door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  Er is nog maar één ooievaarskuiken in het nest aan het Kloosterlaantje. Het koude weer eist zijn tol en het is waarschijnlijk de fikse hagelbui van afgelopen donderdag die twee van de drie jongen fataal is geworden. Woensdag zijn er nog drie levende jongen waargenomen, donderdagavond liet zich na twee uur observatie nog slechts één kuiken zien. Het slechte nieuws werd vrijdagvond bevestigd toen de eigenaar van het terrein, de heer Tiggeloven, één van de kuikens dood onder het nest vond en een ouder bezig zag met het tweede dode jong.

Het gebeurt bij ooievaars overigens niet vaak dat alle uit het ei gekomen jongen ook daadwerkelijk uitvliegen. De natuur is wreed. Ooievaars leggen twee tot vier eieren, gemiddeld vliegt slecht 1,4 jong uit.

Bij andere diersoorten vallen jongen vaak ten prooi aan roofdieren. Ooievaars hebben nauwelijks natuurlijke vijanden, maar het onbeschermde, aan weer en wind blootgestelde nest, is hun zwakte. Ook verleden jaar overleefden twee van de drie jongen het slechte weer in juni niet.


Aantal koude dagen, plens- en hagelbuien met vervolgens dode ooievaartjes is een jaarlijks terugkerend en teleurstellend fenomeen maar is de realiteit van de natuur.
De ‘terugkeer” van de ooievaars in Nederland is echter iets puur kunstmatigs; door menselijk ingrijpen gerealiseerd (net zoals het verdwijnen trouwens).
Zou daarom best eens kunnen dat de ‘gepamperde” ooievaar-ouders onvoldoende in staat zijn voor hun jongen te zorgen.
De berichtgeving en emotie hierover hebben dan ook iets hypocriets. Beter zou zijn er iets aan te doen en wellicht valt daarom te overwegen ze maar blijvend een handje te helpen en bijvoorbeeld aan nestverwarming te denken ? Simpel, gewoon een spiraal in het nest en tijdens slechte dagen een paar graden erbij? 
Lekker warm en sneller droog en blijde gezichten en berichten in de pers.
Wim Hak, 15 juni 2008  

Groot gelijk Wim. Het valt mij telkens weer op dat wij mensen niet te vroeg mogen sterven, tot kasplantjes aan toe. Maar bij dieren moeten we altijd de “natuur zijn gang laten gaan”. Kijk maar eens naar de Steenuilen op www.beleefdelente.nl. Maakt de mensheid dan geen deel meer uit van de natuur? Dus, of we grijpen in in de integrale natuur of we houden op met de medische wetenschap; misschien wel het beste middel tegen de mondiale overbevolking.
Hans Hermans, 16 juni 2008    

Kwartet voor scholieren

MAARN/MAARSBERGEN  De Cultuurhistorische Commissie van Maarn Maarsbergen Natuurlijk, kortweg CHC, bestond tien jaar en verraste daarom haar eveneens jubilerende ‘moedervereniging’ met een prachtig cadeau: een kwartetspel.

Lees verder op de website van De Kaap

Schapen van Heuvelrugkudde omgekomen door brand

BLARICUM/RHENEN  De schaapskudde die vorig jaar van Rhenen naar Naarden trok, is omgekomen bij een brand in een schapenkooi in Blaricum.

Lees verder op de website van AD/UN

Nieuws van zondag 15 juni 2008

Kerkplein Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9:30 uur     temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

IVN-Landschapsfietstocht

DRIEBERGEN  IVN nodigt u uit om deel te nemen aan een landschapsfietstocht met IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn. De tocht gaat langs diverse landgoederen richting het veengebied van het Noorderpark. Hierbij laten we onderdelen zien van de, zo belangrijke, Ecologische Hoofdstructuur (EHS), waarbij getracht wordt de versnipperde natuurgebieden met elkaar te verbinden.

We verwachten de deelnemers op zaterdag 21 juni om 10.00 uur bij station Driebergen/Zeist, aan de Driebergse kant. De lengte van deze fietstocht is ongeveer 35 km en omstreeks 15.00 uur denken we weer terug te zijn.
Deelname is gratis en u hoeft zich niet aan te melden; denk wel om eten en drinken mee te nemen.
Inlichtingen: tel. 0343-516137

Balletje trappen in winkel

ZEIST  De politie heeft vrijdagavond 13 juni op de Slotlaan twee 17-jarige jongens uit Zeist aangehouden op verdenking van bedreiging van het personeel van een winkel met sportartikelen.

Die avond rond zes uur vonden drie jongens het nodig om in een winkel aan de Voorheuvel een balletje te gaan trappen. Toen het personeel de jongens vroeg daarmee op te houden en de bal terug te leggen, begonnen de jongens te schelden. Toen een verkoopster vervolgens de jongens weg wilde sturen, uitten die bedreigingen, vernielden een brillenstandaard en verlieten uiteindelijk de zaak.

Later die avond kwam een van de verkoopsters twee van de jongens tegen in een horecagelegenheid aan de Voorheuvel. De gewaarschuwde agenten hebben het tweetal ingesloten in het arrestantencomplex. De politie stelt een onderzoek in naar de derde verdachte en maakt proces-verbaal op.

Top tennis in Amerongen

AMERONGEN  De deelnemers van het BC Drost open 2008 spelen zaterdag 28 juni The Lounge Edition, hun halve finales op het tennispark van de ATV op de Burgwal te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto naar de finale

DRIEBERGEN  Dalto heeft zich geplaatst voor de finale van het veldkorfbal. De ploeg uit Driebergen won in Delft de tweede wedstrijd van de halve finale van Fortuna. Dalto was met 19-14 te sterk.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Daar zit een luchtje aan

DOORN  De politie heeft zaterdagavond 14 juni op het Raadhuisplein drie mannen betrapt bij het overdragen van gestolen goederen. De goederen kwamen uit een taxi en werden om half negen overgeladen in een andere auto.
Het bleek te gaan om een grote doos met flesjes parfum en een doos met kleding. De verdachten werden aangehouden op verdenking van diefstal en heling. Het gaat om een 21 jarige man uit Soest en twee mannen uit Amsterdam van 21 en 26 jaar.
Het drietal is voor verhoor en nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal tegen hen op.

Koperdief aangehouden

ZEIST  De politie heeft zaterdagavond 14 juni bij sloopwoningen aan de Van der Heijdenlaan een 25-jarige man uit Zeist aangehouden op verdenking van poging tot diefstal.
Door een getuige gewaarschuwde agenten troffen om 21.45 uur aan de achterzijde van de woningen twee verdachten aan. Die hadden koper in een tas gestopt. Een van hen nam de benen, maar de andere kon in de kraag worden gevat.
De man moest mee naar het politiebureau en is daar voor verhoor en nader onderzoek ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Pupillenweekend CDNvergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN  Onder fantastische weersomstandigheden hebben ruim tachtig pupillen van voetbalclub CDN afgelopen weekend het evenement van het jaar gevierd: het pupillenweekend!

Zoals gewoonlijk bestond het programma uit een lange aaneenschakeling van hoogtepunten. Vrijdagmiddag trapten de jongens en meisjes af met een 4X4 toernooi (winnaars F-pupillen:Thomas ten Damme, E-pupillen: Jorus Verheul). Daarna, tussen de frieten en kroketten door, schoten de E’tjes en eFFies vervolgens bijna driehonderd penalties voorbij de keeper, voor de penaltybokaal (winnaars: Emiel Wormgoor (eFFies), Jef Kuipers (E-tjes) en nog eens driehonderd door de gaten, voor de gatenbokaal (winnaars: Diede Wienk, Thijs Keuchenius) . Tussen half negen en half elf was de CDN kantine -net als de rest van Nederland- een oranje gekkenhuis vol oorverdovende pupillen en hun ouders. En nog was het niet op, pas in de kleine uurtjes sloot de eerste dag af met een spannend avondspel: een zoektocht langs scouts, louche spelermakelaars, valse managers en een een lager wal geraakte voetbalprof, speciaal overgevlogen uit Argentinië, afgerond met een gloednieuw spel: lichtjesvoetbal, met drie (of waren het er toch vier?) bijna onzichtbare ballen.

’s Ochtends was het weer vroeg dag uit de slaapzak en de tenten, om na een door de SKDD-gesponsord ontbijt klaar te zijn voor de strijd om de grote allergrootste bokaal: de Goalmaster. De glorieuze winnaars hier waren Jilles Ter Ellen, Martijn Walraven en Jef Kuipers. Na een laatste hamburger en het zoveelste glas limonade keerden de vijfentachtig pupillen vervolgens tevreden huiswaarts, om daar de slapeloze uurtjes weer snel in te halen, en om alvast te dromen over het pupillenweekend 2009.

Oranjevandalisme


vergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN De uil bij basisschool de Uilenburcht is na de wedstrijd Nederland-Frankrijk van een oranje kleurtje voorzien. Blijkbaar verliezen sommigen bij een overwinning van het Nederlands elftal hun verstand.


“Oranjevandalisme”? Er is hier niets vernield, maar slechts een leuke grap uitgehaald.
Hans Hermans, 16 juni 2008 02.20 uur, na een mooi maar vermoeiend Arrow Rock.

 

Nieuws van maandag 16 juni 2008


Geslaagd aan de Weth Teselinglaan
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur      temperatuur: 13°C


Alzheimer Café Heuvelrug

DOORN  Dinsdagmiddag 24 juni 2008 is het Alzheimer Café Heuvelrug weer open. Een Alzheimer Café is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden en mantelzorgers.

Lees verder op de website van De Kaap

Basisschool De Brug spaart duofiets bij elkaar

DOORN  Afgelopen woensdag werd door 12 kinderen van CBS De Brug uit Harderwijk een kijkje genomen bij Bartiméus in Doorn. Al bijna een jaar is deze school aan het sparen voor een duofiets voor blinde en slechtziende cliënten van Bartiméus.

Lees verder op de website van De Kaap

Feestelijke woensdagmiddagopening

AMERONGEN  Vanaf 11 juni is Kringloopcentrum GoedZo! ook op woensdagmiddag open. Bij de feestelijk versierde tabaksschuur aan de Holleweg opende Diacones zuster Irene voor de toegestroomde aanwezigen deze middagopening.

Lees verder op de website van De Kaap

Jelle Derksen prolongeert wederom nationale titels

MAARSBERGEN  In het 50 meter bad “de Welle” in Drachten werden van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni de Nederlandse Junioren Kampioenschappen zwemmen 2008 gehouden. Het afgelopen jaar had Jelle Derksen al weer meerdere limieten gehaald om aan deze kampioenschappen te mogen deelnemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vernieling politieauto

DOORN  Omstreeks elf uur kreeg de politie gisteravond de melding dat er een kleine vechtpartij zou zijn aan het Plein 1923. Ter plaatse was er geen vechtpartij meer te zien en kwam een 35-jarige man naar de agenten toelopen. Hij vertelde dat hij betrokken was geweest bij de vechtpartij en was erg boos. Zo boos dat hij van woede tegen de voorruit van de politieauto aansloeg. Deze barste vervolgens. De man werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Provincie Utrecht op zoek naar nieuwe huisvesting

UTRECHT  Gedeputeerde Staten hebben in februari van dit jaar een time out ingelast voor het nieuwbouwplan van het provinciehuis. Dit om er zeker van te zijn dat de nieuwe huisvesting toekomstbestendig is. De afgelopen maanden werden de huisvestingsmogelijkheden daarom nogmaals in kaart gebracht en werd bekeken hoe die zich verhouden tot de huidige plannen. Gedurende deze time out periode is vastgesteld dat het voortzetten van de nieuwbouwplannen niet aansluit op de huisvestingsstrategie die Gedeputeerde Staten (GS) en de directie voor ogen staan. Dit betekent dat het nieuwbouwproject definitief wordt stil gelegd en er een nieuwe huisvestingsstrategie wordt uitgewerkt.

Het college heeft bekeken of het nieuwbouwplan gezien de prijsstijgingen op de bouwmarkt nog steeds de beste optie is. In vergelijking met alternatieve oplossingen bleek het oorspronkelijke nieuwbouwplan minder goed aan te sluiten bij de eisen van organisatieontwikkeling, duurzaamheid en ruimtelijke inpassing in Rijnsweerd. Inmiddels zijn GS ervan overtuigd dat een verhuizing naar een andere locatie een betere en meer toekomstbestendig provinciehuis oplevert.

Het is waarschijnlijk dat het huidige provinciehuis op termijn wordt verlaten zodat het huidige terrein beschikbaar komt voor gebiedsontwikkeling. De nieuwe huisvesting van de provincie kan zowel koop als huur zijn. Alle mogelijkheden op dit gebied liggen nog open. De komende maanden zal de nieuwe huisvestingsstrategie concreter vorm gaan krijgen.


Wat mankeert er aan het huidige onderkomen, hoofdzakelijk bestaande uit gevarieerde laagbouw? En die toren staat er nog maar net. Maar wat doen die vele provincieambtenaren eigenlijk, behalve voor hun loonsverhogingen telkens de provinciale opcenten op de wegenbelasting verhogen?
Hans Hermans, 16 juni 2008

Open dagen bij Kraaybeekerhof

DRIEBERGEN  Aanstaand weekend zijn er weer de Landelijke Open dagen bij biologische boeren en bedrijven! Op 21 en 22 juni doet ook Landgoed Kraaybeekerhof mee aan deze activiteit. Er zijn proeverijen in het restaurant en in de landgoedwinkel. Michiel Rietveld geeft ook een instructieve rondleiding waaraan men kan meedoen, deze wordt gegeven om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Vooraf opgeven is niet nodig. De openingstijden van deze Open dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Het landgoed ligt er prachtig bij momenteel omdat alles in bloei staat en er heel veel verschillende bloemen, planten en kruiden te bewonderen zijn.

