Nieuws van dinsdag 1 juli 2008

Jachtlaan 5-5a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:25 uur    temperatuur: 23 °C

meer foto’s van deze straat

Verkeersexamen Driebergen


vergroot foto in nieuw venster 
door Hugo de Jong
DRIEBERGEN  Vandaag kan men in Driebergen zo’n 220 scholieren hun best zien doen om het verkeersexamen te halen. Dit jaar heerlijk zonnig weer, waardoor de kinderen er veel zin in hebben evenals hun begeleiders en supporters. Dat was vorig jaar wel anders. Toen viel de regen met bakken uit de hemel.

Start bouw Prattenbergh

AMERONGEN  Maandag is de bouw gestart van de 31 luxe appartementen en vier exclusieve penthouses van het project Prattenbergh aan de Burgemeester Jonkheer H. van den Boschstraat in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Braderie – Zonnebloem en lotenverkoop

DRIEBERGEN  Vrijwilligers van Zonnebloemafdeling Driebergen-Rijsenburg, verkopen weer loten tijdens de Braderie op de Traay op donderdag 3 juli.
Wie aan de loterij meedoet, steunt het Zonnebloemwerk voor mensen die door leeftijd, ziekte of handicap beperkingen hebben. Mensen die loten kopen dingen mee naar de ruim 5.000 geldprijzen, waaronder de hoofdprijs van € 15.000,-. In totaal zit er ruim € 150.000,- in de prijzenpot – een lot kost € 2,-.

Het mooie van de loterij is dat een gedeelte van elk lot rechtstreeks naar onze eigen afdeling gaat. We hopen dat dit een extra stimulans is om een lot te kopen, want daardoor kunnen wij weer iets organiseren voor onze gasten – gasten worden de mensen genoemd die graag meedoen met Zonnebloemactiviteiten of huisbezoek krijgen.

Van het overige geld organiseert de landelijke Zonnebloem jaarlijks tal van activiteiten, zoals dagtochten en aangepaste vakanties – heel veel zieken en gehandicapten genieten daarvan. Landelijk leggen ruim 40.000 vrijwilligers per jaar, meer dan een miljoen bezoeken af aan mensen die aan huis gebonden zijn en/of behoefte hebben aan persoonlijke aandacht.

Steeds meer mensen worden ouder dan vroeger – steeds meer mensen zullen daarom graag meebeleven wat de Zonnebloem organiseert. Om die reden wil onze afdeling graag meer vrijwilligers hebben. Spreekt het werk van de Zonnebloem u aan en wilt u ook vrijwilliger worden, of kent u iemand waarvan u denkt hij/zij mag wel eens wat extra aandacht hebben, geeft u dat dan svp door aan onze secretaris Marijke Walgemoed, telefoon 53 31 06 of aan de voorzitter, telefoon 51 35 64.

De trekking van de loterij is op 10 november. Wij houden in de gaten of op door ons verkochte loten prijzen zijn gevallen en zullen dat bekendmaken in de verschillende kranten.

Lions Club steunt manege Lis Hartel

DOORN  De Lions Club Utrechtse Heuvelrug heeft 2.500 euro geschonken aan manege Lis Hartel. De manege op het terrein van Bartimeus in Doorn is gespecialiseerd in paardensport voor gehandicapten.

Lees verder op de website van De Kaap

Auto in brand

DRIEBERGEN  Afgelopen nacht iets na half één kreeg de politie de melding dat er aan de Tussen de Dreven een auto in brand stond. De brandweer bluste de brand. Onderzoek wees uit dat de auto van diefstal afkomstig was en waarschijnlijk in brand was gestoken. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Binnensticht, 0900.8844.

Vrouwen zwemmen af in De Zwoer

DRIEBERGEN  In zwembad De Zwoer in Driebergen zijn acht dames afgezwommen voor diploma-A onder leiding van Laura Spijkers. De dames behoren tot de eerste lichting van het project Zwemles voor Vrouwen dat in oktober vorig jaar van start is gegaan.

Zie ook de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Vrolijke kindervrijmarkt in Amerongen

AMERONGEN  Aan de sfeervolle Hof en in de Overstraat, in de oude kern, is op 28 juni weer de Kindervrijmarkt gehouden. Zeker veertig ‘kleine’ verkooppunten verleidden de bezoekers.

Lees verder op de website van De Kaap

Koninklijk harmonieorkest O.B.K. in Slottuintheater

ZEIST  Koninklijk harmonieorkest O.B.K. uit Zeist geeft zondagavond 6 juli een openluchtconcert in het Slottuintheater. Het orkest speelt vanaf 19.30 uur een feestelijk programma. De toegang is gratis.

De ruim zestig leden van Oefening Baart Kunst beoefenen muziek als hobby, maar wel op hoog niveau. Het koninklijke orkest bestaat al meer dan honderd jaar. De laatste 35 jaar heeft dirigent Gert Buitenhuis de muzikale leiding in handen.
In het Slottuintheater, het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist, geeft O.B.K. een vrolijk zomers concert. Op het programma staat onder meer Music for a festival, a Caribbean Journey en delen uit Les Misérables. Klanken die uiteenlopen van latin tot pop en van soul tot musicals. Het publiek kan ook meedoen: wie zelf een slagwerkinstrument meeneemt (een samba-bal of een woodblock bijvoorbeeld), mag bij één van de muziekstukken aanschuiven.


Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie.

Leerlingen Ericaschool onderzoeken water in Palmerswaard

RHENEN  Leerlingen uit groep 6 en 6/7 van de Ericaschool uit Rhenen hebben deze week kennis gemaakt met de natuur in de Palmerswaard. Ze deden mee aan een pilotproject.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Brand in winkelcentrum De Clomp in Zeist

ZEIST  In het winkelcentrum De Klomp van Zeist heeft korte tijd brand gewoed. Het winkelcentrum werd uit voorzorg ontruimd. Het vuur ontstond in de keuken van een Chinees restaurant.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Postkantoor blijft langer open

ZEIST  Het nieuwe postkantoor aan Het Rond in Zeist blijft langer open dan augustus 2009. Vlak na de opening in mei werd duidelijk dat vanwege het stopzetten van de Postbank-formule het gloednieuwe kantoor volgend jaar alweer dicht zou gaan.

Lees verder op de website van AD/UN

Lions Zomerboekenmarkt

MAARN  De Lionsclub Maarn-Maarsbergen organiseert op zaterdag 5 juli met medewerking van Motel Maarsbergen, een grote Zomerboekenmarkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Bestemmingsplannen digitaal beschikbaar

DOORN  Robbert Waltmann, wethouder Ruimtelijke Ordening heeft vandaag met één druk op de knop de gemeentelijke bestemmingsplannen op internet gezet. Hiermee is de gemeente Utrechtse Heuvelrug een van de eerste gemeenten in het land die deze dienst aanbiedt en vrijwel alle bestemmingsplannen digitaal toegankelijk maakt voor haar inwoners en andere geïnteresseerden.

De nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening die vandaag in werking treedt, verplicht gemeenten om alle nieuwe bestemmingsplannen digitaal aan te bieden. Aan deze verplichting moest aanvankelijk op 1 juli van dit jaar worden voldaan. Omdat dit echter voor de meeste gemeenten niet haalbaar bleek, hebben de gemeenten een jaar extra gekregen om de nieuwe bestemmingsplannen te digitaliseren. Wethouder Robbert Waltmann is blij dat het in onze gemeente wel gelukt is deze service voor alle bestaande plannen nu al te bieden aan de bezoekers van de website.

Een bestemmingsplan regelt het gebruik en de bouwmogelijkheden per perceel. Wanneer iemand plannen heeft om te bouwen of te verbouwen, is het dus zeer nuttig de voorschriften van het bestemmingsplan te bekijken. Voorheen moest men hiervoor naar de Gemeentewinkel in Doorn, maar vanaf 1 juli kan iedereen die beschikt over een computer met internetaansluiting op elk moment van de dag de bestemmingsplannen bekijken.

De bestemmingsplannen zijn op twee manieren digitaal gemaakt. Voor een groot deel van de gemeente is de bestemmingsplaninformatie ‘objectgericht’ beschikbaar. Dat wil zeggen dat aan elke locatie één of meer voorschriften zijn gekoppeld. Door op de kaart te klikken zijn de bestemming(en) én de voorschriften te zien.

Voor een ander deel van de gemeente (met name bij de minder recente plannen) is gebruik gemaakt van digitaal bewerkte scans, waardoor de informatie niet ‘objectgericht’ is. De bestemmingsplanvoorschriften zijn alleen aan het bestemmingsplan als geheel gekoppeld.

Op dit moment zijn enkele bestemmingsplannen nog niet beschikbaar. Van het bestemmingsplan Doorn Noord en Doorn Zuidoost staan alleen de kaarten op de website. Het betreft hier voorontwerpen die nog niet rechtsgeldig zijn.

Het bestemmingsplan ‘Woongebied Driebergen-Rijsenburg’ is nog niet beschikbaar. De raad stelt dit plan binnenkort vast. De verwachting is dat het plan in het vierde kwartaal objectgericht digitaal beschikbaar is.

Nieuws van woensdag 2 juli 2008


Heidetuin Weth Verhaarlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:30 uur    temperatuur: 29 °C

meer foto’s van deze straat

Doornaar hoeft niet terug nar de cel

DOORN  Wegens diefstal en bedreiging is een 19-jarige jongen uit Doorn donderdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 124 dagen waarvan tachtig dagen voorwaardelijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Zeist koopt huis voor bewoners

ZEIST  De gemeente Zeist heeft voor iets meer dan drie ton aan de Couwenhoven in Zeist een woning gekocht voor een familie uit Huis ter Heide die tijdelijk elders moet wonen vanwege de bouw van de autoboulevard op Oud-Zandbergen.