Aanrijding


vergroot foto in nieuw venster
DRIEBERGEN  Afgelopen vrijdag aan het begin van de avond vond er een aanrijding plaats op de kruising St. Hubertuslaan met de Jagersdreef. Een taxibus heeft de personenauto de voortuin van een woning aan de Jagersdreef ingeduwd.
De toedracht van het ongeval is op dit moment niet bekend. Bij het ongeval vielen geen slachtoffers.

Nieuws van dinsdag 17 juni 2008

Hoofdstraat 135 Driebergen ‘Villa Nuova’
foto: © Renk Knol
tijd: 10:00 uur    temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Computercursus voor geoefende beginners

MAARN  Een computercursus voor iets geoefende”beginners” is op dinsdag 24 juni van 13,30 tot 16,00 uur in “De twee Marken, Trompplein 5 te Maarn” (vlak bij het NS-Station).

Lees verder op de website van De Kaap

Bloemenworkshop porseleinschilderen

AMERONGEN  ,,Porselein schilderen is een leuke ontspannende bezigheid.” Onder leiding van Marijke Frank kan je zelfs in een paar uur al heel goede resultaten bereiken.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Wat je moet weten, om veilig te eten!’

UTRECHT  Gezellig barbecuen met een grote groep. Dat betekent veel vlees en salades, die gemakkelijk een uurtje in de knallende zon staan. En wat doen we met de restjes? Die zetten we in de koelkast om er de volgende dag weer heerlijk van te smullen.
Alle ingrediënten voor bacteriën om zich ongebreideld te vermenigvuldigen. Het is op zich niet vreemd dat de meeste voedselinfecties vooral in de zomer voorkomen. Daarom start het RIVM samen met de GGD Midden-Nederland komende tijd de informatiecampagne ‘Wat je moet weten, om veilig te eten!’. 

Voedselinfecties kunnen niet alleen gemakkelijk ontstaan tijdens barbecuen. Zij ontstaan ook door het eten van rauwe schelpdieren, vlees en vis, of door simpelweg onvoldoende hygiënische maatregelen. Goede hygiëne voorkomt besmetting en verspreiding. De folder ‘Wat je moet weten, om veilig te eten!’ geeft een aantal eenvoudige maatregelen om voedselinfecties te voorkomen. Was bijvoorbeeld uw handen voordat u eten klaarmaakt, en na ieder toiletbezoek. Let ook op het scheiden van bereid en onbereid voedsel. Gekoelde producten moeten na aankoop snel in de koelkast, tot vlak voor gebruik.

Wat is een voedselinfectie?
Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. Zo’n infectie kan ontstaan als u iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. De symptomen zijn ondermeer braken en diarree. Meestal gaat een voedselinfectie vanzelf weer over. Maar voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kan het ernstig zijn, soms zelfs levensbedreigend. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat er in Nederland jaarlijks 300.000 tot 750.000 voedselinfecties voorkomen. Omdat niet iedereen met een voedselinfectie naar de huisarts gaat, is het exacte aantal niet vast te stellen.

Voorkom verspreiding en besmetting
Bacteriën, virussen en parasieten die voedselinfecties veroorzaken, verspreiden zich via ontlasting en braaksel. Via handen, keukengerei en voedingsmiddelen kunnen de ziekteverwekkers in het lichaam terecht komen. Mensen met een voedselinfectie moeten dan ook wat extra maatregelen nemen om verspreiding te voorkomen. Ze kunnen bijvoorbeeld beter geen voedsel bereiden tot drie dagen na het einde van de klachten. Daarnaast is het goed om een apart toilet en een eigen handdoek te gebruiken. Een voedselinfectie gaat meestal vanzelf over. Wacht rustig af en eet pas als u trek krijgt. Drinken is wel belangrijk. Door diarree en overgeven kan het lichaam veel vocht verliezen. Wees daarom alert op tekenen van uitdroging, vooral bij kinderen en ouderen. Uitdroging kunt u herkennen aan:

 • niet of weinig plassen: minder dan drie keer per dag, donkere urine;
 • klagen over dorst;
 • droge mond, diepliggende ogen;
 • koude armen en benen.

Neem bij de eerste tekenen van uitdroging contact op met de huisarts.

Meer informatie
De GGD Midden-Nederland probeert de fervente barbecueliefhebber te bereiken via slagers, campings, scouting en tuincentra waar ze barbecues verkopen. Ook zullen er posters en folders te vinden zijn op openbare locaties zoals de bibliotheken, gemeenten en GGD vestigingen. Het materiaal uit deze campagne is ook beschikbaar via de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl/infectieziekten en de GGD Midden-Nederland: www.ggdmn.n of bij Postbus 51.

Transformatie van een bierblikje

MAARN  Van dinsdag 24 juni tot maandag 28 juli exposeert Henk van der Vorst in het Gezondheidscentrum van Maarn aan de Raadhuislaan 3.

Lees verder op de website van De Kaap

Provinciehuis mogelijk in kantoor Fortis

UTRECHT  De provincie Utrecht verhuist mogelijk naar het hoofdkantoor van Fortis. Het kantoor van de bank is een van de negen mogelijke nieuwe locaties van de provincie.

Lees verder op de website van RTV Utrecht


Dat is pas een goed bericht. Gezien de sociale betrokkenheid van het Fortis personeel verwacht ik dat dit onderkomen om niet beschikbaar wordt gesteld, waardoor veel gemeenschapsgeld wordt uitgespaard. Met dit gemeenschapsgeld kunnen dan b.v. parkeerplaatsen worden aangelegd waardoor ook deze overlast verminderd. Tevens is het mogelijk om echte boeven te gaan vangen en geen bekeuringen meer uit te schrijven.
Jan Dogger, 17 juni 2008

Finales jeugdkampioenschap tennis bij TC Rhenen

RHENEN  Op het tennispark van TC Rhenen vinden tot en met zondag 22 juni de jaarlijkse jeugd-clubkampioenschappen plaats.

Lees verder op de website van de Veenendaals Krant

Kiwanis wijnproeverij in Amerongen

AMERONGEN  Een van de oudste serviceclubs in onze gemeente is de Kiwanis Amerongen-Leersum. Zij bedenken allerlei acties om geld in te zamelen voor vele goede doelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heidesteinschapen naar ‘t Gooi

ZEIST  Het verlies van de kudde Drentse heideschapen van het Goois Natuurreservaat is groot. In de nacht van 13 juni brandde de schaapskooi op de Tafelberg volledig uit met daarin de kudde van 120 schapen en lammeren.
Het Utrechts Landschap wil het Goois Natuurreservaat helpen met een nieuwe start en schenkt daarom 40 Drentse heideschapen.

Op landgoed Heidestein in Zeist staat een kudde Drentse heideschapen. Het Utrechts Landschap wil ruim 40 schapen een nieuw bestaan geven in ’t Gooi. De schapen zijn nu nog lammeren die geboren zijn op landgoed Heidestein. Vanaf half juli zullen de schapen gaan verhuizen naar ’t Gooi. ‘Met dit aanbod willen wij collega het Goois Natuurreservaat een hart onder de riem steken en een eerste aanzet doen naar een start voor een nieuwe kudde’ zei Marco Glastra directeur-rentmeester. Vorig najaar hebben Het Utrechts Landschap en Het Goois Natuurreservaat juist met de kudde die verloren is gegaan een trektocht over de Utrechtse Heuvelrug ondernomen. Dit heeft geleid tot veel aandacht voor de Utrechtse Heuvelrug en uiteraard voor de schapen.

Nieuws van woensdag 18 juni 2008

Rijsenburgselaan 101 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:50 uur    temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Midzomerfeest bij de Boswerf

ZEIST  Op zondag 22 juni kun je bij bezoekerscentrum De Boswerf het midzomerfeest vieren. Deze middag vinden er allerlei zomerse activiteiten plaats,zoals bloemenkransen vlechten en broodjes bakken en voor slimmeriken is er een quiz. Aanvang: 13.00 uur en 14.30 uur.
Deelname € 2,50 Opgave vooraf verplicht

Langste dag, kortste nacht, kortste schaduw….
De viering van midzomer werd in de vroegere tijden gelinkt aan de zomerzonnewende. De mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en hiervoor plukten ze op deze nacht. Vreugdevuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten waarvan werd geloofd dat ze vrijspel hadden vanaf het moment was aangebroken waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam.

In Zweden, Finland en Estland wordt Midzomernacht beschouwd als het grootste feest van het jaar vergelijkbaar met Kerstavond en Nieuwjaar hier

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Krijgt Leersum droge voeten?

LEERSUM  In de commissie Ruimte van 17 juni is gesproken over de wateroverlast in Leersum bij flinke regenbuien. Harm Middelburg van Copier Adviesbureau geeft een toelichting op de voorzieningen die zijn bureau voor ogen heeft om de problemen op te lossen.

Lees verder op de website van De Kaap

Raad besluit positief over kunstgrasveld Jonathan

ZEIST  Voetbalclub Jonathan in Zeist krijgt in elk geval één kunstgrasveld. De gemeenteraad in Zeist besloot gisteravond 500.000 euro opzij te zetten voor de aanleg van het veld.

Lees verder op de website van het AD/UN

Terug in de tijd van Ot en Sien

AMERONGEN  De Wilhelminaschool in hartje Amerongen, oorspronkelijk School met den Bijbel, heeft de afgelopen week op ludieke en historisch getinte wijze het 100 jarig bestaan gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap

Medaillemaker Van Veluw nu de grootste

ZEIST  De bekende Zeister onderscheidingenproducent Van Veluw BV gaat samen met de Koninklijke Begeer BV en Medaillefabriek Stol. Daarmee is het grootste ’lintjesbedrijf’ van Nederland een feit.

Lees verder op de website van AD/UN


Ja ja, kraaltjes en spiegeltjes, daar zijn heel wat mensen gek op, vooral besnorde soldaatjes en andere overheidsdienaren, maar ook prinsen en koningen. Ze lopen graag rond met zoveel mogelijk blinkertjes en glimmertjes op hun éénvormskostuums; “kijk eens hoe stoer ik ben”. Brrrrr, eng cultuurtje, waar Van Veluw wel bij vaart.
Hans Hermans, 18 juni 2008

@Hans: nu reageer je wel erg zuur.
Verreweg de meeste onderscheidingen gaan naar ”gewone” mensen die gehuldigd worden voor hun lange inzet in het vrijwilligerswerk. Wat je er ook van vindt, voor mensen die gedecoreerd worden is het een hele belangrijke erkenning van de vele uren die ze er belangeloos ingestoken hebben.
Theo Koster, 19 juni 2008

Beste Theo, zie jij ergens “gewone mensen” staan in mijn reactie? Heel goed dat dezen worden gewaardeerd. Of dat trouwens met zo’n glimmertje moet, laat ik even in het midden. Ik heb het vooral over al die volbehangen soldaatjes en prinsjes.
Hans Hermans, 19 juni 2008

Medaillemaker Van Veluw nu de grootste

ZEIST  De bekende Zeister onderscheidingenproducent Van Veluw BV gaat samen met de Koninklijke Begeer BV en Medaillefabriek Stol. Daarmee is het grootste ’lintjesbedrijf’ van Nederland een feit.


Ja ja, kraaltjes en spiegeltjes, daar zijn heel wat mensen gek op, vooral besnorde soldaatjes en andere overheidsdienaren, maar ook prinsen en koningen. Ze lopen graag rond met zoveel mogelijk blinkertjes en glimmertjes op hun éénvormskostuums; “kijk eens hoe stoer ik ben”. Brrrrr, eng cultuurtje, waar Van Veluw wel bij vaart.
Hans Hermans, 18 juni 2008

@Hans: nu reageer je wel erg zuur.
Verreweg de meeste onderscheidingen gaan naar ”gewone” mensen die gehuldigd worden voor hun lange inzet in het vrijwilligerswerk. Wat je er ook van vindt, voor mensen die gedecoreerd worden is het een hele belangrijke erkenning van de vele uren die ze er belangeloos ingestoken hebben.
Theo Koster, 19 juni 2008

Beste Theo, zie jij ergens “gewone mensen” staan in mijn reactie? Heel goed dat dezen worden gewaardeerd. Of dat trouwens met zo’n glimmertje moet, laat ik even in het midden. Ik heb het vooral over al die volbehangen soldaatjes en prinsjes.
Hans Hermans, 19 juni 2008

Aftellen naar de TOG Rijnweek

RHENEN  De organisatie van de TOG Rijnweek is er helemaal klaar voor. Wat hen betreft kan het grootste gratis festival van Nederland van start gaan. En niet alleen de organisatie is met aftellen begonnen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuws van donderdag 19 juni 2008

Jachtlaan 50-52 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 18:15 uur    temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Koninklijk onderscheiding voor de heer Van Katwijk

LEERSUM  Burgemeester Naafs, heeft gistermiddag in All Sports resort in Maurik een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de in Leersum wonende heer mr. W.J.V. van Katwijk.

De heer mr. W.J.V. van Katwijk is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum bij de OPCO/OUDERS & COO.

Decorandus is oprichter en directeur van OUDERS & COO, de landelijke vereniging voor ouders, ouderraden (OR) en medezeggenschapsraden (MR) in het christelijk en oecumenisch onderwijs. Deze vereniging biedt ondersteuning, geeft voorlichting en advies aan ouders op het gebied van opvoeding en onderwijs, behartigt ouderbelangen en voert overleg met de overheid.

Dit jaar eerste Amerongse Zomerschool

AMERONGEN  Het Open Atelier Amerongen organiseert dit jaar voor het eerst een zomerschool. Een zomerweek lang buiten tekenen en schilderen tijdens de zomervakantie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug Totaal wordt nog grootser

DOORN  Voor het derde opeenvolgende jaar wordt door de Stichting Heuvelrug Totaal dit evenement georganiseerd. Dit jaar zal Heuvelrug Totaal op 30 augustus plaats vinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Herontwikkeling camping De Bokkesprong

OVERBERG  Het college heeft op dinsdag 10 juni besloten om onder voorwaarden medewerking te verlenen aan de herontwikkeling van voormalige camping De Bokkesprong in Overberg door Rotij planontwikkeling en Schuttenbelt Beheer. De camping is thans niet meer in gebruik en sterk verwaarloosd.

De herontwikkeling moet leiden tot een hoogwaardig recreatiepark van 87 kooprecreatiewoningen met de naam ‘de Amerongse Berg’. Een beheerder zal de beheerderswoning betrekken en regelt het onderhoud en de verhuur van de recreatiewoningen.

Karakteristieke ontwerpen
De woningen krijgen een omvang van maximaal 250 m,3 inclusief kelder en bijgebouwen. Dat is in totaliteit aanzienlijk minder dan wat het bestemmingsplan nu toestaat. De initiatiefnemer gaat na een eerste positieve reactie de inrichting van het terrein verder uitwerken. De woningen worden met behulp van ecologisch onderzoek en gebruik van natuurlijke materialen en kleuren zo goed mogelijk in het landschap ingepast. Ook wordt met beplanting het zicht op de woningen vanaf de weg, ontnomen.

De gemeente hecht er waarde aan dat de architectuur aansluit op de uitkomsten van een cultuurhistorische analyse. Daarom wordt gedacht aan woningen die qua ontwerp doen denken aan bij het landschap passende karakteristieke objecten als een tabaksschuur, schaapskooi of langhuisboerderij. Ook de welstandscriteria zijn hierbij van belang.

Inrichtingsplan
Bij het herontwikkelingsplan behoort ook een inrichtingsplan. Dit is door het college niet akkoord bevonden; er moet beter rekening gehouden worden met het landschap en de omgeving ter plaatse. De bedrijfswoning zal verplaatst moeten worden naar de ingang van het terrein.

Verdere planvorming
Bij verdere planvorming worden verschillende aspecten nader onderzocht. Zo is een cultuurhistorisch en archeologisch vooronderzoek noodzakelijk en gedetailleerde milieuonderzoeken. Het terrein wordt ingericht met advies van de commissie recreatie en toerisme van de provincie en de uitkomsten van een ecologische onderzoek.

Informatieavond
De initiatiefnemer nodigt bij de verdere uitwerking van de plannen de inwoners van Overberg uit voor een informatieavond, ook de leden van de commissie ruimte zijn hierbij welkom.

Sportgala 2008: Welke sporters vallen in de prijzen?

DOORN  De gemeente organiseert op vrijdag 30 januari 2009 voor de eerste keer een Sportgala waarin de winnaars van de Sportprijzen 2008 bekend worden gemaakt.
De sportieve happening vindt plaats in het Auditorium van Cultuurhuis Pléiade in Doorn.

Sport verdient voortdurende stimulering en waardering. Het Sportgala wordt gehouden met het doel sportbeoefening te stimuleren en te waarderen. Zo is bewegingsonderwijs van groot belang voor levenslang sporten en bewegen. Elke basisschool binnen de gemeente is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en de kwantiteit van sport- en bewegingsprogramma’s. Daarom wordt tijdens het Sportgala ook de prijs uitgereikt aan de Sportiefste Basisschool van het Jaar 2008. Natuurlijk zijn er ook sportprijzen voor individuele- en teamsporters beschikbaar.

Op deze manier krijgt de gemeente jaarlijks een Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het jaar. Het gemeentebestuur stelt ook een Sportprijs beschikbaar voor het talent van het jaar.

De categorieën die met een sportprijs worden onderscheiden zijn:

 • Sportman van het Jaar
 • Sportvrouw van het Jaar
 • Sportploeg van het Jaar
 • Sporttalent van het Jaar
 • Sportvereniging van het Jaar
 • Sportiefste Basisschool van het Jaar.

Elke inwoner, groep van inwoners, vereniging, school of andere organisatie gevestigd in de gemeente, kan vanaf 1 september tot en met 30 november een voordracht indienen via de gemeentelijke website www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl

Het Sportgala is een initiatief van het Stichtingsbestuur Heuvelrug Sport Initiatief in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug.


Ik mis in de opsomming de sportiefste politicus van het jaar, de sportiefste wethouder en de sportiefste burgemeester.
Hans Hermans, 20 juni 2008

Nieuws van vrijdag 20 juni 2008

Bosje bij Dennenhorst Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:10 uur    temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Kunstwerk Tijdlijn Doorn

DOORN  Bij de bouw van Cultuurhuis Pléiade paste de voormalige gemeente Doorn de 1%-regeling toe. Dit houdt in dat 1% van het totale bouwbudget wordt besteed aan kunst in of rondom het Cultuurhuis.
In overleg met de kunstadviescommissie (waarin gemeente en omwonenden deelnemen) is opdracht verleend aan kunstenaar Frank Mandersloot voor het maken van een schetsopdracht. Deze kunstenaar ontwierp vervolgens het kunstwerk Tijdlijn. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met dit schetsontwerp en de kunstenaar opdracht gegeven dit schetsontwerp verder uit te werken tot een definitief ontwerp. De realisering van het kunstwerk gebeurt waarschijnlijk nadat de nieuwbouw van het gemeentekantoor (2011/2012) is afgerond.

Het kunstwerk Tijdlijn bestaan niet uit één onderdeel, maar is een lijn door de tijd heen. Deze lijn komt aan de westzijde van het Cultuurhuis, op de plek waar vroeger de toegangsweg naar Huis Doorn was. Van deze toegangsweg zijn nog een paar beuken aanwezig. Het plan is Tijdlijn te starten bij de toegangspoort van Huis Doorn en door te laten lopen tot de provinciale weg. Op de lijn worden twee oorlogsmonumenten geplaatst die nu nog op de plek van het nieuw te bouwen gemeentekantoor staan. Dit is in overleg en met instemming van het 4 mei-comité gebeurd. Tevens worden in de Tijdlijn een aantal herdenkingsbomen verplaatst of nieuw geplant, zoals de herinneringsboom ‘50 jaar bevrijding’, een herinneringsboom ‘70e verjaardag Beatrix’, een herinneringsboom bij de inhuldiging van Willem Alexander en een herinneringsboom ter gelegenheid van de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug met eromheen een metalen band met de namen van de zeven dorpen.

Omdat Tijdlijn doorloopt in de toekomst, wordt in Tijdlijn een timecapsule geplaatst die pas in de toekomst (11 mei 2060) mag worden geopend. Naast het Cultuurhuis wordt de komende jaren een nieuw gemeentekantoor gerealiseerd. In de randvoorwaarden richting de architect is aangegeven dat Tijdlijn hierbij niet in het gedrang mag komen.

Geen jonge ooievaars meer

door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  Ook het derde en laatste ooievaarskuiken van het nest op kwekerij de Eng aan het Kloosterlaantje heeft het niet gered. Als gevolg van het slechte weer kwamen verleden week twee van de drie jongen om. Naar nu blijkt zijn de kou en de regen ook het derde jong fataal geworden. Het is afgelopen zaterdag 14 juni voor het laatst in leven gezien.

Opvallend is dat de ouders het nest nog niet verlaten hebben. Ze brengen de nacht nog steeds samen op het nest door en het nest wordt ook tegen aanvallers verdedigd. Hoe lang ze dat zullen blijven doen is onduidelijk. Een tweede leg zit er bij ooievaars in elk geval niet in, het broedproces duurt veel te lang.

Eind augustus, begin september verzamelen de jonge ooievaars zich voor het vertrek naar Spanje en Noord Afrika. De ouders vertrekken dan gemiddeld twee weken later. Paren blijven gedurende de winter niet bij elkaar, maar keren gewoonlijk wel in het voorjaar weer naar hetzelfde nest terug. Dat een broedsel in het jaar daarvoor mislukt is, schijnt geen beletsel te zijn voor het opnieuw vormen van een paar.


Hoewel ik er geen verstand van heb, gaat het mij te ver om koude en regen als belangrijkste reden op te voeren. Misschien was er onvoldoende prooi te vinden of greep de natuur in omdat alle drie de jongen ‘genetische foutjes’ hadden. Wellicht hadden de ouders onvoldoende ervaring met het opvoeden van jongen of staat dit nest in een verkeerde omgeving. Alles is dus mogelijk, want zo slecht waren de weersomstandigheden niet.
Hans Hermans, 20 juni 2008

Hans, je zegt er geen verstand van te hebben. Tja, ik ben er nu meer dan een jaar mee bezig en ik meen enige deskundigheid opgebouwd te hebben. Dat ik me dan af en toe verlaat op deskundigen die er nog veel langer mee bezig zijn, alas.  
Voedselschraarste is inderdaad een belangrijke oorzaak van sterfte onder jonge ooievaars. Maar dat gebeurt dan tijdens perioden van aanhoudende droogte zoals momenteel in het oostelijk deel van Duitsland. Dat ooievaars van kikkers leven is een mythe, ze eten ze wel bij gelegenheid maar de belangrijkste voedselbron voor de jonge ooievaars in de eerste weken is de regenworm. In perioden van droogte kruipen de wormen diep in de grond en zijn dan moeilijk bereikbaar. Wat er dan gebeurt is dat de ouders levende jongen uit het nest werpen om zodoende de vraag naar voedsel te verminderen. Dat is hier niet gebeurd, er was geen droogte en de jongen zijn in het nest overleden.  Nee, voedselschaarste kan niet de oorzaak zijn. Een genetisch defect of een ongeschikt nest kan weliswaar niet worden uitgesloten, maar erg waarschijnlijk lijkt me dat niet. Onervarenheid? Tenminste één van de ouders – het mannetje – had al eerder met succes een nest gehad.  Het gedrag van het paar was volkomen normaal. Gebrek aan ervaring is als oorzaak dan ook niet erg waarschijnlijk.  
Het weer was wèl slecht. Er waren weliswaar een aantal uitstekende dagen maar er waren ook perioden van dagenlang aanhoudende regen en kou. Een aanhoudende koude natte periode is in de eerste vier weken vaak fataal omdat de jongen dan nog geen of te weing veren hebben om droog te blijven. Ze  raken onderkoeld en krijgen longontsteking. Ik houd het op het slechte weer.
Michiel van der Vlist, 20 juni 2008

Het is wel degelijk een combinatie van factoren. Bij koude en regen moeten de ouders meer prooi aanvoeren en dát kan weleens problemen opleveren. Waarom zou het laatste jong alleen zijn overleden door de weersomstandigheden als de ouders nog maar één jong hoefden te voeren? Overigens zullen de ouders zoveel als mogelijk hun niet-nestvliedende jongen tegen de weersinvloeden beschermen door boven ze te gaan staan of op ze te gaan zitten.
Hans Hermans, 20 juni 2008

Draagkracht voor gezondheidscentrum?

AMERONGEN  Een brief van Hazewinkel Consult uit Doorn aan de gemeenteraad kwam afgelopen maandag ter sprake in de commissievergadering. In deze brief wordt gepleit voor een gezondheidscentrum in het oude gemeentehuis in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Onderzoek naar reclamebelasting in Rhenen

RHENEN  De fracties van de SGP, PvdA en PC hebben bij de behandeling van de perspectiefnota de motie van het CDA gesteund om een haalbaarheidsonderzoek te laten doen naar de invoering van een reclamebelasting.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ot en Sien waarderingssymbool voor Truus en Ruud Ritzer

ZEIST  Bij het vertrek uit Zeist van het dansdocenten-echtpaar Ruud en Truus Ritzer heeft burgemeester Janssen van Zeist hen het gemeentelijk Waarderingssymbool Ot en Sien uitgereikt op zaterdag 14 juni jongstleden. Deze uitreiking vond plaats tijdens het eindbal dat werd gegeven ter gelegenheid van het afscheid.

De heer Ruud Ritzer is meer dan 30 jaar geleden begonnen met het geven van danslessen in Zeist en omgeving. Enkele jaren later deed hij dat samen met zijn echtgenote Truus. Samen hebben zij vele duizenden inwoners van Zeist kennis laten maken met deze mooie vorm van sport. Sport, want de danswereld kent vele danswedstrijden. Daarnaast beoefenen velen de dans als hobby, vrije tijdsbesteding, voor de huwelijksdag; maar ook wordt het gezien als een vorm van algemene ontwikkeling.