Lees verder op de website van AD/UN

Fietsster gewond

ZEIST  Op dinsdag heeft om 18.35 uur een aanrijding plaatsgevonden op de kruising van de Schaerweijdelaan met de Oude Arnhemseweg. De politie constateerde dat een 69-jarige automobiliste uit Soesterberg uit de richting van de Panweg was komen rijden en richting de Utrechtseweg ging. Een 33-jarige fietsster uit Zeist kwam uit de richting van de Sanatoriumlaan en reed over de Oude Arnhemseweg in de richting van het centrum van Zeist. De automobiliste zag de fietsster niet omdat er twee auto’s stonden te keren op de kruising. De vrouw botste met haar auto tegen de fietsster, die enkele meters werd meegesleept over de weg. De fietsster is met onbekend letsel naar het ziekenhuis in Zeist vervoerd.

Zomeravondconcerten

AMERONGEN  Nog even en dan breekt de vakantie weer aan. Ook voor de Amerongse muzikanten van ‘Ons Genoegen’ is het bijna vakantie. Maar voor het zover is gaan zij nog twee zomeravondconcerten geven.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Dag Beukenhorst

DRIEBERGEN  Parkflat Beukenhorst in Driebergen organiseert ook dit jaar weer een Open Dag. Op zaterdag 5 juli zijn bezoekers tussen 10.00 en 15.00 uur van harte welkom om het appartementencomplex voor 55+ te komen bekijken. Twee jaar geleden werd Beukenhorst een moderne Vereniging van Eigenaren. Inmiddels is het complex ook gemoderniseerd.

Bezoekers worden op de Open Dag ontvangen met een kop koffie. Voor iedere geïnteresseerde ligt een map klaar met informatie over het wonen in Beukenhorst. De gemeenschappelijke ruimten zijn open gesteld om te bezichtigen, zoals de ontmoetingsruimte, de ontvangsthal, de bibliotheek en de biljartkamer. Ook zijn er enkele woningen beschikbaar gesteld om te bezichtigen. Een rondleiding door het gebouw kan op ieder gewenst tijdstip plaatsvinden.

Beukenhorst is een appartementencomplex, gelegen aan de rand van Driebergen aan de doorgaande weg naar Doorn. Het complex omvat 95 zelfstandige appartementen voor 55-plussers. Het is mogelijk om als bewoner gebruik te maken van een aantal gemaksservices zoals technische klussen in huis, een receptie en een slaapwacht. Ook wordt er, voor wie dat wenst, dagelijks een maaltijd bezorgd. Er is een boodschappendienst en het is mogelijk om een afspraak te maken met de kapper of de pedicure in het complex.

Beukenhorst biedt niet alleen comfortabel wonen maar ook ontspanning. Zo wordt er eens per maand door de bewoners gezamenlijk koffie gedronken. Er zijn sportieve activiteiten zoals biljarten, bridgen en jeu de boules. Daarnaast zijn er regelmatig activiteiten als modeshows, computercurses, lezingen of muziekuitvoeringen. Bij alle activiteiten geldt dat deelname uiteraard geheel vrijwillig is.

Momenteel zijn er in de Beukenhorst nog enkele woningen te koop. Een aantal van deze woningen zal ook op zaterdag 5 juli door de makelaars worden opengesteld voor bezichtiging. Men is van harte welkom om het appartementencomplex te bekijken en meer te horen over zelfstandig, comfortabel en sfeervol wonen.

Scooterrijder gewond

ZEIST  Gisteravond omstreeks half tien botsten een 47-jarige automobilist uit Zeist en een 17-jarige scooterrijder uit Bunnik op de kruising Weteringlaan – Couwenhoven op elkaar. De scooterrijder reed uit de richting van de Couwenhoven en verleende op de kruising geen voorrang aan automobilist. De jongen raakte gewond aan zijn rug en is per ambulance naar een ziekenhuis in Utrecht vervoerd.

Atletiekbaan FIT kan blijven

ZEIST  De atletiekbaan in Zeist lijkt gered. Politiek Zeist bleek dinsdag in de gemeenteraad overtuigd van het belang van de baan.

Lees verder op de website van AD/UN

35ste Ronde van Rinus

DRIEBERGEN  Rinus van Veldhuizen (68) is dit jaar voor de 35e keer betrokken bij de Grote Heuvelrugwielerronde van Driebergen. De ronde start op dinsdag 8 juli op de Schippersdreef in Driebergen.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode

Nieuws van donderdag 3 juli 2008


Speelveld Drieklinken Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:25 uur    temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuw spinnenweb van fietsroutes

UTRECHT  Snel en simpel een fietstocht maken in de provincie Utrecht? Dat kan vanaf 9 juli, want dan vindt de feestelijke opening plaats van een gloednieuw netwerk.
Door verspreid over de provincie Utrecht met genummerde bordjes fietsverbindingen aan elkaar te knopen, is over een afstand van ruim 1.100 kilometer een wijdverspreid spinnenweb met fietsroutes ontstaan. Méér dan 300 routeborden leiden fietsers op deze manier door het veelzijdige Utrechtse landschap en langs diverse toeristische attracties.

Het voordeel van het nieuwe fietsroutenetwerk is dat fietsers zelf een route kunnen volgen en inplannen. De provincie Utrecht is daarvoor opgedeeld in allerlei fietsrondjes. Doordat elke knooppuntroute is bewegwijzerd met een genummerd en herkenbaar wit-groen gekleurd bordje is verdwalen uitgesloten. Aangekomen bij het knooppunt kan de route richting een nieuw knooppunt vervolgd worden. Ook is het mogelijk om een doorsteek te maken, door een korte route te rijden naar een knooppunt dichter bij het vertrekpunt. Doordat de routes altijd in twee richtingen met bordjes staan aangegeven zijn de fietsmogelijkheden zeer groot. Het routesysteem is vooral bedoeld voor mensen die op de fiets stappen om een dagje uit te gaan. Maar ook voor toerrijders die op de racefiets de provincie Utrecht willen ontdekken, biedt dit netwerk veel extra’s.

Online fietsroute inplannen
Om het voor de fietser overzichtelijk te houden, is een website gemaakt die een overzicht biedt over het complete fietsroutenetwerk: www.fietsenindeprovincieutrecht.nl, die vanaf 9 juli online is. Een route kan via deze website op maat worden ingepland door begin- en eindpunt in te voeren. De nieuwe site maakt onderdeel uit van de succesvolle digitale fietsrouteplanner die door de Fietsersbond is ontwikkeld in samenwerking met de provincie Utrecht. Verder zijn er bij de locale VVV’s in het Groene Hart in de provincie Utrecht kaarten beschikbaar met praktische, toeristische informatie. Zodra het netwerk compleet is, is het kaartmateriaal beschikbaar in alle locale VVV’s.

Het fietsroutenetwerk is een initiatief van de provincie Utrecht, in samenwerking met alle Utrechtse gemeenten, Recreatie Midden-Nederland, programmabureau Groene Hart, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en het Bestuur Regio Utrecht. De routes bieden de mogelijkheid om door te fietsen naar een knooppuntroute buiten Utrecht o.a. in het Gooi, provincie Gelderland, provincie Noord-Holland en op het kleurensysteem van de Krimpenerwaard. Daarnaast hebben gemeenten Barneveld en Scherpenzeel hun netwerk vervolmaakt door aansluiting te vinden op het netwerk van de provincie Utrecht.

De kosten voor de realisatie van het fietsroutenetwerk zijn 1,3 miljoen euro. In september zijn alle routes in de provincie Utrecht uitgezet.


Ik ben diep onder de indruk van deze mega-operatie én ik ben blij eindelijk te weten waar een provincie zich zoal mee bezig houdt.
Hans Hermans, 3 juli 2008

Nu weten wij waar de provinciale opcenten heengaan. Gaan ze ook nog onderzoeken wie er zoal gebruik van gaan maken en hoeveel mensen dat zijn?
Jan-Koert Lange, 3 juli 2008

 

Raad beslist over Het Theehuis

LEERSUM  De discussie over de woning aan de MC Verloopweg 76, waar in strijd met de woonbestemming al jaren Bed & Breakfast activiteiten worden ondernomen is nog volop gaande.

Lees verder op de website van De Kaap


Nederland, en ook onze gemeente, kent talloze regeltjes. Waarom maakt men zoveel regels als je die daarna niet gaat handhaven. Schaf ze af!
Regel alleen het hoogstnoodzakelijke en zorg dat men het naleeft. Daar is iedereen bij gebaat. Als ik het verhaal goed begrijp kan de gemeente weinig anders meer, maar het is inderdaad een vrijbrief voor anderen om maar aan te bouwen en te doen waar men zin in heeft. Camping Bonte Vlucht kan nu ook gewoon doen waar ze zin in heeft. Spijtig genoeg heeft een transportbedrijf in Maarn naar ik meen, wel zijn biezen moeten pakken omdat de gemeente hier blijkbaar meer mogelijkheden tot handhaven zag. Ik hoop dat onze gemeente in de toekomst duidelijk is wat wel en niet mag en vooraf zich goed laat informeren over de mogelijke consequenties.
Jan-Koert Lange, 3 juli 2008

SWD bedankt Ineke voor 25 jaar gymles

DRIEBERGEN  Ineke Brolsma zorgt al 25 jaar voor fittere ouderen bij Stichting Welzijn Driebergen (SWD) met haar fitheidsprogramma ‘Meer bewegen voor Ouderen.’ Op vrijdag 27 juni is zij gestopt omdat zij met pensioen gaat.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode

Mishandeld op kermis

RHENEN  Woensdag 2 juli is een 38-jarige man uit Rhenen door de politie aangehouden nadat hij een 20-jarige man uit IJsselstein op de kermis had mishandeld.

Omstreeks 21.00 uur kregen agenten de melding van mishandeling. Op weg naar de melding zagen agenten een man rijden op een snorfiets die voldeed aan het signalement. Ter plaatse kon het 20-jarige slachtoffer van de mishandeling melden dat de man die de agenten op de heenweg zagen inderdaad de man was die hem had mishandeld. Hierop kon de man alsnog aangehouden worden aan de Julianastraat. Tijdens zijn aanhouding rook de man erg naar het gebruik van alcohol. Op het bureau werd bevestigd dat de man te veel gedronken had, hij blies 550 ug/l. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Tussen de potten en pannen

DOORN  Souschef Leeneman, van de keuken van Park Boswijk had kinderen van Basisschool De Triangel uit Doorn uitgenodigd voor een bezoekje. De kinderen van groep 1 en 2 gingen een kijkje nemen om te zien hoe het reilt en zeilt in zo’n grote keuken.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrouw lastiggevallen

ZEIST  Op woensdag 2 juli omstreeks 11.15 uur parkeerde een 44-jarige vrouw uit Bosch en Duin haar auto aan de Panweg. De vrouw liep vervolgens weg van haar auto en werd plotseling vastgepakt bij haar schouder. Ze rukte zich los en zag vervolgens een man van ongeveer 23 jaar bij haar staan. De man had een lichtgetint uiterlijk en was ongeveer 1.80 lang en sprak goed Nederlands. De vrouw liep weg van de man maar hij bleef  achter haar aanlopen. Doordat zij rondjes om de auto bleef lopen droop de aanrander af. De vrouw is vervolgens hevig geëmotioneerd naar het politiebureau gereden. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met politie Binnensticht, 0900-8844.

Jongerenruimte Amerongen mag open blijven

AMERONGEN  Het college van b&w van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft op 29 april 2008 een tijdelijke vrijstelling verleend voor het gebruik van een loods als jongerenontmoetingsruimte op Industrieweg Noord 14 in Amerongen. Deze vrijstelling is verleend ten behoeve van jeugdhonk Time-Out dat voorheen was gevestigd aan het Dorpshuisplein in Amerongen. Het jeugdhonk kon daar niet langer blijven omdat de termijn waarvoor vrijstelling was verleend inmiddels was verstreken.

Ook de nieuwe plek voor Time-Out heeft een tijdelijk karakter (tot uiterlijk 1 juli 2011) omdat het de bedoeling is dat het jeugdhonk uiteindelijk definitief een plaats zal vinden in het plan Allemanswaard. De oplevering van Allemanswaard wordt eind 2010/begin 2011 verwacht.

Grepu Vastgoed b.v., eigenaar van een nabijgelegen bedrijfspand, heeft bezwaar tegen de tijdelijke vestiging van het jeugdhonk op het bedrijventerrein en heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht gevraagd om de vrijstelling te schorsen. De rechter heeft dit verzoek deze week afgewezen. De rechtbank heeft meteen ook in de hoofdzaak beslist en het beroepschrift ongegrond verklaard. Dit houdt in dat het jongerenwerk het gebruik van de loods, dat inmiddels al enige tijd plaatsvindt, mag voortzetten.

Of er nog een vervolgprocedure plaatsvindt bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is op dit moment nog niet bekend.

Wethouder Elisabeth van Oostrum, die tijdens de rechtzitting uitgebreid is ingegaan op de belangen van het jongerenwerk in Amerongen en in de andere dorpen van de gemeente Utrechtste Heuvelrug, is erg blij met deze uitspraak.

Joost van Oostrum verdedigt titel op NK

RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum zal op 10 juli 2008 zijn titel verdedigen tijdens het NK wielrennen voor burgemeesters. In een apart onderdeel tijdens de Axa wielerronde zullen zestien burgemeesters de strijd aangaan op een bijzonder parcours in de binnenstad van Rhenen.

Vooral de inmiddels beruchte klim op de Bontekoestraat zal veel vragen van de burgemeestersbenen. Vorig jaar wist burgemeester Joost van Oostrum de concurrentie achter zich te houden in zijn eerste NK.  Zijn grootste tegenstander en de kampioen van 2006,  burgemeester Arie van Erk uit Bergambacht, zal ook dit jaar aan de start verschijnen. Er rijdt ook een aantal oud-profs als Gerben Karstens, Egbert Koersen en Cor Schuring tot vier rondes voor het einde mee.

Ruim zestig Nederlandse en enkele Belgische burgemeesters zijn deze dag, veelal met hun partner, te gast in Rhenen.  Naast de wielerwedstrijd vindt namelijk ook een recreatieve fietstocht plaats in de fraaie omgeving van de Gelderse vallei en Utrechtse Heuvelrug.  Zo kunnen de burgemeesters uit alle windstreken genieten van de diverse landschappen van het 750 jaar oude Rhenen.

Ieder jaar is er een goed doel verbonden aan het Nederlands Kampioenschap. Dit jaar is gekozen voor Alpe d’HuZes. Alpe d’HuZes is een actie waarbij fietsers, alleen of in een team, geld bijeen fietsen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen de gevolgen van kanker. Op één dag wordt minstens zes maal de legendarische Alpe d’Huez beklommen.

Een bijna onmogelijke opgave. Toch lukte het in 2006, 2007 en 2008 al heel veel deelnemers, zelfs een aantal (ex-)kankerpatiënten. In 2008 werd een recordbedrag van ruim 3 miljoen Euro opgehaald.  

Het parcours loopt door de binnenstad van Rhenen en loopt globaal rond de Cuneratoren en de oude benedenstad. De start/finish is is wederom op de Herenstraat ter hoogte van de Rabobank. Hier komt ook een jurywagen te staan. Vervolgens gaat het parcours linksaf de Veerweg op langs het terrein van de Rijnweek.

Voorbij restaurant Tante Loes gaat het parcours de Rijnkade op. Vervolgens Rijnstraat, rechtsaf de Zuidwal, einde linksaf de steile Bontekoestraat omhoog en dan einde linksaf weer de Herenstraat. Het totale parcours is ongeveer 1.200 meter lang.  

Het programma van de wielerronde van Rhenen ziet er als volgt uit:
15.00 uur   Dikkebandenrace voor de schooljeugd
16.30 uur   Scootmobielrace
17.30 uur   Nederlands Kampioenschap (NK) voor burgemeesters
18.30 uur   Nieuwelingen
20.00 uur   Amateurs A

Nieuws van vrijdag 4 juli 2008


Traaij 69 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:10 uur     temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Afrikamiddag voor Wold Granny

LEERSUM  Voor de non-profitorganisatie World Granny wordt vrijdag 11 juli in de Schermerij te Leersum een Afrikamiddag georganiseerd. De middag begint om 14.00 en duurt tot 16.30 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Terugvordering fractievergoeding Rhenens Belang

RHENEN  Op de raadsagenda van 15 juli staat het agendapunt ‘vaststelling fractievergoeding’. De reden is de weigering van de fractie Rhenens Belang (RB) om een bedrag van 1856,54 euro terug te betalen.

Lees verder op de website van de Veendaalse Krant

Maarns Muziekpaviljoen toekomstmuziek?

MAARN  Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Rabobank Woudenberg en omstreken op 1 januari 2009 heeft deze bank het initiatief genomen de dorpen waar zij werkzaam is een blijvende herinnering te schenken.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente Zeist en De Kombinatie weken samen

ZEIST  De gemeente Zeist en woningbouwcorporatie De Kombinatie werken samen aan het project Centrale Huisvesting Gemeente Zeist en Woningbouw Het Rond Vierde Kwadrant.
Op vrijdag 4 juli om 11.30 uur ondertekenen wethouder Dirk Gudde van de gemeente Zeist en directeur Willem de Bruin van woningcorporatie De Kombinatie een Samenwerkingsovereenkomst.

De gemeente Zeist wil haar personeel en taken op één locatie huisvesten in het Raadhuis. Het gemeentehuis wordt hiervoor met nieuwbouw uitgebreid. Gecombineerd met het gemeentehuis worden 100 appartementen gerealiseerd. Het gaat om 33 huurappartementen en 67 koopappartementen. Onder de bouwlocatie komt een parkeergarage.

Voor de bouw van het totale project: de nieuwbouw voor het gemeentehuis en de parkeergarage, maar ook alle huur- en koopappartementen, selecteert de gemeente een marktpartij (een projectontwikkelaar of bouwbedrijf). De woningcorporatie De Kombinatie wordt eigenaar van de huurappartementen. Ook de inrichting van de openbare ruimte vormt onderdeel van het plan. Het is de bedoeling dat de openbare ruimte rondom het gemeentehuis aansluit op het Walkartpark en samen met de openbare ruimte rondom de appartementen één sfeer uitstraalt.

Goedkope, middeldure en dure huurappartementen

Op basis van de gemeentelijke Woonvisie 2006-2010 zijn de huurappartementen uitgesplitst naar goedkope, middeldure en duurdere appartementen. Door deze verdeling kunnen mensen met een laag of modaal inkomen ook een appartement op deze mooie locatie huren. In het plangebied zijn de volgende huurappartementen voorzien:

 • 9 huurwoningen in de categorie goedkope huur tot maximaal € 520,12 per maand;
 • 10 huurwoningen in de categorie goedkope huur tot maximaal € 615,01 per maand;
 • 9 huurwoningen in de categorie middeldure huur tot maximaal € 1.000,- per maand;
 • 5 huurwoningen in de categorie dure huur van € 850,- tot € 1.500,- per maand.

Voor de 5 duurste appartementen komen er vaste afsluitbare parkeerplaatsen in de parkeergarage.

Inwoners van Zeist mogen kiezen
Aan de hand van selectiecriteria worden straks vijf marktpartijen geselecteerd die vervolgens een ontwerp maken en een bod doen op de grond waarop zij woningen mogen realiseren. De ontwerpen moeten eind 2008 worden ingediend. Een gunningscommissie selecteert uiteindelijk twee ontwerpen, waarna de inwoners van de gemeente Zeist in het voorjaar van 2009 het winnende ontwerp kiezen.