De heer en mevrouw Ruud en Truus Ritzer deden ook actief mee aan het wedstrijddansen en jureren. Zo zijn zij in 1987 Nederlands kampioen all round geworden. All round staat voor 10 verschillende dansen. Ook bereikte ze het Meervoudig Kampioenschap Professional in Ball Room en Showdance en behoorden ze tot de finalisten van het wereldkampioenschap Professionals Ballroom en Showdance. Vele leerlingen traden in hun voetsporen en halen nu ook aansprekende resultaten. Maar de kunst en het plezier van de dans stond altijd voorop.

Gelet op het grote belang van het echtpaar Ritzer voor de ontwikkeling van de Zeister gemeenschap op dit terrein heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten het waarderingssymbool Ot en Sien aan hen toe te kennen.

Heuvelrug gedoogt vergunningloze feesten

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug treedt voorlopig niet op tegen feesten en partijen op recreatieterrein de Bonte Vlucht in Doorn.

Lees verder op de website van het AD/UN

Spring- en dressuurwedstrijd Bergruiters

MAARN  De landelijke rijvereniging en ponyclub “De Maarnse Bergruiters” organiseert op zondag 6 juli voor de tweede maal een grote spring- en dressuurwedstrijd.

Lees verder op de website van De Kaap

Extra parkeerplaatsen bij VVA’71

RHENEN  Voetbalvereniging VVA’71 heeft bij het sportpark aan de Zuidelijke Meentsteeg een tekort aan parkeerplaatsen. De gemeente Rhenen wil dit oplossen door bij het sportpark extra parkeerplaatsen aan te leggen. Het voorstel wordt behandeld in de raadsvergadering van 15 juli 2008.

Al geruime tijd leeft bij voetbalvereniging Achterberg (VVA) de wens om tot een uitbreiding van de parkeercapaciteit te komen. Vooral op de zaterdag is de parkeerdruk hoog. De auto’s worden her en der geparkeerd en bij regenval verzanden veel auto’s in de drassige bodem van de picknickplaats. Door het ontbreken van voldoende parkeerplaatsen is de verkeerssituatie er onoverzichtelijk

Op de tegenover het sportpark gelegen picknickplaats kan met behoud van de picknickgelegenheid een parkeerplaats worden gemaakt. De picknickplaats wordt gedeeltelijk bestraat en krijgt een parkeerplaats met een capaciteit van ongeveer zeventig parkeerplaatsen voor auto’s en een parkeerplaats voor een autobus.
Voordat de parkeerplaatsen aangelegd kunnen worden, moet eerst het bestemmingsplan worden aangepast.

Geen JOP, maar een VOP

ZEIST  Bewoners van Zeist-West verzetten zich tegen een jongeren-ontmoetingsplek op het Koppelveld in Zeist-West. Zij zien liever een dergelijke ruimte op het stuk gras tussen de parkeerplaats van winkelcentrum De Clomp en de Zeister Grift.

Lees verder op de website van het AD/UN

Groot onderhoud Ludenbos en omgeving te Doorn

DOORN  De gemeente hecht grote waarde aan haar bossen en gaat er zorgvuldig mee om. Het is belangrijk dat er onderhoud plaatsvindt. Elk jaar wordt in een deel van de 250 ha bos- en natuurterrein onderhoud gepleegd. Dit najaar in de bossen in Doorn.

Zie ook de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Stationsgebied blijft ’buikpijnonderwerp’

DRIEBERGEN  De belofte om het busstation bij station Driebergen/Zeist half juni volledig te laten functioneren is niet gehaald. Ook een oplossing voor het parkeerprobleem bij het station is nog ver weg.

Lees verder op de website van het AD/UN


Zo zien we maar weer, ook beloftes van wethouders zijn waardeloos. Dat stationsgedoe begint écht een héél zielig verhaal te worden en Salverda is zijn geloofwaardigheid al heel lang geleden verloren. ZES wethouders hebben we, maar ze zitten er alleen maar voor hun vette salaris te NIKSEN. Wel peperdure adviesbureaus in de arm nemen om hun megalomane stationsparkplannetjes gestalte te geven, maar aan de huidige wansituatie weten al die pennenlikkers, bureelklevers en plucheplakkers niets te doen. En de baas van onze gemeente moet zich het meest schamen; wanneer gaat overste Naafs eens met zijn vuist op tafel slaan of moeten er eerst slachtoffers vallen?
Hans Hermans, 21 juni 2008

Iedereen verwacht brandweer bij nood

DOORN  Als laatste in de serie brandweerinterviews komen burgemeester en ondernemers aan het woord.

Lees verder op de website van De Kaap

Punkfest #5 De Peppel

ZEIST  Vrijdag 27 Juni: De laatste avond van het seizoen in De Peppel, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is €6,00!

Accelerators
The Accelerators is een punk rock band uit Rotterdam.
Beïnvloed door de klassiekers Ramones, , Screeching Weasel, Dwarves and Rancid.
Ze zijn al vanaf 2003 bezig, en hebben al op veel verschillende plekken gespeelt, Nederland, Spanje, Italie, UK, Frankrijk, Duitsland en Belgie.
In de laatste jaren heeft Accelators het podium gedeeld met bands als:
Rise Against, Digger and the Pussycats, Alexisonfire, Teenage Bottlerocket, Casualties, Groovie Ghoulies, The Apers, Janez Dedt, Bloody Hollies, Yum Yums, Dr Franken nog vele andere.

Tenement Kids
The Tenement Kids releasde begin 2007 haar 2de cd op het friese Crucial Attack Records. De band kreeg lovende recencies in verschillende bladen, en werd o.a locals only van de maand in de Live XS. Ondertussen wordt de cd volop verkocht in de Benelux , Engeland en Duitsland. De Utrechtse punkrock band bestaat al 3 jaar, maar sinds 2 jaar actief. Beïnvloed door bands als Hot Water Music, Fugazi, Hüsker Dü en vele andere.
Wekelijks speelt de band shows in binnen-en buitenland. Zo stond de band in zalen als 013, Paradiso, Waterfront, Goudvishal, De Pul, Vera, Willen I, Simplon, Lintfabriek (BE) met bands als NRA, Death By Stereo, Last Days Of April, Underdog, Justice, Rise & Fall, Restless Youth, The Apers, Van Katoen & Against Me.

The real danger
The real danger is een punk rock band uit Nederland.
Ze speelden hun eerste show op 7 juli, 2006, dit is tevens de datum van release van hun 4 demo nummers. Vanaf het begin is hun doel al geweest, het schrijven van melodische punk rock nummers met pakkende coupletten en refreinen.
The real danger is erg beïnvloed door melodische punk bands zoals Descendents, Face to face, Ramones en vele andere. Momenteel zijn ze bezig met het schrijven van nummers en het spelen van shows alsof er geen morgen is!

Braindead
Braindead uit Duistland, een band bestaande uit:
Janno – Drums Yannig – Bass, Vocals
Chris – Guitar, Vocals, John – Drums
Beïnvloed door bands als:
Operation Ivy, AAA, Choking Victim, vele punk/hardcore en ska bands.
En klinkt naar eigen zeggen naar “Shit”.

Grote belangstelling bouwers voor uitbreiding gemeentehuis en woningbouw Het Rond


vergroot foto in nieuw venster

ZEIST  Woensdag 18 juni was er een informatiebijeenkomst voor projectontwikkelaars en bouwbedrijven over de uitbreiding van het gemeentehuis en de 100 appartementen in het gebied Het Rond Vierde Kwadrant (achterterrein gemeentehuis/Renes).
De marktpartijen werden ontvangen in de raadszaal in het gemeentehuis. De bijeenkomst werd heel goed bezocht, maar liefst 20 bouwbedrijven hadden een vertegenwoordiger gestuurd

Rijke historie
Burgemeester Koos Janssen hield een korte inleiding, waarbij hij de historisch waarde van het te ontwikkelen gebied benadrukte. In vroegere tijden meanderde een aftakking van de Rijn door dit gebied en bloeide de handel hier levendig. De kans dat er archeologische vondsten worden gedaan is aanwezig en de gemeente graaft op het moment sleuven om dit vast te stellen.

Samenspraak met bewoners
De plannen voor de uitbreiding gemeentehuis en de woningbouw Het Rond Vierde Kwadrant zijn in samenspraak met bewoners tot stand gekomen. Tijdens verschillende bijeenkomsten hebben bewoners hun wensen kenbaar gemaakt en de plannen zijn hierop aangepast.

Blij met belangstelling
De gemeente is erg blij met de grote belangstelling van bouwers voor het project. De projectontwikkelaars kregen een presentatie van de projectleider Guus Hendriksen en konden daarna vragen stellen aan een deskundig panel. Tot slot volgde een korte rondleiding door het te ontwikkelen gebied.

Inwoners van Zeist mogen kiezen
Aan de hand van de selectiecriteria worden vijf marktpartijen geselecteerd die vervolgens een ontwerp maken en een bod doen op de grond waarop zij woningen mogen realiseren. De ontwerpen moeten eind 2008 worden ingediend. Een gunningscommissie selecteert vervolgens twee ontwerpen waarna de inwoners van de gemeente Zeist in het voorjaar van 2009 het winnende ontwerp kiezen.

Nieuws van zaterdag 21 juni 2008

Lange Dreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8:50 uur    temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Raadplegend en raadgevend referendum

RHENEN  De gemeente Rhenen gaat een raadplegend en raadgevend referendum invoeren. De gemeenteraad besluit op 15 juli 2008 over het voorstel tot vaststelling van een referendumverordening.

Het houden van een raadplegend dan wel raadgevend referendum draagt er toe bij dat de inwoners meer betrokken kunnen worden bij de uiteindelijke gemeentelijke besluitvorming.  In het collegeprogramma 2006-2010 is opgenomen dat een raadplegend en  raadgevend referendum mogelijk wordt gemaakt.

De inwoners kunnen door een referendum naast de vierjaarlijkse raadsverkiezingen ook tussentijds hun mening geven. Het referendum ziet de gemeente als een belangrijk democratisch instrument om de betrokkenheid van de inwoner bij de politiek te vergroten.  Het houden van een referendum vergroot de legitimiteit van een besluit.

Een raadplegend referendum is een referendum dat op initiatief van de raad wordt gehouden, en normaliter zal gaan over een groot project of maatschappelijk vraagstuk. Een raadgevende volksstemming is een referendum dat op initiatief van de inwoners wordt gehouden.

De uitslag van een referendum is overigens niet bindend voor de gemeenteraad of kan niet in de plaats komen van een door de raad te nemen besluit. De uitkomst van het referendum moet gezien worden als een advies van de inwoners aan de gemeenteraad.

leder raadslid beslist individueel of hij/zij zich gebonden acht aan de uitslag van het referendum. Hij/zij houdt altijd het recht om bij een stemming naar aanleiding van een gehouden referendum zich uit te spreken tegen de uitkomst van de gehouden volksstemming. Hiervoor gelden echter wel zwaarwegende argumenten.

De referendumverordening heeft alleen betrekking op de zogenaamde niet correctieve referenda. Dat wil zeggen dat referenda alleen mogelijk zijn over te nemen raadsbeslissingen. Correctieve referenda, dit zijn referenda over al genomen besluiten, zijn niet opgenomen in de verordening.

Rabobank steunt Grietmarkt

AMERONGEN  Rabobank Utrechtse Heuvelrug heeft zich voor drie jaar als sponsor verbonden aan de Stichting Grietmarkt. Met deze ondersteuning wordt het belang dat de Rabobank hecht aan lokale betrokkenheid sterk benadrukt.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto maakt zich op voor finale

DRIEBERGEN/PAPENDRECHT  Het is zaterdag Nationale Korfbaldag. Voor Dalto uit Driebergen staat deze dag grotendeels in het teken van de veldfinale tegen PKC, maar ’s middags worden ook de juniorenfinales afgewerkt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zo lang mogelijk zelfstandig

DOORN  In 1989 werd de eerste steen gelegd van de woningen in de Jacob van Ruysdaellaan. Sindsdien worden ze verhuurd als aanleunwoningen bij Huize Beatrix. Het beheer en onderhoud is al jaren in handen van Heuvelrug Wonen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van zondag 22 juni 2008

Van Oosthuyselaan 79 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9:50 uur     temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

‘Water Natuurlijk’ nu verkiesbaar in De Stichtse Rijnlanden

HOUTEN  Eergisteren heeft Water Natuurlijk zich officieel als verkiezingsdeelnemer laten registreren bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Houten. ‘Water Natuurlijk’ zal bij de Waterschapsverkiezingen in november 2008 vertegenwoordigd zijn in alle 26 Nederlandse waterschappen.

Water Natuurlijk maakt zich in haar verkiezingsprogramma hard voor natuurlijk waterbeheer binnen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Water Natuurlijk staat voor gezond, veilig, schoon en betaalbaar water. Voor natuurvriendelijke oevers in de steden en dorpen en het westelijk weidegebied van de provincie Utrecht. Voor het herstel van beken op de Utrechtse heuvelrug. Voor schoon water in de singels en grachten van Utrecht, zodat daar weer gevist kan worden. En voor het tegengaan van verdere inklinking in de veenweidegebieden, zodat de natuur daar weer volop kansen krijgt.

Inbreng natuur
Water Natuurlijk is opgericht om de natuur een stevige stem in de waterschappen te geven. Ruim een kwart van het huidige bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden noemt zichzelf vertegenwoordiger van het groen-blauwe belang. Vanaf heden is deze groep officieel verenigd in de lijst Water Natuurlijk, die bovendien de steun geniet van watersport en recreatie en van organisaties die opkomen voor landschap en cultuurhistorie.