Jongetje aangereden

DRIEBERGEN  Donderdagavond 3 juli is ter hoogte van de Wethouder Teselinglaan een jongetje van 3 jaar aangereden door een auto. Vanachter een auto dook het jongetje vlak voor een naderende auto op. De 39-jarige bestuurster uit Leiderdorp kon net niet op tijd remmen en raakte het jongetje. Het jongetje is overgebracht naar het UMC. Met een geplakte hoofdwond kon hij gelukkig weer snel huiswaarts, wel moest hij om de 2 uur wakker gemaakt worden uit voorzorg.

Schoolbankjes voor Gambia gespaard

MAARN  Al een aantal jaar ondersteunt basisschool De Ladder de Stichting Maladah Gambia, die als doel heeft onderwijs in Gambia te realiseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Beste terras provincie Utrecht staat in Rhenen

RHENEN  De provincie Utrecht scoort matig in de jaarlijkse Terras Top 100 van het horecavakblad Misset. Het best geklasseerde terras is terug te vinden op plek 10. Dat is de Koning van Denemarken in Rhenen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zoetekauw

ZEIST  Donderdagmiddag 3 juli is een 60-jarige inwoner uit Zeist aangehouden. De man had zich schuldig gemaakt aan het stelen van 5 tubes honing uit een supermarkt aan het Emmaplein. De verdachte bekende later op het bureau het feit gepleegd te hebben. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Nieuws van zaterdag 5 juli 2008


Hoofdstraat 178 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8:50 uur     temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Terug in de tijd bij De Boswerf

ZEIST  Hoe leefden de mensen (o.a. indianen) vroeger, hoe maakten ze hun kleren, hoe bereidden ze hun voedsel, waar haalden ze hun drinkwater vandaan, welke spellen speelden de kinderen? Deze vragen staan centraal in de 10 activiteiten die kinderen deze zomer elke dag (dinsdag t/m vrijdag en op zondagmiddag) kunnen doen bij bezoekerscentrum De Boswerf.

Wat is er te doen?
Maak zelf een vijzel en kom van klei, weef met grassen een kunstwerk, maak zelf een kopje kruidenthee met kruiden uit de Boswerftuin, bak een broodje boven vuur (alleen op vrijdag van 13.00 – 15.00 uur), maak een indianenuitrusting (een amulet, verzameltasje en/ of hoofdtooi), bewerk wol (wassen en zelf een fantasiebeest knutselen), speel Oudhollandse spelletjes en doe de speurneusquiz waarin je heel veel te weten komt over hoe de mensen vroeger leefden.

Al deze activiteiten kun je zelfstandig (of samen met vriendjes, vriendinnetjes of je familie) doen. Aan de balie kun je opgeven wat je wilt doen. Je krijgt dan een de benodigde materialen uitgereikt. Voor elke activiteit wordt een vergoeding gevraagd tussen €0,50 en €1,50 (in totaal € 10,00 voor 10 activiteiten). Voor € 7,50 is een strippenkaart te koop voor de 10 activiteiten die de hele zomervakantie (13 juli t/m 24 augustus) geldig is. Hiermee kun je de 10 verschillende activiteiten doen en krijg je dus € 2,50 korting.

Dicht bij huis met (klein)kinderen genieten van de zomer? Bij bezoekerscentrum de Boswerf kunt u de hele zomer terecht voor de creatieve knutsel- en speurdagen “terug in de tijd”. Het bezoekerscentrum is ook een ideale uitvalsbasis voor een wandel (GPS)- of fietstocht. Na afloop kunt u op het gezellige terras een ijsje eten en genieten van de prachtige plantentuin

Op de website www.boswerf.nl  vindt u uitgebreide informatie over de zomeractiviteiten. Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur. U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch, tel. 030-6990254.

Rijnweek Rhenen

RHENEN  Vandaag start de Rijnweek in Rhenen met onder meer met een optreden van René Froger. De komende week komen ook Ilse De Lange, Alain Clairk en Frans Bauer hun opwachting maken.

Industrieterrein Vossenstein

DOORN  Tijdens de herinrichting van het industrieterrein Vossenstein op het voormalige Pluimveeterrein zijn een groot aantal afspraken gemaakt om het plangebied in te richten volgens ecologische principes.

Lees verder op de website van De Kaap

Andere formule bij voortuinkeuring

DRIEBERGEN  In de zomermaanden gaan de keurmeesters van Groei & Bloei Afd. Driebergen-Rijsenburg op pad om de voortuinen te keuren die gelegen zijn in het gebied dat wordt omsloten door de A12, Hoofdstraat, en (Verlengde) Traay.

Lees verder op de website van De Kaap

‘De Kersentuin’

door Rob Jacobsen
DRIEBERGEN  De organisatie Centraal Bouwen en Wonen Heuvelrug (CBWH) wenst in ons wonderschone Driebergen – Rijsenburg een nieuwbouwproject te doen realiseren, welk een kloon dient te gaan worden van De Kersentuin in het Utrechtse Leidsche Rijn.

Deze Kersentuin richt zich niet alleen op ecologie en duurzaamheid, maar met name op het gemeenschappelijk wonen, met als kloppend hart een zogezegd projecthuis, waar een kantoor, een wasmachineruimte, een klusruimte alsmede een serveruimte en een centrale ontmoetingsplaats in onder zijn gebracht.

Het is een complex – aldus Jan de Beer van de Stichtse Courant – waarin allerlei gezamenlijke activiteiten plaats moeten gaan vinden, zoals vergaderingen, cursussen, feesten, filmvertoningen en een vrijdagavondborrel.
Het moet – zo staat er geschreven – er allemaal toe bij bijdragen dat er een rijk sociaal leven ontstaat. Het voorziet – aldus het CBWH – in de behoefte van mensen om elkaar te ontmoeten. En naast de mogelijkheid elkaar te helpen met bijvoorbeeld het even passen op elkaars kinderen of een klusje te doen, is het fijn om op een plek te wonen waar je je opgenomen kunt voelen in een gemeenschap.

Dat De Kersentuin een meer dan geslaagd project kan worden genoemd komt simpelweg door het feit dat deze aan een behoefte voldoet die er in dergelijke grote stadswijken als bijvoorbeeld Leidsche Rijn is ontstaan.

Bezoek enkele grote stadswijken der vier grootste steden onzer monarchie en het zal niemand ontgaan dat er over het algemeen een sfeer van ongebluste kalk hangt.

Het is er over het algemeen sociaal alsmede maatschappelijk arm en draagt daardoor weinig bij aan de sociale saamhorigheid die men vanuit de oude stadswijken wel kent.

Het oude wijk C, Ondiep en Rivierenwijk in Utrecht, het Soesterkwartier te Amersfoort, het Arnhemse Spijkerkwartier alsmede Crooswijk, Kattendrecht te Rotterdam en de Amsterdamse Jordaan zijn daar sprekende voorbeelden van. Wijken met een eigen identiteit, die op vele gebieden dorps aandeden, maar zich vooral door de sociale saamhorigheid sterk onderscheidde ten opzichten van overige stadsdelen.

Betrokkenheid stond hoog in het vaandel, daar men simpelweg op elkaar aangewezen was, maar door de instroom van nieuwe generaties en een individualiserende maatschappij verdwenen deze gestaag en deed de sociale verpaupering zijn intreden.

Voor stadswijken zoals Leidsche Rijn heeft men derhalve een concept bedacht om op een ietwat kunstmatige alsmede gestuurde wijze de leefbaarheid in de breedst mogelijke zin des woords terug te brengen in dergelijke grootschalige nieuwbouwprojecten.

Leidsche Rijn zal vele malen groter worden dan dat Driebergen – Rijsenburg vandaag de dag is en grote waarschijnlijkheid ook ooit zal blijven.

Begin vorig bedroeg het aantal inwoners reeds 14.000 en rond 2015 zullen dat er ongeveer zes keer zoveel zijn (ruim 80.000 !!!) terwijl ons dorp toch altijd wel ergens net onder de 20.000 zal blijven hangen.

Dat ook Driebergen – Rijsenburg niet verschoond is gebleven van invloeden voortkomend uit een veranderende maatschappij valt als vanzelfsprekend niet te ontkennen, maar dan toch bespeur ik op geen enkele wijze een verarming in ons sociale leven, die de komst van een “Driebergse Kersentuin” noodzakelijk maakt

Integendeel zelfs.

Het even passen op elkaars kinderen, de helpende hand uitsteken bij een klusje, het alom bekende buurtpraatje, dan wel effe een bakkie doen of simpelweg iemand in het voorbij gaan groeten komen in ons dorp zeer zeker tot uitdrukking.

Het voltrekt zich niet alleen dagelijks binnen mijn vrienden- en kennissenkring, maar ook bij scholen, in en om supermarkten, op de Traay, het station, om de hoek en bij u in de straat.

Om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

Driebergen – Rijsenburg is feitelijk het projecthuis zoals men het kloppende hart van De Kersentuin genoemd heeft en met het doen realiseren van een dergelijk nieuwbouwproject creëert men een gemeenschap binnen een gemeenschap. En dat doet in mijn optiek juist afbreuk aan de woonkwaliteit van ons dorp, die weliswaar voor verbetering vatbaar is, maar absoluut niet gebaat is bij een zichzelf bedruipende woonkern met ten doel om op een plek te kunnen wonen waar je je opgenomen kunt voelen in een gemeenschap, want in praktijk stel je je namelijk buiten de huidige gemeenschap.

Met name dat “het voorziet in de behoefte van mensen elkaar te ontmoeten” doet stellig de indruk wekken dat er binnen onze gemeenschap geen – tot te weinig – mogelijkheden zijn om die behoefte te kunnen doen vervullen.

Ik betwijfel dan ook ten zeerste of die uiting van behoefte wel van autochtonen bewoners is, want wie zich maar een beetje in het wel en wee van onze Gevallen Parel verdiept, zal toch snel tot ontdekking komen dat er tal van locaties zijn om anderen te kunnen ontmoeten en dat daar ook absoluut op zeker gebruik van wordt gemaakt en dat het met de sociale omgang hier lang niet zo bedroevend is gesteld om zoiets als “De Driebergse Kersentuin” te doen bewerkstelligen.

Voor wie wil toe bijdragen aan een rijk sociaal leven adviseer ik om de buren eens op de koffie te vragen, een pilsje te pakken in de kroeg (waarvan we er overigens best nog wel een paar van kunnen gebruiken) dan wel enige betrokkenheid te tonen bij dorpsactiviteiten als bijvoorbeeld speelweek, oranjemarkt en/of avondvierdaagse.

Je zult versteld staan van alle contacten die je opdoet en ervaren hoe fijn het is om op een plek te wonen waar je je hebt laten opnemen in een gemeenschap die we gewoon….
Ons dorp noemen.

Nieuws van zondag 6 juli 2008

Traaij: Oude begraafplaats
foto: © Robert Zwart
tijd: 9:50 uur     temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Driebergen vertegenwoordigd op de Olympische Spelen

DRIEBERGEN  Nienke Kingma, geboren en getogen in Driebergen, gaat deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking met het Nederlandse roeiteam dat de naam ‘Vrouwen 8’ draagt.

Lees verder op website van De Kaap

Open imkerdag op 13 juli

UTRECHT  Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Zij laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Of, als u daar te bang voor bent: op sommige plaatsen is een observatiekast, waar de bijen achter glas te zien zijn. De imker laat u zien hoe honing wordt geslingerd, hoe ze kaarsen maken van bijenwas, hoe bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen, hoe je met honing lekkere koek kunt maken, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen.

Op zondag 13 juli houden diverse imkers in zuidwest Utrecht open huis. Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes.

De imkers zijn alle met de auto bereikbaar. Maar, indien u dat wilt, kunt u ook op de fiets. Er zijn namelijk vier verschillende fietsroutes uitgezet, die alle langs drie of meer imkers voeren. De routes sluiten op elkaar aan en hebben diverse opstappunten, zodat iedere deelnemer zelf kan bepalen welk deel van de totale route hij of zij wil afleggen (van 15 tot 40 of, zo men wil, wel 100 kilometer). Op de opstapplaatsen krijgt u een routebeschrijving, waarin onder meer de U kunt opstappen bij de imkers op de volgende locaties:

 • Austerlitz parkeren tegenover het Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz en dan de bordjes volgen
 • Bosch en Duin Dennenweg 25, 3735 MP Bosch en Duin
 • Cothen Trechtweg 3, 3945 PL Cothen
 • Doorn Gimbornpark, Velperengh 13, 3941 BZ Doorn
 • Driebergen De Reehorst, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen (eerste inrit ten zuiden van Station Driebergen-Zeist, bordjes volgen)
 • Houten Henk Vernooij, Odijkseweg 68, 3994 AT Houten
 • Odijk Henk van Berkel, Rijnseweg 5, 3984 NG Odijk
 • Tull en ’t Waal Bijenstal van Loes Bos, Waalseweg 28, 3999 NS Tull en ’t Waal.

Naast de imkers bij bovengenoemde opstappunten, kunnen ook op de volgende adressen imkers worden bezocht:

 • Doorn Aardenburg, Korte Molenweg 3, 3941 PW Doorn
 • Driebergen Akkerweg 15, 3972 AA Driebergen
 • Zeist Terrein bij WNF, Driebergseweg 10, 3708 JB Zeist
 • Op alle adressen zal ook honing te koop zijn.

Deze fietstocht is een gezamenlijk initiatief van de Imkerverenigingen Driebergen-Doorn, Zeist en Bunnik-Houten.

Deelname is gratis. U kunt de imkers bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur.

Op www.bijenhouden.nl  vindt u het laatste nieuws over deze Open Bijendag.
Voor nadere informatie kunt u terecht bij: Wim Oerlemans, 0343-491597 of 06-51669670

Stilstaan bij dr. Herman Schaepman

DRIEBERGEN  Op zondag 13 juli is het exact honderd jaar geleden dat het monument voor dr. Herman Schaepman vóór het Groot-Seminarie Rijsenburg luisterrijk werd onthuld. Dr. Schaepman is van grote betekenis geweest voor de katholieken in Nederland. Om dat te onderstrepen, zal pastoor H. Woorts op zondag 13 juli in zijn overweging stilstaan bij de persoon van Schaepman. Na de Eucharistieviering wordt namens de Sint Petrus’ banden-parochie een bloemstuk bij het monument neergelegd.

Dr. Herman Schaepman (1844-1903) was hoogleraar kerkgeschiedenis aan het Groot-Seminarie Rijsenburg, waar nu het halfronde appartementengebouw Park Seminarie staat. Schaepman is vooral bekend geworden als grondlegger van de Rooms-katholieke staatspartij en als emancipator van het katholieke volksdeel. Hij beschouwde het als zijn taak de kerk in het openbare leven te plaatsen en de katholieken voor te houden dat zij aan het leven van staat en maatschappij moesten deelnemen.

Het op maandag 13 juli 1908 onthulde gedenkteken is een ontwerp van de bekende architect P.J.H. Cuypers, die ook tekende voor het centraal station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Vijf voorstellingen uit het leven van Schaepman laten hem zien als staatsman, dichter, priester, hoogleraar en volksvertegenwoordiger. Op de pijlers staan zijn deugden vermeld: volharding, trouw, rechtvaardigheid, kracht, wijsheid en liefdadigheid. In de hoogte levert Sint Joris strijd met de draak.

Bij de herdenking van Schaepmans honderdste sterfdag in 2003 heeft de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu een informatiebord bij het monument geplaatst en ervoor gezorgd dat het ’s avonds wordt verlicht.

Defibrillators bij Somatic

DOORN  In navolging van het Wijkse project ‘Hartstikke Nodig’ heeft Somatic in alle praktijken een AED opgehangen. Zo’n Automatische Externe Defibrillator kan bij een hartstilstand het hart in veel gevallen weer op gang helpen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Schietbaan of een wagenpark’

DOORN  De KLPD uit Driebergen en Takel -en Bergingsbedrijf Hoogenraad uit Leersum zien allebei wel wat in een tijdelijk gebruik van het voormalig Van Opijnen-terrein aan de Leersumsestraatweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Camera registreert mishandeling

ZEIST  Op 6 juli heeft de politie omstreeks 02.30 uur een 17-jarige jongen uit Zeist aangehouden omdat hij een 15-jarige jongen uit Langebroek zou hebben geslagen. Op camerabeelden werd de mishandeling op de 2e Dorpsstraat waargenomen. Naar aanleiding van deze beelden kon de politie de verdachte aanhouden. Tegen de jongen is een proces-verbaal opgemaakt.

Nieuws van maandag 7 juli 2008

De Zuwe Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:05 uur    temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Waterballonnenmysterie opgelost

ZEIST  De politie kreeg sinds enkele maande geleden meerdere malen de melding dat op een bepaalde plaats met waterballonnen werd gegooid. Tot op zondag 6 juli konden de verdachten niet worden getraceerd.

Rond 15.50 uur surveilleerden agenten op hun mountainbike op de Laan van Vollenhoven. Zij zagen daar een kapotte waterballon liggen, zagen vervolgens een waterballon op straat kapot vallen en direct daarna één op een passerende auto terechtkomen. De automobilist schrok zich bijna een ongeluk, maar zijn auto liep geen schade op.

De politie had de laatste maanden op die locatie al meerdere malen de melding gekregen dat mensen en dieren daar met waterballonnen werden bekogeld. Dat veroorzaakte de nodige onrustgevoelens bij bewoners. Onderzoek door de politie had nog niets opgeleverd.

De agenten stelden een onderzoek bij de flat in, waar vanaf de ballonnen werden gegooid. Dat leidde naar drie verdachten: een jongen van 12 uit Zeist, en twee jongens van 13 jaar uit Groesbeek en Veenendaal. Het drietal bekende de ballonnen te hebben gegooid en daar de afgelopen tijd ook verantwoordelijk voor te zijn geweest. In overleg met de verschillende ouders werd besloten dat het drietal via Bureau Halt een alternatieve straf krijgt.

EHBO-diploma’s

AMERONGEN  Leerlingen van CBS “De Regenboog” en van de CBS Wilhelmina ,beide in Amerongen hebben recentelijk examen afgelegd voor Jeugd EHBO. Het certificaat kon door de EHBO afdeling Amerongen worden uitgereikt aan 55 geslaagde kandidaten.

Lees verder op de website van De Kaap

Gewapende mannen op dak

ZEIST  Gisteravond meldde een getuige dat er enkele mannen met een pistool en geweer op het dak van een woning aan de Slotlaan liepen. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse en agenten belden aan bij de woning. Een bewoner deed open en agenten stelden een onderzoek op het dak van de woning in. Daarbij werd niets aangetroffen. In de woning bevonden zich vier personen, twee vrouwen van 19 en 20 jaar en twee mannen van 20 en 25 jaar. Aanvankelijk deden zij of zij nergens van wisten, maar vervolgens verklaarden de twee mannen dat zij inderdaad met het pistool en geweer op het dak hadden gestaan. Het ging echter niet om echte vuurwapens, maar om een zogenaamd balletjespistool en balletjesgeweer. Daarop werden alle vier de verdachten aangehouden.

De ‘wapens’ hadden zij in een auto gelegd. Eén van de verdachten liep met agenten naar de auto en daar werden de wapens uitgehaald. Het bleken inderdaad bedrieglijk echt ogende nepwapens te zijn. Zij werden in beslag genomen. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Viereneenhalf jaar voor gewapende overval

LEERSUM  Drie mannen die op 5 januari in Leersum een gewapende overval hebben gepleegd op een woning zijn alledrie tot viereneenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

2100 WOZ-bezwaarschriften

DOORN In februari van dit jaar zijn de WOZ-waarden van 2008 op de aanslag gemeentelijke belastingen verzonden. Tegen deze WOZ-waarden zijn circa 2.100 bezwaren ingediend.