Brede steun
Water Natuurlijk kan nu al rekenen op de steun van een brede coalitie. Dat zijn onder andere de Natuur en Milieufederatie Utrecht, de Zuid-Hollandse Milieufederatie, Natuurmonumenten, Het Utrechts Landschap, Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Consulentschap Utrecht, Milieucentrum Utrecht, Federatie Sportvisserij Gooi en Eemland, ConSept, Stichting Reinwater, Hengelsportfederatie Midden-Nederland en talloze lokale groeperingen.

Water Natuurlijk is met nadruk niét politiek gekleurd, want de partij is van mening dat de zorg voor natuur, milieu en recreatie een algemeen maatschappelijk belang dient.
Meer informatie over Water Natuurlijk: www.waternatuurlijk.nl

Serviceclub zamelt 1500 euro in

DOORN  De presidente van de Serviceclub Innen Wheel, afdeling Doorn Tineke Kooij, overhandigde vorige week donderdag een in brailleschrift geschreven cheque van € 1500,– aan het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto veldkampioen korfbal

DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto hebben zaterdag in Papendrecht de voor het eerst in de clubgeschiedenis de veldtitel veroverd. De ploeg uit Driebergen was in de finale oppermachtig tegen PKC, dat het thuisvoordeel niet kon uitbuiten. In de rust stond het al 12-7 voor Dalto, de eindstand was 23-18.

Lees verder op de website van het AD/UN

Aanrijding

DRIEBERGEN  Vrijdagmiddag 20 juni kreeg de politie melding van een aanrijding tussen een personenauto en een motor aan de Hoofdstraat / Van Rijckevorselstraat. De bestuurder van de personenauto, een 31-jarige man uit Driebergen, wilde vanaf de Van Rijckevorselstraat linksaf de Hoofdstraat op rijden. Omdat er een file stond werd hij gewenkt door een medeweggebruiker, dat hij mocht aansluiten in de file. Op dat moment reed een 51-jarige man, ook uit Driebergen, met de motor langs de file op de verkeerde rijbaan. Hierdoor raakten de twee in botsing. De motorrijder liep hierbij licht letsel op. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Getuigenoproep: vandalen vernielen nachtbus

LEERSUM  In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 juni omstreeks 3.30 uur krijgt de politie een melding van een buschauffeur dat een groep jongeren vernielingen heeft aangericht in een nachtbus. De bus rijdt die nacht van Bunnik naar Amerongen.

Als agenten op de Rijksstraatweg aankomen, is het echter niet duidelijk welke jongeren er verantwoordelijk zijn voor de vernielingen. De schade aan de bus loopt op tot meer dan 3200 euro.

De politie doet een oproep aan jongeren die zich schuldig hebben gemaakt aan deze vernielingen zich bij de wijkagenten van Leersum te melden. Op deze manier voorkomen de jongeren dat zij worden aangehouden op een tijdstip dat het hen niet uitkomt. Daarnaast verzoekt de politie getuigen van de vernielingen contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Dit kan ook anoniem via het telefoonnummer “Meld Misdaad Anoniem” 0800-7000.

Belediging

DOORN  In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 juni heeft de politie een 17-jarige jongen aangehouden nadat hij met een geopend blikje bier op straat rond liep.

Omstreeks 01.45 uur stond een groepje jongeren ter hoogte van de Dorpsstraat. Toen zij de politie zagen renden ze weg. Een van de jongens, de 17-jarige jongen uit Doorn, had een geopend blikje bier bij zich en tijdens het wegrennen vond hij het nodig de agenten te beledigen. De jongen is aangehouden en overgebracht naar het bureau, waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt.

Nieuws van maandag 23 juni 2008

Engweg/Zuiderplantsoen: Eikenprocessierups
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:45 uur     temperatuur: 16 °C

Tenoren en Bassen gezocht voor Hohe Messe

ZEIST  Collegium Vocale Zeist (CVZ) zoekt vanaf september nieuwe leden voor de uitvoering van de Hohe Messe van J.S. Bach. Er is met name behoefte aan nieuwe bassen en tenoren. Om de kwaliteit van het koor te bewaken wordt nieuwe leden gevraagd een stemtest afleggen. De repetities zijn op dinsdagavond in Zeist.

De Hohe Messe is een ambitieus koorwerk. Het is een vijf-stemmig stuk en vooral geschikt voor ervaren koorzangers die zin hebben om hier hun tanden in te zetten. Collegium Vocale Zeist profileert zich in de regio als een koor met zo’n zestig gevorderde zangers die houden van een pittig studietempo en een relatief hoge kwaliteit. De leden komen uit de stad Utrecht, het gebied ten westen daarvan, de hele Utrechtse Heuvelrug en de brede regio Zeist.

Collegium Vocale Zeist in het kort:
Vanaf september 2008 werken we toe naar het Hohe Messeconcert in maart 2009, met orkest en 5 solisten. Tussendoor zullen we eind november nog twee repetities wijden aan de MeezingMessiah die CVZ op zaterdag 13 december a.s. organiseert.

Er is door de CVZ-leden reeds 2 maanden op de Hohe Messe gestudeerd. Nieuwe leden wordt gevraagd de ‘achterstand’ in de zomermaanden alvast zoveel mogelijk in te halen. Stemtesten zullen daarom reeds in juli worden afgenomen.

Vanaf  half maart 2009 zullen we studeren aan een nog nader in te vullen programma voor november 2009, wederom de MeezingMessiah in december en vervolgens de Mattheuspassion in maart 2010.

Contributie seizoen 2008/2009: € 240,- (incl. deelname MeezingMessiah)

Van CVZ-leden wordt verwacht dat zij thuis zelfstandig hun partij kunnen instuderen. Hiertoe worden bijzonder goede, per stemsoort ingezongen oefencd’s verstrekt. Tijdens de repetities wordt voornamelijk meerstemmig gezongen. Dit is dan meteen ook het grote voordeel van zingen bij CVZ: men zingt daadwerkelijk de héle avond.

Het afleggen van een stemtest is een vereiste voor het lidmaatschap. Ervaring met oratoriumwerk is gewenst, enige vocale en/of muzikale basis is vereist.

De leeftijdsgrens voor toelating tot het koor is voor dames 55 en voor heren 60 jaar.

Voor meer informatie kunt u surfen, mailen of bellen naar:
www.collegiumvocalezeist.nl
Wilma Bruins-Jorna, secretariaat. Tel. 0343-515660

Geschil Amerongs bedrijf en gemeente nu ter beoordeling bij Raad van State

AMERONGEN  Bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State werd vrijdag pittige kritiek geuit op het gemeentebestuur van De Utrechtse Heuvelrug. Dat gebeurde door directeur N. Verlaan van Cash Beheer.

Lees verder op de website van De Kaap

Winst voor AXA-renners Olaf Oussoren en Frank Rijkhoff

AMERONGEN  De jeugdige AXA-renner Olaf Oussoren (15) uit Amerongen heeft afgelopen zaterdag in het Brabantse Nieuwendijk zijn eerste zege bij de nieuwelingen geboekt.

Lees verder op de website van De Kaap

Vernieling van auto’s

ZEIST  Op zondagochtend werden een groot aantal auto’s vernield. Omstreeks 01.15 uur kreeg de politie dat auto’s werden vernield in de omgeving van de Bergweg. Helaas werden de vernielers niet meer aangetroffen maar deden 20 gedupeerden aangifte van vernieling van auto’s. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Binnensticht; 0900-8844.

Eis van zes en vijf jaar voor gewapende overval

LEERSUM  Tegen twee mannen van 20 en 22 jaar oud uit Hoofddorp, die op 5 januari in Leersum een gewapende overval hebben gepleegd op een woning aan de Ginkelseweg, is donderdag bij de rechtbank in Utrecht zes jaar gevangenisstraf geëist.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer oefent op binnenbrandbestrijding

RHENEN  De brandweer van Rhenen oefende in het voorbije weekeinde onder realistische omstandigheden op bedrijventerrein Remmerden. De deelnemende korpsen van Achterberg, Elst en Rhenen werkten samen met de brandweer van de Utrechtse Heuvelrug en Veenendaal. Gezamenlijk werd er geoefend op binnenbrandbestrijding.

Binnenbrandbestrijding is één van de meest risicovolle taken die de brandweer uitvoert. Tijdens het bestrijden van een binnenbrand werkt het brandweerpersoneel onder zeer extreme condities, zoals enorme hitte, veel rook, slecht zicht, kans op snelle branduitbreiding, gevaar voor explosies en hoge spanning en stress om mensen te redden en branden te blussen.

Deze trainingen zijn erg kostbaar, maar essentieel om het personeel goed voor te bereiden op het veilig en goed uitvoeren van hun brandweertaak. Door nieuwe ontwikkelingen moet het personeel ook continue worden bijgeschoold in nieuwe technieken en tactieken.

Beleidslijn nieuwe Wet ruimtelijke ordening vastgesteld

UTRECHT  PS hebben in hun vergadering van 23 juni unaniem ingestemd met de Beleidslijn voor de invoering van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (nWro). Een jaar geleden startte een tijdelijke Statencommissie van Provinciale Staten al om zich goed voor te bereiden op de nieuwe mogelijkheden en het nieuwe instrumentarium dat de wet hen biedt. Gedurende het proces vond veel overleg en afstemming plaats tussen het college GS en haar ambtenaren en de Statencommissie. De voorliggende Beleidslijn kon door deze goede voorbereiding rekenen op steun van alle Statenfracties. Op 1 juli aanstaande gaat de nieuwe Wro in, de provincie Utrecht is er helemaal klaar voor.

Remco van Lunteren, voorzitter van de tijdelijke Statencommissie uit Provinciale Staten over het gelopen proces: “Ook in duale verhoudingen blijkt het dus mogelijk om in gezamenlijkheid tot mooie resultaten te komen. Ik hoop dan ook dat het gelopen proces voor de nieuwe Wro als voorbeeld zal dienen voor soortgelijke projecten in de toekomst.”

Ook gedeputeerde Bart Krol was te spreken over de wijze waarop de Beleidslijn tot stand is gekomen: “Provinciale Staten zijn al in een heel vroeg stadium als tijdelijke Statencommissie betrokken geweest bij alle stappen die we gezet hebben, van het vaststellen van provinciaal belang tot aan het discussiëren over het nieuw in te zetten instrumentarium. We hechten als provincie aan de ruimtelijke kwaliteit. De zaken die we in het Streekplan belangrijk vonden, zullen we dan ook onder de nieuwe wet blijven bewaken”.

De nWro in een notendop
“Centraal wat moet, decentraal wat kan” is het uitgangspunt. Een goede samenwerking met gemeenten en waterschappen staat dan ook voorop bij de uitvoering van de nWro. Op 1 juli aanstaande treedt de nieuwe Wro in werking, het streekplan wordt dan van rechtswege omgezet in een structuurvisie. De provincie heeft een beleidslijn ontwikkeld waarin de richtinggevende uitspraken uit het streekplan 2005-2015 zijn verdeeld in drie categorieën:

1. Provinciaal belang, waarvoor Wro-instrumenten worden ingezet

2. Belangrijke uitspraken waarvoor géén Wro-instrumenten worden ingezet, maar wel andere beleidsinstrumenten

3. Uitspraken die de eigen verantwoordelijkheid van de gemeenten, waterschappen of het Rijk zijn.

De provincie definieert voorlopig géén nieuw beleid. Ruimtelijke kwaliteit werd in het streekplan belangrijk gevonden om te bewaken, dat zal ook onder de nieuwe wet prioritair richtsnoer blijven. De omzetting van streekplan naar structuurvisie beleidsneutraal gebeuren. Na de zomer gaat de provincie nog een verordening maken van om het provinciaal belang te borgen. Dit vooruitlopend op de maatregelen vanuit het Rijk waaruit ook rijksverplichtingen voort zullen komen voor de provinciale verordening.

Inventarisatie buitengebied

RHENEN  De gemeente Rhenen laat een nieuw bestemmingsplan voor het landelijk gebied opstellen. Om een goed bestemmingsplan te kunnen maken, dient gemeente over de juiste informatie te beschikken. Daarom wordt er een uitgebreide inventarisatie van het gebied gehouden.

Hiertoe wordt het gebied door de stedenbouwkundig adviseur (BügelHajema) en een tijdelijk medewerker van de gemeente vanaf de weg geïnventariseerd. In een aantal gevallen is dit niet genoeg om een juist beeld te krijgen van de aanwezige bebouwing en gebruik.

In de maand juni of juli wordt een bezoek aan een aantal percelen gebracht. Het is nu nog niet duidelijk welke dat zijn. Met de eigenaren/bewoners van die percelen wordt van tevoren contact opgenomen en een afspraak gemaakt. Als u over de herziening van het bestemmingsplan buitengebied of over de inventarisatie vragen heeft, kunt contact opnemen met Monique Mol –van Zelst. Zij is op woensdag en donderdag aanwezig  op het gemeentehuis in Rhenen. Op maandag tot en met vrijdag 9.00 tot 17.00 uur kunt u haar bereiken op telefoonnummer 06 – 53 70 74 70.