Zie ook


TWEEDUIZENDEENHONDERD bezwaarschriften!! Wat zou behandeling van een bezwaarschrift kosten? Zal ik het eens heel voorzichtig op € 75,00 schatten? Dat is dan in totaal 157.500,00 euro. Bovendien zal een aantal bezwaarschriften ongetwijfeld worden gehonoreerd met een verlaging van de WOZ-waarde. De kosten van deze aanvankelijke inhaligheid van onze Heuvelrugse tollenaars gaat dus over de rug van alle onderhorigen.
Even verder rekenen: De gemeente Utrechtse Heuvelrug telt ongeveer 20.000 woningen, waarvan ongeveer 12.500 eigen woningen. Dat houdt in dat maar liefst 16,8 % van de eigenaren een bezwaarschrift heeft ingediend. Dat ligt ver boven het landelijk gemiddelde van ongeveer drie procent bezwaarmakers.
Een beter bewijs van de onmetelijke hebberigheid van de Pléiade-penose kan niet worden geleverd. En kennelijk hebben de WOZ-taxateurs daar gretig aan meegedaan.
Hans Hermans, 7 juli 2008

Dat gedoe met de WOZ heeft niets van doen met inhaligheid van het bestuur. De opbrengst van de OZB staat al van tevoren vast. De WOZ-waardering is niets anders dan een verdeelsleutel. Blijkbaar zijn velen het niet eens met die verdeelsleutel. En inderdaad kosten die bezwaarschriften (waarvan maar een klein gedeelte terecht is) veel geld dat door alle burgers moet worden opgebracht. Mijn voorstel is dan ook dat het indienen van een bezwaarschrift betaald moet worden met de kostprijs van behandeling daarvan. Wordt je in het gelijk gesteld dan krijg je die kosten in tweevoud terug. Bij niet in gelijkstelling ben je je geld kwijt. Het indienen van een bezwaarschrift komt hiermee voor eigen rekening. Dit zorgt ervoor dat de NIET-bezwaarindieners niet voor de kosten opdraaien van deze (in het algemeen) overbodige exercities.
Renk Knol, 7 juli 2008

Allemaal leuk en aardig Renk, maar hoe verklaar jij het hoge aantal bezwaarschriften ten opzichte van het landelijk gemiddelde?
Hans Hermans, 7 juli 2008

Het hoge aantal bezwaarschriften is waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat onroerend goed in deze gemeente meer dan het landelijk gemiddelde in waarde is gestegen. Men ziet wel de hogere WOZ-waarde, maar laat voor het gemak de hogere verkoopwaarde buiten beschouwing. Ik ben benieuwd als binnenkort de zeepbel knapt, of er ook mensen zijn die bezwaar aantekenen tegen een ‘te lage’ WOZ-waardering (de WOZ-waardering en de reële verkoopwaarde komen steeds dichter bij elkaar).
Een andere verklaring is het grote aantal ‘inhaligen’ in deze gemeente.
Renk Knol, 7 juli 2008

Tja Renk, voor wat betreft dat laatste: “Goed voorbeeld doet volgen”.
Hans Hermans, 7 juli 2008

Waarom zou een bezwaarmaker daarvoor moeten betalen? Als we zo gaan beginnen, dan kan ik er nog wel een paar bedenken. We hebben eens een burgemeester gehad die de hondenbelasting wilde afschaffen. Het kostte namelijk meer om in te vorderen dan dat het opleverde. Dan laat ik de oorsprong van deze belasting nog buiten beschouwing. Had hij zijn zin maar doorgedreven. En dat is alleen nog maar een lokaal voorbeeld!
Daarnaast zullen mensen die een modaal inkomen het wel uit hun hoofd laten om bezwaar aan te tekenen. Als je de werkelijke kosten gaat doorberekenen, dan ben je veel meer dan 75 euro kwijt. Ik durf wel te beweren, dat je dan minimaal het bedrag dat je anders aan WOZ belasting moet betalen kwijt bent.
Ik heb trouwens mijn huis door een -onafhankelijk- taxatiebureau laten taxeren en die kwamen toch ruim 35.000 euro lager uit. Maar misschien ben ik een van de weinigen die misschien te hoog getaxeerd is.
Maar ik stel mij zo voor dat binnen een aantal jaren wij het afval per kilo gaan betalen, het riool ook een meter krijgt om het afvalwater te meten zodat dit ook per liter betaald kan worden. Daar kunnen weer een fors aantal ambtenaren voor aan het werk.
Nee, als je werkelijk een inkomstenbron van de gemeente uit het onroerend goed wil halen, laat het dan afhangen van het aantal m2 grond of woonoppervlak.
Jan-Koert Lange, 7 juli 2008/

Met de laatste zin van Jan-Koert kan ik heel goed leven. Als basis voor de belastingheffing het oppervlak lijkt mij uitstekend. Dat is een veel stabielere grondslag dan de waanzin van de dag economische waarde. De grondslag wordt dan perceelsoppervlak bebouwd/bestraat en perceelsoppervlak onbebouwd/onbestraat. Dit laatste om een halt toe te roepen aan de verstening van tuinen en daarmee de verdroging tegen te gaan.
Renk Knol, 7 juli 2008

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Werkvakantie voor jongeren

LEERSUM  De Jeugdraad en ds. Corine Beeuwkes willen onderzoeken of er in 2009 voor een Leersumse groep jongeren de mogelijkheid bestaat een werkvakantie te organiseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Inloopbijeenkomst Bijenkorf goed bezocht

LEERSUM  Ongeveer zeventig inwoners maakten gebruik van de mogelijkheid een toelichting te krijgen op het bouwplan Bijenkorf in Leersum en te reageren op het plan.

Zie ook

Opening jongerenruimte ‘Fort Doorn’

DOORN  Vrijdag 4 juli is de nieuwe jongerenruimte ‘Fort Doorn’ feestelijk geopend door wethouder Elisabeth van Oostrum. De gemeente is verheugd dat jongeren in Doorn nu ook over een eigen ruimte beschikken.

Zie ook


Wat dan wel frappant is, dat juist in de week dat het nieuwe jeugdhonk werd geopend, de overlast van jongeren in het centrum van Doorn enorm toeneemt.
Afgelopen zaterdag ging, geheel traditiegetrouw, om 3:15 weer een afvalcontainer in de brand. De oorzaak ligt bij de Brothers-bus die om 3:00 nog aankomt. Dat is vandalisme volgens een dienstregeling. Afhankelijk of we de brandlucht aan de voorkant of achterzijde van het huis ruiken weten we of het een brand bij Albert Heijn of bij het postkantoor betreft. Dit weekend was Albert Heijn aan de beurt. Toen we belden naar de politie vroeg de centralist vrolijk, geholpen door de nummerherkenning: ‘goedenochtend, waar brandt het nu weer in Doorn?’.
Vervolgens was er van 4:00 tot 5:00 (in de ochtend!) nog stampende house muziek vanaf het raadhuisplein. Dat je in het centrum soms iets hoort, hoort bij de levendigheid van de omgeving. Maar dit was voorbij elke vorm van redelijkheid. Deze overlast van housemuziek is overigens al 2 jaar aan de gang!
En nu hebben we een nieuw jeugdhonk. Ik heb drie voorstellen

1 – voor elke geregistreerde gebeurtenis van overlast sluiten we het jeugdhonk voor 1 week . Zo ontstaat er vanzelf een beweging onder de jeugd om diegenen die telkens de overlast veroorzaken er zelf ook op aan te spreken.
2 – de jongerenwerkers ontslaan en het vrijgekomen budget in handhaving stoppen

3 – de brothersbus niet meer laten rijden na 1:00. Iedereen die later terug wil komen, komt gewoon op de fiets vanuit Bunnik.
Theo Koster
, 8 juli 2008

Je vergeet een punt, Theo. Als die containers écht ‘traditiegetrouw’ in de hens gaan, zou de politie daar eens kunnen gaan posten. Maar ja, de meeste dienders liggen omstreeks die tijd op één oor, bij te komen van de vermoeienissen van weer een dagje vanachter een boom snelheidsduivels betrappen. Want als die bus vroeger gaat rijden, zullen de containers voortaan ‘traditiegetrouw’ ook eerder in de fik worden gestoken. Maar nu toch eens wat anders, Theo: Hoe weet jij zo zeker dat de oorzaak ligt bij (de uitgestapte passagiers van) de Brothers-bus?
Hans Hermans, 8 juli 2008

@Hans:
Ten eerste vwbt de politie:

Nadat we belden, werden we letterlijk binnen 5 minuten teruggebeld door een zojuist gearriveerde politieman die persoonlijk de brand bluste. Razendsnelle reactie en nog even terugbellen. Geen klachten dus over de response van de politie. Snelheid is hier ook belangrijk , van veel van die afvalbakken zitten tegen de muur van panden. Als de vlammen onder het dak slaan, dan gaat het hele pand in de hens.
Ten tweede: hoe weet ik dat zo zeker.

Dat weet ik niet zeker. Ik sta ook  niet te posten.

Maarrrr, als het wekelijks tot 3:00 rustig is en telkens gaat binnen 5 tot 10 minuten nadat de Brothers-bus is gestopt er weer ergens een afvalbak of container in de hens, dan is er m.i. geen sprake meer van toeval. En het omgekeerde is ook waar;  als de Brothers-bus niet rijdt, dan ook geen brand. Daarom durf ik deze stelling wel aan.
Theo Koster , 8 juli 2008

Nieuws van dinsdag 8 juli 2008

Jachtlaan 7-7a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:55 uur    temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Actie Darthuizer boomkwekerijen van Jeugprojekt

LEERSUM/DOORN  Stichting Kruisbogen en boomkwekerij Darthuizer in Leersum slaan de handen ineen. De stichting wil mensen in kansarme gedeelten van Zuid-Afrika de mogelijkheid geven te strijden tegen armoede en aids.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomervakantievoetbal voor kinderen

DOORN  De sportvelden liggen er tijdens de zomervakantie doorgaans verlaten bij. Jammer, vindt de kersverse voorzitter van de Stichting Jeugdvoetbal Doorn (SJvD), Marco Mud.