CDA en VVD op hetzelfde spoor

vergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN  De gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist hebben de structuurvisie voor het stationsgebied Driebergen-Zeist vastgesteld. Voor het verdere verloop van alle veranderingen rond het station werken het CDA en de VVD binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug nauw samen; VVD-raadslid Van Lierop en van het CDA de raadsleden Reedijk en Van Amerongen-Huizenga en wethouder Salverda, hadden er onlangs een stevig en goed gesprek over met de CDA-kamerleden Antoinette Vietsch en Ger Koopmans en statenlid Theo Ruijs. 


Het stationsgebied: Het is wel lachen geblazen met de structuurvisie voor het stationsgebied, de Egotrippers staan te trappelen om in de belangstelling te komen. Het mag, let maar op wat gaan kosten. Misschien kunnen ze nu eindelijk eens hun werk gaan bv Salverda, man zorg nu eindelijk eens dat de Stoplichten het gaan doen, bij het Station. Wat een afgang, maar ja daar is dan ook  geen eer cq aandacht mee te behalen en je komt er niet mee op de foto of in de krant. . Misschien kan Salverda eens een poosje als Klaarover  aan het werk gaan bij het station, Dan weet hij ook eens wat werken is.
Er is niemand in de raad die zich druk maakt, over het feit of de met de fiets etc komende treinreizigers veilig kunnen oversteken, stel je voor dat je je daar voor zou inspannen. PS
Vlak voor de opening/oplevering van het alweer nieuwe stationsgebied worden plots de Stoplichten geleverd, het is inmiddels 2015 er is nog een Klein probleempje: niemand weet nog waar ze moeten staan. Ach, waar maken we ons druk over er is nu een veel groter probleem, de benzine kost € 7,45 de liter, iedereen komt op de fiets en er is geen rekening gehouden met de capaciteit van de fietsenstalling (net als heden ten dage). De parkeerplaats wordt opgedoekt en er worden in allerijl nieuwe fietsenrekken geplaatst op de de oude parkeerplaats !!. De stoplichten zijn niet meer nodig, want er rijden toch bijna geen auto’s meer, de paard en wagen komt weer in zwang en de fietsen zijn niet aan te slepen.  Oh  ja, de Stoplichten worden als curiositeit, onder de naam:Salverdalichten tesamen met een gedenkstaan , voor het nieuwe station gezet. De bloemenshop van Schouten is verzocht om te zorgen voor regelmatig verse bloemen (de gemeente zal dit bekostigen).  Ach dit is zomaar een gedachtenspinsel, maar….wel een met een geloof mij groot waarheids gehalte. Doe er uw voordeel of niets mee,  verzin het maar zelf, nou ik hoor het wel, of niet  ??   !!  De groetjes  en succes met de stoplichten etc  John van Voorst, 23 juni 2008
Mijnheer van Voorst,  U was ook vergeten te zeggen dat die ouwe seinhuis wordt herbouwd. 🙂 Brian Gamble, Driebergen 24 juni 2008  

Dalto B1 Nederlands kampioen

vergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN  Dalto/DST B1 Kampioen van Nederland en een snor die er af ging In onze ogen was de finale vorige week al gespeeld tegen AW/DTV. Van Deetos B1, al verschillende seizoenen de (oefen)tegenstander werd namelijk niet eerder verloren. Maar het spelen van een echte finale is natuurlijk wel andere koek. Dalto heeft daar al ervaring mee en weet hoe raar het dan kan lopen.
 –
Aan de ambiance zou het zeker niet liggen; alles was top in orde en gelukkig werkte het weer nu wel mee. Na het voorstellen van de ploegen kon de wedstrijd beginnen. Beide ploegen oogden toch wat nerveus en het eerste aanvalsvak van Dalto was de bal tot drie keer toe na 1 schot weer kwijt. Geen sterk begin en het was Deetos dat de 0-1 maakte. Dalto schudde de zenuwen van zich af, ging beter korfballen en kreeg een vrije bal mee die door Barbara werd benut: 1-1. Deetos maakte gelijk daarna wel de 1-2, maar het eerste schot van Kaylee was ook raak, dus was het weer gelijk. Deetos speelde een vrij eenzijdig spelletje met een lange heer voor de afvang en een schutter in het voorvak. De dames waren er voornamelijk voor de steun. Bij de afvang werd door Dalto een “overtreding” gemaakt die werd bestraft met een strafworp. Deze werd gemist en gelijk daarna scoorde Dalto het mooiste doelpunt van de wedstrijd; Barbara ving de bal met 1 hand, speelde door naar Andrea die onder de korf de bal er met 1 hand intipte; de zgn Braziliaan. Prachtig! Hierna was Dalto los. Elmer liet zich in het voorvak zien en schoot gelijk raak; Kaylee scoorde weer van afstand, heel knap,  zeker omdat het schot daarvoor nog werd geblokt en het was 5-2. Deetos had een keer resultaat met het afstandschot en kwam op 5-3. Barbara zette aan voor de doorbraak, kwam er langs en kreeg de bal keurig mee van Elmer; 6-3. Hierna zakte het spelniveau weer een beetje en het is een ongeschreven regel dat als je zelf niet scoort de tegenstander dit wel doet. Hierdoor kon Deetos terugkomen tot 6-5. Net voor rust schoot Tom, net als vorige week van ver de 7-5 door de mand. Tom had de ondankbare taak om de sterkste schutter van Deetos te verdedigen, maar dat deed hij heel goed. Ik denk dat zijn tegenstander er af en toe niet goed van werd. Zelfs een aantal vrije ballen wist Tom te verdedigen. De ruststand was met de 7-5 bereikt.
Dalto kwam slecht de kleedkamers uit; want pas na 15 minuten verdween de ruststand van het scorebord en dan wel in het voordeel van Deetos dat met 3 doelpunten op rij weer een keer op voorsprong kwam. Het was dat Deetos bleef volharden in hetzelfde spelletje, anders was het nog moeilijk geworden voor Dalto. Tom bracht weer lucht met een raak schot, maar toch was het weer Deetos dat op 8-9 kwam. Inmiddels waren Marlies en René voor Andrea en Stefan in het veld gekomen. Dat lengte belangrijk was in de laatste fase van de wedstrijd bleek wel, want Elmer kwam daardoor in het ene vak meer in de aanval en kon vaker tot schot komen. Dit had resultaat want hij scoorde de 9-9. René maakte in het andere vak gebruik van zijn specialiteit, de rebound. Zijn eerste schotpoging na de afvang werd nog verdedigd gegeven, maar de tweede was wel raak; een hele belangrijke, want Dalto kwam hierdoor weer op voorsprong. Kaylee deelde de genadeklap uit; een mooi ver schot ging door de mand en het verzet van Deetos was definitief gebroken. Met nog 2 minuten op de klok werd de wedstrijd rustig uitgespeeld. Het kampioenschap was binnen!Doelpunten: Kaylee (3), Tom (2), Elmer (2), Barbara (2), Andrea en René ieder 1.

Nieuws van dinsdag 24 juni 2008


Jagersdreef 73-107 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:35 uur    temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Krachten bundelen voor glasvezelnetwerk

ZEIST  Dinsdag 18 juni organiseerde de gemeente Zeist een informatieavond over het glasvezelproject van de provincie Utrecht: Wij Zijn Breed. Glasvezel maakt tal van innovatieve diensten mogelijk en er kan flink bespaard worden op de kosten van telecom. Vele ondernemers en instellingen met interesse hebben al een (nog vrijblijvende) intentieverklaring ondertekend. De avond was een succes!

Centrale vraag: wat kan glasvezel voor bedrijven en instellingen betekenen…
Glasvezel maakt tal van innovatieve diensten mogelijk en er kan flink bespaard worden op de kosten van telecom. Op de avond werd duidelijk dat de huidige hoge entreekosten een bijna onneembare drempel vormen, zeker voor de kleinere bedrijven en instellingen.

Doelstelling van Wij Zijn Breed is de realisatie van een provinciedekkend glasvezelnetwerk. Om dat te bereiken voert de provincie Utrecht een zogenaamde vraagbundeling uit. Door alle vraag naar glasvezel in de provincie in één keer te vermarkten kunnen zeer aantrekkelijke voorwaarden worden afgedwongen. Glasvezel wordt daardoor een stuk goedkoper en ook aantrekkelijk voor kleinere bedrijven en instellingen. Het belang hiervan werd aan het eind van de bijeenkomst zo sterk ervaren, dat verscheidene aanwezigen spontaan aanboden via hun eigen netwerken als ambassadeur voor dit project op te treden.

Als ondernemers en instellingen interesse hebben in een glasvezelverbinding is het belangrijk dat ze dat zo snel mogelijk kenbaar maken door een (nog vrijblijvende) intentieverklaring te tekenen. Hoe meer verklaringen er in de gemeente Zeist worden getekend, hoe aantrekkelijker de voorwaarden zullen zijn.

De intentieverklaring is te vinden op http://www.wij-zijn-breed.nl/  Daar vindt u ook meer informatie over glasvezel en Wij Zijn Breed.

Het dilemma dat zich tijdens de bijeenkomst aftekende is dat de voorlopers financieel de weg banen voor de volgers. Hierdoor is een situatie ontstaan waarin ondernemers en instellingen op elkaar gaan wachten. De interesse in een glasvezelverbinding is groot, zo blijkt. Veel ondernemers zitten aan het plafond van hun mogelijkheden maar willen meer.


Onze gemeente Heuvelrug had in het Oosterkwartier de mogelijkheid om daar ook een glasvezelnetwerk te realiseren. De straat lag toch open en er was een aanbieding van een leverancier om een netwerk te realiseren. Er moest echter een minimaal aantal van 50 aansluitingen zijn. Er waren er slechts 40. Jammer genoeg is dit niet doorgegaan. In mijn ogen een gemiste kans en de gemeente had hier een leidende rol in kunnen spelen, in aansluiting op de provinciale initiatieven.
Jan-Koert Lange, 24 juni 2008

Prachtig plan natuurlijk, maar er zijn al eerder van deze projecten afgeblazen omdat  subsidiëeren niet mag van Brussel. Ik ben beneiuwd hoe men dat in dit geval gaat oplossen.
Michiel van der Vlist, 24 juni 2008

Afsluiting wervingsactie brandweer

DOORN  Het zal maar weinigen zijn ontgaan dat de Brandweer actie heeft gevoerd om vrijwilligers te werven. Zes weken lang hingen er aan alle zes kazernes spandoeken met slogans als: “de brandweer zoekt jou”, en: “wij zoeken brandweervrijwilligers, man of vrouw”.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomeravondconcert EMM op vakantiepark De Bonte Vlucht

LEERSUM  Maandagavond 30 juni geeft het harmonieorkest van muziekvereniging Eendracht Maakt Macht een zomeravondconcert op vakantiepark De Bonte Vlucht.

Lees verder op de website van De Kaap

PS kiezen voor oprichting jongerenstaten

UTRECHT  Provinciale Staten hebben in de vergadering van 23 juni 2008 gekozen voor de oprichting van een jongerenstaten. Een initiatiefvoorstel van CDA, VVD, PvdA en ChristenUnie kon op instemming van de Staten rekenen.
De jongerenstaten hebben tot doel het signaleren van wensen en behoeften van jongeren, het behartigen van de belangen van jongeren in hun adviezen, het informeren en activeren van jongeren en te proberen de drempel tussen het provinciale bestuur en de jongeren te verlagen.

Het initiatiefvoorstel is opgesteld op basis van overleg en inspraak van diverse Jongerenraden in de provincie Utrecht. Het schetst de kaders waarbinnen de jongerenstaten zich bewegen. Het huishoudelijk reglement wordt door de jongerenstaten zelf opgesteld.

Erika Nap van het CDA sprak van een bijzonder voorstel: “Want het is geïnitieerd door de jongeren zelf en alle Statencommissies krijgen met de jongerenstaten te maken”.

Tijdens een eerste bijeenkomst in januari waren veel jongeren uit zowel jongerenraden als politieke jongerenorganisaties. Alhoewel er veel enthousiasme was, bleken de meningen over de invulling van een jongerenstaten uiteen te lopen. In een tweede bijeenkomst in lagen de verschillende jongeren al meer op één lijn. Het initiatiefvoorstel is voorgelegd aan de jongerenraden en de politieke jongerenorganisaties en kon daar op instemming van een meerderheid rekenen.

Kritische kanttekeningen
GroenLinks was minder enthousiast over het voorstel, omdat er geen provinciaal jongerenbeleid is. “En dat moet er ook niet komen”, aldus GroenLinks, “Omdat jongerenbeleid een Rijks- en gemeenteaangelegenheid is”.
Ook D66 kon zich om dezelfde reden niet vinden in het voorstel en liet ook weten: “Het is belangrijk om te weten binnen welke marges de jongerenstaten gaan opereren, ook om teleurstellingen te voorkomen”, zo stelde D66. Beide partijen dienden dan ook een amendement in om geld ter beschikking te stellen om te onderzoeken op welke wijze de betrokkenheid van jongeren bij provinciale onderwerpen versterkt kan worden. Dit amendement kon niet op een meerderheid van de Statenleden rekenen.
De SGP stelde voor om gewoon maar te beginnen met jongerenstaten en na twee jaar te evalueren.

Kentering in tekort aan leerlingen in bouwtechnisch onderwijs

ZEIST  Op 26 juni ondertekenen Bedrijfsleven, Onderwijs en Overheid een convenant dat zich richt op de promotie van het technische onderwijs in de regio Utrecht. Door deze promotie zal de populariteit van het bouwtechnische onderwijs aan het ROC en VMBO toenemen.
De promotie is begin dit jaar reeds als pilot van start gegaan en begint, door toenemende leerlingenaantallen, al vruchten af te werpen.