Lees verder op de website van De Kaap

Straf voor verduisteren van vrachtwagens

AUSTERLITZ  Wegens het verduisteren van drie geleasede vrachtwagens is een 51-jarige man uit Austerlitz donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 120 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Lees verder op de website van De Kaap

“BVH laat ‘sociale gezicht’ zien”

DOORN  “Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug heeft duidelijk haar ‘sociale gezicht’ laten zien”, zei BVH-raadslid Sybe Streekstra na afloop van de raadsvergadering van afgelopen maandagavond.

Daarmee doelde hij op de door hem ingediende motie die op de VVD na door alle fracties werd aangenomen om inwoners met een hele slappe beurs via individuele doelsubisidies te helpen om aan het maatschappelijk verkeer deel te nemen. “Daarbij denk ik aan verenigingslidmaatschappen van organisaties op het terrein van sport, recreatie en sociaal-cultureel werk.” In de BVH-motie verzoekt de raad het college te onderzoeken hoe een en ander vorm kan krijgen in de gemeentelijke regelingen.

Volgens Streekstra verdient deze motie verre de voorkeur boven de door SP, Groenlinks en PvdA ingediende, maar overigens verworpen, motie om via een algemene maatregel het minimumniveau wat op te vijzelen. “Zo’n generale benadering is niet doeltreffend en werkt dus niet. Er moet worden gekeken naar inwoners die echt financiële ondersteuning nodig hebben om door een gerichte uitkering isolering te voorkomen.”


Maar wat is nu precies “een hele slappe beurs”? Heb je ook halve slappe beurzen? Ik ken alleen een “slappe beurs” als het een dagje rustig is op het Damrak.
Hans Hermans, 8 juli 2008

Op zich natuurlijk een mooie gedachte. Alleen ligt in die individuele benadering wel een risico besloten. Wie bepaalt wanneer iemand een erg slappe beurs heeft en wat zijn de condities waaronder je het krijgt? In het begin van de vorige eeuw was er de armenzorg. Deze ondersteunde ook mensen met een slappe beurs. Maar dat gebeurde soms volkomen willekeurig en de regeltjes die hierbij golden waren niet echt objectief. Ik ben dan ook benieuwd hoe de gemeente deze individuele doelsubsidies kan verlenen. Het lijkt mij geen sinecure.
Jan-Koert Lange, 8 juli 2008
 
Beste Hans, Je hebt ergens gelijk. Ik had moeten schrijven: krappe beurs. Het bericht was al weg voordat ik er erg in had.
Frits van Schaik, 8 juli 2008

Of het nu een slappe of krappe beurs is, zal mij worst zijn. Ik kan mij vinden in de doelstelling van de motie. En wat betreft de sinecure van Jan-Koert, zou ik willen voorstellen dat al diegenen die nu nog een auto hebben en/of met vakantie gaan uitgesloten worden van deze subsidie. Met vakantie gaan en een auto hebben is namelijk geen recht.
Renk Knol, 8 juli 2008

Zo Renk, en wie bepaalt hier of het op vakantie gaan en/of het hebben van een auto al dan niet een recht is? Wie bepaalt sowieso waar men wel of geen recht op heeft? En is het lidmaatschap van een (sport)club wel een recht? En waar komt toch dat malle idee vandaan dat je alleen aan het maatschappelijk verkeer zou kunnen meedoen als je lid bent van een of andere club? En laat je slechts door het indienen van een motie gelijk je ‘sociale gezicht’ zien? Het enige ‘gezicht’ dat ik van BVH ken, is een gezicht met een pijp erin. Kortom, een typisch ‘komkommertijdnieuwsbericht’.
Hans Hermans, 8 juli 2008

Wie wat bepaalt? Ik heb geen idee. Maar ik denk dat alle wereldburgers recht hebben op een goed onderdak, goede kleding, voldoende voedsel, een goede gezondheidszorg, goed onderwijs en sociale interactie. Al het overige wil ik beschouwen als luxe en derhalve niet in aanmerking komen voor subsidie.
Renk knol, 8 juli 2008

Uit de discussie nu merk ik al dat het dus inderdaad moeilijk ligt. Ik denk dat Renk er dicht bij zit, maar dan nog is het moeilijk te bepalen. Niet voor niets zien sommigen mensen die feitelijk recht hebben op een stukje (bijzondere) bijstand hier van af, omdat letterlijk alles op tafel moet (inkomensgegevens, dagafschriften, eigendommen etc..). Alleen maar om bijvoorbeeld 100 euro voor het lidmaatschap van een sportclub vergoed te krijgen.
Hebben deze minima bijvoorbeeld recht op een PC met internet aansluiting om niet buiten de boot te vallen? Een DVD-speler? Ik weet het echt niet, maar ik weet wel dat er genoeg mensen zijn die nauwelijks rond kunnen komen en waarom zouden die in deze tijd niet mogen doen in onze samenleving? Het is voor een gezonde samenleving beter als de verschillen niet te veel oplopen, kijk maar eens naar de situatie in de Verenigde Staten. Het zou fijn zijn als de BVH zijn plan ook verder uitwerkt en niet alleen voor de publiciteit gaat met dit persbericht en de rest overlaat aan de gemeente. Maar misschien zijn er onder de lezers van Heuvelrugnieuws wel heel goede ideeën hierover.
Jan-Koert Lange, 8 juli 2008

Het blijft lachen met Hans Hermans. Eerst vallen over een woordje. Welaan, dat heb ik min of meer gecorrigeerd. Had eigenlijk niet gehoeven. Vervolgens haalt hij weer stevig uit naar BVH. Een clubje dat alleen maar te identificeren valt met raadslid Streekstra en meer niet. Ik heb diezelfde Hermans wel eens anders gehoord over BVH. Vervolgens het begrip ‘komkommertijd’ hanteren. Wat een flauwekul. Het onderwerp ‘mimimumbeleid’ stond op de raadsagenda. Zo simpel is het. Dat wij in ons kringetje daar over nadenken om vervolgens met een ander, meer afgewogen, voorstel (motie)  komen dan SP, Groenlinks en PvdA, is niets mis mee. Het is wellicht Hans Hermans ontgaan dat BVH als eerste politieke groepering haar zorgen heeft geuit over de gang van zaken rond de uitvoering van de WMO, mede gezien de penibele situatie waarin de zorginstantie VITRAS verkeert. Het is vervolgens Hans Hermans ontgaan dat BVH meer dan een jaar geleden een verkeersplan voor onze regio heeft gelanceerd, dat inmiddels in grote lijnen terug te vinden is in de aanpak van Rijkswaterstaat. Terug naar de motie die bijna raadsbreed is aangenomen. De motie verlangt (eist) van de gemeente die probleemgevallen te signaleren die in aanmerking kunnen komen voor een beetje financiele ondersteuning teneinde te voorkomen dat de mensen in kwestie geisoleerd raken. Dat is sociaal denken. Als dat verkeerd is, hoor ik het graag. We wachten nu het onderzoek terzake van de gemeente af. Daarna komen wij weer aan bod.
Frits van Schaik, 8 juli 
Ik vraag mij af hoe de gemeente probleemgevallen moet signaleren. Als het alleen mensen zijn die een beroep (moeten) doen op de bijstandswet, dan kunnen ze nog een aantal mensen misschien boven water toveren. Maar er zijn genoeg mensen, die niet in dat bestand staan en misschien wel in een sociaal isolement terecht komen of zijn gekomen. Begrijp mij goed, ik vind het prima om deze mensen financieel te ondersteunen, maar vrees dat de uitvoering vrijwel onmogelijk is. Vergeet niet dat diverse mensen er liever niet mee te koop lopen dat het ze wat minder gaat. En nogmaals, hoe kun je bepalen of iemand iets nodig heeft. De gemeente is trouwens niet de eerst aangewezen partij om inkomensbeleid te voeren, dat is de rijksoverheid.
Probeer anders met het geld een aantal basisvoorzieningen betaalbaar te houden.
Jan-Koert Lange, 8 juli 2008

Tweede wedstrijd clubkampioenschappen Woestduin

DOORN  De tweede wedstrijd om de clubkampioenschappen 2008 van zwemclub Woestduin werd vorige week afgewerkt. Onder de enthousiaste leiding van de trainers zijn de zwemmers gestart op het onderdeel rugcrawl en schoolslag.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van woensdag 9 juli 2008


Jachtlaan 29-31 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:15 uur    temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Zes verdachten gehoord in reeks van vernielingen tijdens Koninginnenacht

AMERONGEN  De politie heeft zes verdachten gehoord die in de nacht van dinsdag 29 april op woensdag 30 april vernielingen zouden hebben gepleegd.

Het gaat om een reeks van vernielingen die in de directe omgeving van en aan de Wildbaan tijdens Koninginnenacht tussen 23.00 en 02.30 zijn gepleegd. Hierbij zijn een achterlicht van een auto, ruitenwissers en autospiegels, een tuinset en plantenbakken uit tuinen vernield. Vervolgens zijn de verdachten doorgelopen naar het Oude Dorp en hebben daar marktkramen omver gegooid.

Er zijn twee hoofdverdachten in deze zaak, een jongen van 16 jaar en een man van 18 jaar, beiden woonachtig in Amerongen. Deze twee hoofdverdachten bleken ook al eerder dit jaar kranten in brand te hebben gestoken. De overige vier verdachten zijn drie meisjes uit Amerongen, twee van 14 jaar en een van 16 jaar, en een jongen van 14 jaar uit Rhenen.