Het initiatief het technisch onderwijs te promoten is genomen door woningcorporatie De Seyster Veste en het Christelijk College Zeist. Uit dit initiatief is een platform ontstaan dat zich inzet voor de bevordering van technisch onderwijs en het geven van baan- en opleidingsgaranties aan leerlingen die dit onderwijs gaan volgen.

De leerlingen die nu instromen in het technische onderwijs, krijgen bovendien de kans met te kunnen werken aan de vernieuwing van wijken in Zeist. Een van deze wijken is Kerckebosch. Bedrijfsleven, onderwijs en de gemeente Zeist spannen zich met deze vernieuwing in het woon- en leefklimaat verder te verbeteren en de locale economie te stimuleren.

Het convenant wordt ondertekend door:

 • Christelijk College Zeist
 • ROC ASA Amarantis
 • Gemeente Zeist
 • Fundeon
 • Slokker Bouwgroep B.V. te Almere
 • De Seyster Veste
 • Mens-Zeist Bouw B.V.

Rustige brandweerman ’door het lint’

ZEIST  Hij staat in de buurt bekend als een ’goeie kerel’, maar in mei vorig jaar sloegen de stoppen bij de Zeister brandweerman Vander K. blijkbaar flink door. Volgens getuigen tilde hij zijn buurvrouw aan haar nek op en liet haar ’op de plavuizen stuiteren’.

Lees verder op de website van het AD/UN

Drugs zijn toch bakmeel

MAARN  Twee weken onderzoek waren er voor nodig bij Forensische Opsporing in Amsterdam om te constateren dat een pakje wit poeder dat een hospita in Maarn vond geen drugs, maar bakmeel was.

Lees verder op de website van het AD/UN

Overberg blijft bij Utrechtse Heuvelrug

OVERBERG  Dit is de uitkomst van de eerste fase van de arhiprocedure die de Interprovinciale Commissie (IPC) heeft verwoord in de Nota “Terugmelding eerste fase herindelingsprocedure Valleigebeid ” voor de statencommissies van Gelderland en van Utrecht.
In deze Nota concludeert de IPC dat de RSW-gemeente (fusie van Renswoude-Scherpenzeel-Woudenberg) voldoet aan de beoordelingscriteria van het rijk. Er wordt geen grenscorrectie van Overberg voorgesteld, de IPC is geen voorstander van het Model Ten Boer in het Valleigebied en er is geen draagvlak voor een grote Valleigemeente eventueel met deelgemeenten.

“Na uitgebreide en zorgvuldige gesprekken met de afzonderlijke B&W’s van de betrokken gemeenten en de verschillende onderzoeken, waaronder het model Ten Boer, komt de IPC tot de conclusie dat de herindelingsprocedure gericht op de RSW-gemeente kan worden voortgezet “, aldus Marian Dekker, voorzitter van de IPC.

Scherpenzeel en Woudenberg hebben bij Gedeputeerde Staten van Gelderland en Utrecht een herindelingsverzoek ingediend gericht op het onderzoek naar vorming van een RSW-gemeente. De IPC heeft gericht onderzoek gedaan naar de vorming van een RSW + gemeente, het Model Ten Boer, de grenscorrecties waaronder Overberg en het op termijn realiseren van een Valleigemeente (met deelgemeenten).

De kern Overberg wordt niet verder betrokken bij de nieuwe RSW-gemeente. Bij de volksraadpleging met een opkomst van 60%, blijkt dat 76% van de inwoners van Overberg bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil blijven.

Er is in principe draagvlak voor de invoering van het model Ten Boer. Kanttekening hierbij is dat Renswoude het model slechts ziet als een alternatief voor herindeling: geen herindeling, geen model Ten Boer. Bij het model Ten Boer zijn de taken van de organisatie van de gemeente Ten Boer uitbesteed aan Groningen. Gemeente Ten Boer blijft zelfstandig en fungeert als opdrachtgever aan Groningen dat een groot deel van het personeel heeft overgenomen. Een beperkt aantal ambtenaren blijft achter bij Ten Boer voor de ondersteuning van het bestuur.

De IPC is geen voorstander van een model Ten Boer. De aanpak van regionale beleidsopgaven lijdt eronder als het gebied in “tweeën” wordt geknipt. Veenendaal is een stedelijke gemeente georiënteerd op Utrecht Zuidoost en de WERV. Ook Barneveld is meer georiënteerd op de WERV en ligt in een andere provincie.

Tenslotte heeft de IPC geconstateerd dat er geen draagvlak is voor een grote Valleigemeente (met deelgemeenten).


Wat is er veranderd dat de provincie nu niet de uitkomst van een volksraadpleging naast zich neer legt. Zou de provincie een paar jaar terug dezelfde gedragslijn hebben gevolgd, dan was er nu nog steeds een zelfstandige gemeente Driebergen. Het kan blijkbaar verkeren.

Renk Knol, 24 juni 2008

Beste Renk,
Ik denk dat je nu een denkfout maakt. Niet de provincie negeerde destijds de uitslag van de volksraadpleging in Driebergen, maar de gemeenteraad zelf. Dat dat de provincie goed uitkwam, is een andere zaak. Ik herinner mij deze kwestie nog als de dag van gisteren. Als enige binnen de CDA-fractie stemde ik tegen de herindeling, ofschoon ik voor was. Ik nam de uitslag van de volksraadpleging in Driebergen serieus.
25 juni 2008, Frits van Schaik, Driebergen

Beste Frits,
Je hebt helemaal gelijk. Maar het neemt niet weg dat de provincie toentertijd het advies van de bevolking had kunnen laten prevaleren boven het advies van de gemeenteraad.
Renk Knol, 25 juni 2008

Nieuws van woensdag 25 juni 2008


Jachtlaan 3-3a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:50 uur    temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Boszwerfexcursie over cultuurhistorie Zeisterbos

ZEIST  Op woensdagochtend 2 juli vindt er vanuit bezoekerscentrum De Boswerf een begeleide natuurwandeling door het Zeisterbosch plaats. Bent u benieuwd naar de ontstaansgeschiedenis van het Zeisterbos of wilt u wat meer weten over de samenhang van de natuur en de invloed van de mens, dan moet u beslist meegaan. Een ervaren bioloog neemt u mee op pad. De wandeling start bij De Boswerf om 10.30 uur. Duur ± 1,5 uur. Opgave vooraf gewenst. De wandeling is gratis.

Het Zeisterbos is ruim 200 jaar oud. Oorspronkelijk behoorde het tot het in Barokke landschapsstijl aangelegde landgoed Beek en Royen. In het bos zijn nog enkele prachtige lommerrijke lanen te zien. Vanaf 1795 zijn in het bos, om bedrijfseconomische redenen, de kenmerkende grove dennen aangeplant. Het Zeisterbos kent tegenwoordig een buitengewoon gevarieerde flora en fauna.

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Grondige aanpak kruispunt Doorn

DOORN  De reconstructie van het kruispunt in Doorn bestaat uit vijf fases die elk naar verwachting een week in beslag zullen nemen. Door diverse verkeersmaatregelen zal geprobeerd worden om zoveel mogelijk overlast te voorkomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersongeval met gewonden

RHENEN  Een brommobiel, bestuurd door een 17-jarige inwoner van Rhenen, reed gisterochtend over de Blauwendraad in de richting van de kruising met de Cuneraweg met de bedoeling deze weg over te steken. Hij zag hierbij niet de personenauto die op de Cuneraweg reed in de richting van Veenendaal en werd bestuurd door een 23-jarige vrouw uit Veenendaal.

Een aanrijding volgde, waarbij de brommobiel om zijn as draaide en een inzittende van dit voertuig, een 15-jarige inwoner van Rhenen, uit de brommobiel werd geslingerd en op de weg terecht kwam. Bestuurder en passagier van de brommobiel werden voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd, maar konden na behandeling weer naar huis. De bestuurder bleek een breuk in zijn hand te hebben en zijn passagier een hersenschudding.

Beide voertuigen werden weggesleept door een bergingsbedrijf. De brommobiel was total loss. Rijkswaterstaat kwam ter plaatse om het wegdek te reinigen. Voor het onderzoek van de Verkeerspolitie werd de weg twee uur afgesloten.

Tweede editie Pleinpop

DOORN  Grand Café Restaurant De Notabelen in Doorn organiseert zaterdag 28 juni de tweede editie van PleinPop 2008. Deze avond met een optreden van Brand new Cadillac.

Lees verder op de website van De Kaap

Rechter draait ontslag ambtenaar terug

DOORN  De bestuursrechter in Utrecht heeft maandag het ontslag teruggedraaid van een ambtenaar van Utrecht Heuvelrug. De rechter oordeelde dat de maatregel van onvoorwaardelijk strafontslag te zwaar was.

Lees verder op de website van De Kaap


Op 16 mei voorspelde ik deze gang van zaken. En omdat er waarschijnlijk sprake is van verstoorde arbeidsverhouding, zal de gemeente tot ontslag overgaan met de daarbij te betalen hoge ontslagvergoeding.
Renk Knol, 25 juni 2008

….door de burger te betalen.
Hans Hermans, 25 juni 2008 Nu de rechter het ontslag van de ambtenaar ongegrond heeft verklaard, lijkt het mij zinvol dat de gemeenteraad boven water haalt waarom er een overschrijding van het krediet bij de ambtswoning heeft plaatsgevonden en waar die overschrijding betrekking op heeft. Er zijn natuurlijk altijd onvoorziene zaken, maar uit doorgaans betrouwbare bron heb ik vernomen dat een belangrijk deel van de kredietoverschrijding komt op het conto van een meer luxe inrichting (als daar zijn bijv. een keuken). Ik kan mij niet voorstellen dat een uitvoerend ambtenaar dit bedenkt. Wat ik mij wel kan voorstellen is dat bestuurders (via de directeur) hun invloed hebben doen gelden.
Kortom, de gemeenteraad moet zich niet laten afschepen met het excuus van de wethouder: de gemeenteraad moet de onderste steen bovenhalen en daarbij de politieke consequenties accepteren.
Renk Knol, 25 juni 2008

Aanrijding tussen fietsster en bromfietsster

AMERONGEN  Op dinsdag 24 juni om 08.00 uur vond op de Koningin Wilhelminaweg een aanrijding plaats tussen een 13-jarige fietsster uit Leersum en een 16-jarige bromfietsster uit Amerongen.

De fietsster reed naast een medescholier over het fietspad van de Koningin Wilhelminaweg in de richting van Rhenen en kwam ter hoogte van “de Kievit” in aanraking met de tegemoetkomende bromfietsster die teveel in de richting van de fietsster had gestuurd. De sturen van beide betrokkenen kwamen hierbij tegen elkaar, waarna beiden vielen. De bromfietsster liep hierbij een sleutelbeenbreuk op. De fietsster had licht letsel aan haar arm en beschadigde kleding.

Nieuws van donderdag 26 juni 2008


De Hermelijn 21-39 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:50 uur    temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

Buitenstaanders nemen macht oorspronkelijke bevolking over

AMERONGEN  De laatste jaren hebben de gevestigde groepen in de plaatsen Veenendaal en Amerongen de macht verloren aan de buitenstaanders. Dit ligt niet zozeer aan de kenmerken van de groepen, maar aan de machtsverschillen tussen die groepen.
Dat blijkt uit het promotieonderzoek van sociaal-geografen Maarten Hogenstijn en Daniël van Middelkoop. De twee onderzoekers deden onderzoek naar machtsverhoudingen en conflicten tussen gevestigden en buitenstaanders.  Hogenstijn en Van Middelkoop promoveren op 2 juli aan de Universiteit Utrecht.

Gevestigde groepen in Amerongen en Veenendaal verloren de afgelopen jaren de macht aan buitenstaanders. De confessionele Veenendalers konden via een meerderheid in de gemeenteraad decennialang hun wil opleggen aan de niet-confessionele minderheid. Maar in 2006 verloren de confessionelen hun raadsmeerderheid. Nu klampen ze zich nog vast aan een sterke machtspositie in het onderwijs. In Amerongen gebeurde iets vergelijkbaars. Sinds mensenheugenis hadden de geboren Amerongers de macht in handen. Als gevestigde groep konden zij de lokale regels en normen bepalen. Van de import werd verwacht dat die zich zou aanpassen. Ook in Amerongen werden de ‘echte’ Amerongers door de import verslagen, wat ertoe leidde dat Amerongen eind 2005 als zelfstandige gemeente ophield te bestaan.

Machtsstrijd
In de machtsstrijd gebruikten beide groepen strategieën. Met een nieuw model, gebaseerd op de gevestigden-buitenstaanderstheorie van de socioloog Norbert Elias, brengen de onderzoekers die strategieën en de achterliggende machtsbronnen in kaart. In het model krijgen ontwikkelingen op provinciaal of landelijk niveau extra aandacht. Conflicten tussen groepen in een plaats zijn volgens onderzoekers Maarten Hogenstijn en Daniël van Middelkoop vooral gebaseerd op machtsverschillen. Kenmerken zoals etniciteit of religieuze overtuiging beïnvloeden wel het verloop van een conflict, maar vormen niet de basis ervan. Lokale conflicten tussen groepen kunnen dus beter vanuit machtsverschillen dan vanuit groepskenmerken geanalyseerd worden. Die conclusie is volgens de auteurs ook bruikbaar voor de analyse van lokale spanningen tussen autochtonen en allochtonen.

Promoties
Maarten Hogenstijn en Daniël van Middelkoop promoveren op woensdag 2 juli om 10.30 in het Academiegebouw, Domplein 29 in Utrecht op het proefschrift ‘Zo werkt dat hier niet’ – gevestigden en buitenstaanders in nieuwe sociale en ruimtelijke kaders.

Zilveren Schakels

DOORN  Zilveren Schakels is de naam van de beleidsnota ouderen van de gemeente. Tijdens de commissievergadering vorige week bleken de vervoersmogelijkheden voor ouderen de nodige vragen op te roepen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zeven verdachten aangehouden

RHENEN  De afgelopen twee maanden heeft de politie van het district Heuvelrug zeven verdachten aangehouden van een reeks inbraken en vernielingen.

Onderzoek wijst uit dat zes van deze verdachten het afgelopen half jaar in wisselende samenstelling betrokken zijn geweest bij woninginbraken, vernielingen van auto’s, een bedreiging met een vlindermes en een diefstal bij een restaurant. Bij de laatste inbraak in de reeks konden de daders door daadkrachtig optreden van burgers kort hierna worden aangehouden. Ook hieruit blijkt dus weer dat uw hulp voor de politie van groot belang is!

Het gaat om zes jongens uit Rhenen in de leeftijd van 16 t/m 18 jaar. De zevende verdachte, een 19-jarige man uit Rhenen is aangehouden op verdenking van een poging tot woninginbraak. Al deze strafbare feiten vonden plaats in Rhenen in de periode van eind 2007 tot en met mei 2008.

Het bovenmatig aantal inbraken in Rhenen het afgelopen half jaar vormde de aanleiding voor het onderzoek. In de aangiften en gedurende het onderzoek kwam een aantal verdachten met steeds dezelfde signalementen naar voren. De politie heeft alle inbraken in die periode meegenomen in haar onderzoek en een aantal hiervan nu kunnen oplossen.

Dalto versterkt met Sander Schattenberg

DRIEBERGEN  Korfballer Sander Schattenberg speelt het volgend seizoen bij hoofdklasser Dalto. De Voorthuizenaar komt van het Veenendaalse SKF.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Lezing ‘Doornse armenzorg in de 19e eeuw’

DOORN  De Doorns Historische Vereniging ‘Thorheim’ verzorgt (na haar ledenvergadering) op maandag 7 juli om 20.30 uur in de Koningshof aan het Kerkplein 1 in Doorn een lezing met als titel ‘Doornse armenzorg in de 19e eeuw’.

Lees verder op de website van De Kaap

Motorrijder onderuit

LEERSUM  Op de Maarsbergseweg is woensdag 25 juni een motorrijder gewond geraakt. De politie kreeg om 19.10 uur de melding dat een motorrijder in de bocht na de Donderberg ten val was gekomen.
Het bleek dat de 20-jarige man uit Wervershoof met zijn motor in de berm terecht was gekomen en ten val kwam. Hij raakte daarbij een boom. Ambulancepersoneel nam hem mee naar het ziekenhuis. Daar constateerden de artsen dat de motorrijder ‘slechts’ kneuzingen had opgelopen.

Brasserie de Holle Boom ongeslagen kampioen

AMERONGEN  Het zaalvoetbalteam van Brasserie de Holle Boom is ongeslagen kampioen geworden in de hoofdklasse van Zaalvoetbalteams Amerongen (ZVTA).

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van vrijdag 27 juni 2008

Basisschool De Kring Akkerweg Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:50 uur    temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Zomerorgelbespelingen Andrieskerk

AMERONGEN Voor vierde keer worden in de maanden juli en augustus op de zaterdagen de zomerorgelbespelingen gehouden in de Andrieskerk te Amerongen. Gespeeld wordt op het Bätz-Witte orgel.

Alle zaterdagen om 14.00 uur wordt het orgel bespeeld en is de toegang gratis. Behalve op 16 augustus, want dan is er een vierhandig orgelconcert en is de toegang slechts € 5,-. Op zaterdag 30 augustus komt de orgelbespeling te vervallen.

Tabaksteeltmuseum moet op de kaart

AMERONGEN  Het Tabaksteeltmuseum aan de Burgemeester van de Boschstraat in Amerongen wordt gerenoveerd en opnieuw ingericht. Het vijfendertig jaar oude museum toont een uniek stukje cultuurhistorie van de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

De kwetsbare mens van Sternheim in Slot Zeist

ZEIST  Van de hedendaagse realistische kunstenares Bernardien Sternheim is naar aanleiding van haar zestigste verjaardag een overzichtstentoonstelling te zien in Slot Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

Een week bijkomen op De Basis in Doorn

DOORN  Deze week zijn 6 kinderen met een geestelijke en/of een lichamelijke handicap met hun ouders die oud-militair zijn en 33 gehandicapte oud militairen met hun partner te gast op De Basis voor een week genieten.

Lees verder op de website van De Kaap

Besluit concessie uitgesteld

DOORN  Het besluit over de concessie van het waterleidingbedrijf in Doorn is uitgesteld. Dinsdag zou het college een besluit nemen, maar de wethouder wil eerst nog een overleg met de juridische afdeling.

Lees verder op de website van het AD/UN


Ik hoop dat van uitstel afstel komt.
Laten we de Doornse Waterleiding koesteren als een kleinood.
Nu is alles nog op de menselijke maak georganiseerd.
Ons drinkwater behoort nu nog tot het beste in Nederland.
Opgaan in grote organisaties heeft lang niet alleen voordelen!
Met de overgang van onze eigen kabel naar Caiway is het er ook niet beter op geworden.
Laten we het laatste zelfstandige waternet(je) van Doorn dus overleven.
Arnoud Venema, 27 juni 2008

Nieuws van zaterdag 28 juni 2008

Winkelcentrum De Sluis Driebergen: braderie
foto: © Robert Zwart
tijd: 8:20 uur     temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Gratis naar Huis Doorn tijdens Rondje Musea

DOORN  Het achtste Gratis Rondje Musea in de provincie Utrecht is zaterdag 5 en zondag 6 juli. Ook Huis Doorn nodigt u van harte uit om eens een kijkje te komen nemen.

Lees verder op de website van De Sluis

Presentatie lokale canon

DOORN  Het geschiedenisonderwijs in Nederland werkt tegenwoordig met een canon. Een richtsnoer van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen, verschijnselen en processen die samen laten zien hoe Nederland zich heeft ontwikkeld. De geschiedenis wordt thematisch verwerkt in vijftig vensters, zoals de verbreiding van het christendom, het Nederlands op schrift en overzeese expansie.

Synchroon aan deze landelijke canon krijgt onze gemeente een lokale canon. Historica Annet Werkhoven ontwikkelde deze samen met de historische verenigingen. Eerst is bekeken welke vensters passen bij onze gemeentelijke geschiedenis en vervolgens zijn deze vensters gevuld met lokale verhalen en geschiedenis (bijvoorbeeld de vensters Van Zwerfstenen tot Boeren (prehistorie), Wegen (vervoer op de Heuvelrug) en Kastelen.

De gemeente wil graag dat leerlingen meer leren over (de geschiedenis van) hun eigen dorp, maar ook van de andere dorpen. De gemeente wil daarom graag dat de lokale canon wordt gebruikt in het basisonderwijs. Historica Annet Werkhoven heeft daarom werkopdrachten geschreven zodat leerlingen daadwerkelijk aan de slag kunnen met de lokale canon.

Om te benadrukken dat de gemeente de canon belangrijk vindt, wordt deze op donderdag 10 juli gepresenteerd aan de scholen en wel van 10.00 – 11.00 uur in Cultuurhuis Pléiade in Doorn. Alle scholen krijgen dan van de gemeente een aantal exemplaren inclusief werkopdrachten. Kunst Centraal zorgt ervoor dat één van deze werkopdrachten na de zomer in de groepen 7 en 8 wordt behandeld. Er komt ook een centrale bijeenkomst voor docenten, die vervolgens met de werkopdracht aan de slag gaan. Tenslotte presenteren de leerlingen hun resultaten in het najaar, in aansluiting op het festival Verhaal van de Heuvelrug. Tijdens de presentatie op 10 juli zijn ook de uitgeverij en de historische verenigingen aanwezig. Ook is een schoolklas aanwezig.

Voor de duidelijkheid: de lokale canon kan ook door volwassenen worden gelezen. Het boek wordt daartoe in diverse boekhandels binnen de gemeente te koop aangeboden.

‘Kampwegkerk van lokaal belang’

DOORN  Na het samengaan van de hervormde kerk en de gereformeerde kerk in de Protestantse Kerk in Nederland is er in eerste instantie voor gekozen om de diensten om de maand afwisselend te houden in de Maartenskerk en in de Kampwegkerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van zondag 29 juni 2008

Hoofdstraat 113 Driebergen: detail
foto: © Robert Zwart
tijd: 10:25 uur temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Zeister zangtalent en Shakespeare in Slottuintheater

ZEIST  Jong en volwassen zangtalent staat zondagmiddag 6 juli op het podium van het Slottuintheater. Tussendoor een bijzondere Shakespeare-uitvoering, die zeker voor kinderen heel leuk is. Vanaf 13.30 uur in het openluchttheater in de tuin van het Slot Zeist en allemaal gratis mee te maken.

Het Kinderkoor Heuvelrug opent de middag om 13.30 uur. Dit koor van de Zeister Muziekschool, onder leiding van Hetty Floors, bestaat uit kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Ieder jaar spelen ze met elkaar een musical, die ook instrumentaal begeleid wordt door kinderen.Dit jaar hebben ze de musical Annie ingestudeerd, het verhaal over een elfjarig meisje dat in een weeshuis woont en op zoek gaat naar haar ouders.

Meatball & Van de Camp spelen daarna, vanaf 14.30 uur, Shakespeare in een bijzonder jasje. De Kroon en De Zot is een wel heel vrije bewerking van King Lear. In een stuk vol zinderend circustheater proberen ze de raadsels van geloof, hoop en liefde op te lossen. En dat doen ze op fietsen, met vuur en met heel veel grappen. Shakespeare begrijpelijk (en genietbaar) gemaakt voor de hele familie.

Het jubilerende Zangtheater besluit rond 15.30 uur de middag. Deze Zeister zanggroep bestaat dit jaar vijftien jaar en laat het beste uit die periode horen. Stukken uit bekende musicals en geliefde opera’s in een theatrale enscenering. Ruim dertig mannen en vrouwen die de sterren van de hemel zingen.

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie.

TOG Rijnweek Rhenen treft extra voorbereidingen

RHENEN  De organisatie van de TOG Rijnweek treft voor de aankomende editie van zaterdag 5 tot en met zaterdag 12 juli extra voorbereidingen gezien het grote verwachte bezoekersaantal.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Luchtfoto Driebergen (6)


vergroot foto in nieuw venster
DRIEBERGEN Hoofdredacteur Jan de Beer van de Stichtse Courant maakte vorig jaar zomer vanuit een helikopter een aantal luchtfoto’s van Driebergen. Aan Heuvelrugnieuws.nl is toestemming gegeven deze foto’s t.z.t. opnieuw te publiceren.
Vandaag de publicatie van de luchtfoto van het gebied tussen Melvill van Carnbeelaan en zwembad De Zwoer.

Nieuws van maandag 30 juni 2008

Hoofdstraat richting Zeist thv Appelgaard
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:45 uur   temperatuur: 20°C

meer foto’s van deze straat

Te snelle afdaling

RHENEN  Een 11-jarige jongen uit Rhenen heeft zondagmiddag 29 juni zijn been gebroken toen hij op de Nieuwe Veenendaalseweg op zijn fiets tegen een lichtmast botste.

De jongen wilde eens zien hoe hard hij de berg af kon fietsen. Hij verloor de macht over het stuur en knalde met circa 50 km/uur met zijn been tegen de lichtmast. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Verwoest motorclubhuis kan gesloopt worden

RHENEN  De ravage die is ontstaan nadat een 53-jarige Rhenenaar het motorclubuis van de Confederates verwoestte, kan worden opgeruimd. De eigenaresse van het terrein, de ex-vrouw van de 53-jarige man, heeft een sloopvergunning gekregen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Van gsm beroofd

ZEIST  Een 27-jarige man uit Zeist is door vermoedelijk twee andere tot nu toe onbekende jonge mannen in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 juni op de Griffensteijnselaan van zijn mobiele telefoon beroofd.

Het slachtoffer liep om 04.15 uur naar huis toen hij werd aangesproken door een jongen. Terwijl ze stonden te praten, kreeg het slachtoffer plotseling een schop van een andere jongen. Zijn gsm werd afgepakt en de jongens reden weg richting Ridderschapslaan.

Het slachtoffer deed aangifte bij de politie.

Het signalement van de jongen die het slachtoffer aansprak luidt:

 • man met lichtgetinte huidskleur
 • leeftijd 19 – 21 jaar
 • lengte 1.60 – 1.65 meter
 • kort haar
 • droeg donkere kleding
 • sprak goed Nederlands

Van de andere verdachte is alleen bekend dat hij vermoedelijk een wit T-shirt droeg.

De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen zich te melden bij bureau Zeist, tel. 0900-8844. Anonieme tips zijn welkom bij tel. 0800-7000.