Tegen de 18-jarige hoofdverdachte is procesverbaal opgemaakt en naar het openbaar ministerie gestuurd, die hierin een beslissing zal nemen. Voor de 16-jarige hoofdverdachte wordt op korte termijn in overleg met jeugdzorg bepaald welk straf- en begeleidingstraject het beste is.

Graffiti, doorn in het oog van bewoner

MAARN  Een doorn in het oog van Marc Pieters uit Maarn is de graffiti in de tunneltjes in het centrum: ,,Ben ik de enige die het ziet?

Lees verder op de website van De Kaap

Kanovaren dwars door de provincie Utrecht

UTRECHT  In juli 2008 is een geactualiseerde uitgave verschenen van de folder ‘Kanoën door de Hollandse Waterlinie’. De folder is verkrijgbaar bij de VVV Hollands Midden, VVV Utrecht, VVV Weesp en het Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Er was al veel belangstelling voor de oorspronkelijke folder, maar nu zijn de kanovoorzieningen voor mensen met een beperking nog duidelijker op de kaarten terug te vinden. De folder staat ook boordevol interessante cultuurhistorische informatie over de Hollandse Waterlinie en is ook voor niet kanoërs interessant.

Nieuwe voorzieningen
Bijzonder aan de kanoroute, die in 2006 door de provincie Utrecht is geopend, is dat deze voor een gedeelte geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn. In samenwerking met de Kanobonden en CliëntenBelang Utrecht is het gebruik van de aangepaste steigers geëvalueerd. Het resultaat is dat er extra voorzieningen zijn bijgekomen, zoals een handgreep, een vastzetvoorziening en een onderbreking van de afrijbeveiliging. Ook is de parkeerplaats bij de kanovoorziening bij Vreeland Zuid beter ingericht en is er speciaal voor deze doelgroep een parkeerbord geplaatst. Bij de steigers is ruim parkeergelegenheid voorhanden. Kleine borden maken zichtbaar dat het gaat om voorzieningen die geschikt zijn voor mensen met een beperking.

Het kanovaren langs deze route kan gecombineerd worden met andere activiteiten zoals fietsen, wandelen en verblijfsrecreatie. Verschillende ondernemers bieden daarvoor hun diensten aan. De route is voor alle kanovaarders interessant. Ook voor de lange-afstand-vaarders. Met deze route is het mogelijk om vanaf Muiden (het IJmeer) via de Vecht en de Kromme Rijn naar Wijk bij Duurstede (de Neder Rijn) in een doorgaande route dwars door de provincie Utrecht te kanoën.

De kanoroute is tot stand gekomen met financiële steun van de provincie Utrecht, de Europese Unie, en het Restauratieplan Vecht en in samenwerking met Waternet, TKBN (www.tkbn.nl), NKB (www.nkb.nl), CliëntenBelang Utrecht, het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie (www.hollandsewaterlinie.nl) en ondernemers in het gebied.

Haalbaarheidsonderzoek Dorpshuis Driebergen gestart

DRIEBERGEN  Het onderzoeksbureau Grontmij Marktplan is gestart met het haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheid van een financieel gezond dorpshuis/cultuurhuis in Driebergen, zo mogelijk te realiseren in het centrum van het dorp op de locatie van C1000.

Dit onderzoek is een uitvloeisel van de voorverkenningen gedaan door de initiatiefgroep Dorpshuis Driebergen-Rijsenburg, de Bibliotheek en de SWD om te komen tot een centrale plek om informatie te verkrijgen, te ontmoeten, te vermaken, te leren en te verpozen; een nieuw ontmoetingspunt waar je elkaar treft en waar je samen dingen onderneemt.

Een dorpshuis/cultuurhuis is geen nieuw verschijnsel. In vele veel gemeenten worden deze momenteel gerealiseerd om de leefbaarheid van dorpen te vergroten. De gemeente Heuvelrug is hierin één van de koplopers binnen de provincie.

Ondanks de ervaring blijft elk nieuw project uniek, omdat elke plaats verschilt voor wat betreft de deelnemende partijen, en de wensen en mogelijkheden. In de Driebergen hebben veel verenigingen en organisaties zich enthousiast getoond over het initiatief en hebben ook ijverig mee gediscussieerd tijdens de diverse avonden. Naast de positieve geluiden was er ook aandacht voor de financiële haalbaarheid.

Het nu gestarte haalbaarheidsonderzoek door Grontmij Marktplan moet aantonen met harde cijfers, of en zo ja in welke vorm, een dorpshuis haalbaar is. Hierbij worden de toekomstige gebruikers van het dorpshuis/cultuurhuis benaderd en zullen zij zich ook moeten verbinden.

De gemeente is de formele opdrachtgever van het onderzoek, dat in nauwe samenwerking met de initiatiefgroep, ABC-vastgoed, de SWD en de Bibliotheek wordt uitgevoerd. Het onderzoek wordt betaald uit een provinciale subsidie voor dit soort initiatieven. Grontmij Marktplan uit Houten heeft inmiddels veel ervaring opgedaan in de ontwikkeling van Cultuurhuizen, ook in de Provincie Utrecht. Het onderzoek start nu en zal tot het einde van het jaar duren.

Canon van de Utrechtse Heuvelrug gepresenteerd

DOORN  Over de Utrechtse Heuvelrug loopt een soort raster van wegen. Van west naar oost de Heerweg, van oudsher een belangrijke route op weg naar Arnhem en verder, Duitsland in. Van noord naar zuid lopen meerdere wegen: de schapendriften.

Lees verder op de website van AD/UN

VVD raadslid Willem Jan Struyck verlaat gemeenteraad

AMERONGEN  Raadslid en fractievoorzitter van de VVD, Willem Jan Struyck, verhuist van Amerongen naar buiten de gemeente Utrechtse Heuvelrug en moet om die reden de gemeenteraad verlaten. Willem Jan Struyck beëindigt formeel zijn raadslidmaatschap per 1 augustus aanstaande.

Opnieuw vragen rond omstreden woning

LEERSUM  Hoewel de villa van Robert Hin al ruim drie jaar aan de MC Verloopweg in Leersum staat en sinds die tijd ook bewoond is, moet de eigenaar toch een nieuwe bouwaanvraag indienen voor het bijgebouw.

Lees verder op de website van AD/UN

Rommelmarkt ophaaldag

DOORN  Er worden op zaterdag 12 juli weer spullen opgehaald voor de Doornse rommelmarkt. De rommelmarkt is een initiatief van de jeugdverenigingen van de Rooms Katholieke en Protestante kerken in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Dijnselhoek verkocht, bewoners moeten vertrekken

ZEIST  Voor de gebruikers van Camping Dijnselhoek in Zeist kwam het bericht dat de camping is verkocht uit de lucht vallen. De gebruikers hebben vorige week een brief gekregen dat ze 31 december vertrokken moeten zijn.

Lees verder op de website van AD/UN

Einde provinciale coalitie CDA, VVD en PvdA

UTRECHT  De fracties van de VVD en de PvdA in Provinciale Staten van Utrecht hebben besloten het coalitieverband met het CDA te willen beëindigen.

De directe aanleiding voor dit besluit is gelegen in het Statendebat over de woningbouw in de polder Rijnenburg van afgelopen vrijdag 4 juli. Het CDA stemde tegen een motie ingediend door PvdA, VVD, GroenLinks en de ChristenUnie.

Verder geven PvdA en de VVD aan dat ook bij andere onderwerpen zoals de urgentie van de woningbouw in het algemeen, de duurzame inrichting van het landelijk gebied en de bestuurlijke organisatie, verschillen van mening aan het licht kwamen.

De VVD en PvdA hebben laten weten gezamenlijk het voortouw te zullen nemen om een nieuwe coalitie te vormen zonder het CDA.

Nieuws van donderdag 10 juli 2008


De Warande: Druivenrank
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur    temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Zomerworkshops voor de jeugd in Zeist

ZEIST  In week 29 zullen op dinsdag 15, woensdag 16 en vrijdag 17 juli zomerworkshops plaatsvinden voor jongeren tussen de 10 en 17 jaar op Sportpark Saestum van 16.00 tot 19.00 uur.
De zomerworkshop worden georganiseerd door de welzijnstichting MeanderOmnium. Op dinsdag kun je komen schilderen, kick boksen en voetballen. Op woensdag kun je toneelles volgen, armbandjes maken en meedoen aan het voetvolley toernooi. Vrijdag is er breakdance, henna tatoeages maken en een panna toernooi. Iedere dag staat er ook een luchtkussen. Om mee te kunnen doen aan de activiteiten moet je op tijd aanwezig zijn. Er kunnen variërend 20 of 40 tieners & jongeren meedoen per workshops. Sportpark Saestum is te vinden op de Noordweg Noord te Zeist.

Boerenbuurt tegen kermislocatie

LEERSUM  ,,De naam ‘Boerenbuurt’ zegt het al, geen activiteitenterrein.”, aldus Frans Nauta die spreekt namens de omwonenden van de omstreden locatie voor de Leersumse kermis aan de Boerenbuurt in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Bushokje vernield

DOORN/DRIEBERGEN  In verband met de vernieling van een bushokje werden op woensdag 9 juli vijf verdachten aangehouden.

Rond 13.00 uur meldde een getuige dat vlakbij een benzinestation aan de Driebergsestraatweg in Doorn door meerdere jongelui een bushokje was vernield. Zij waren vervolgens in bus 56 in de richting van Driebergen gestapt. Agenten liepen het politiebureau in Driebergen uit en wachtten bij de bushalte op de bus 56. Enkele minuten daarna arriveerde de bus. Achterin de bus troffen de agenten vier jongeren aan, die aan het opgegeven signalement voldeden. Het viertal, jongens van 14 en 15 jaar en een meisje van 16 jaar, allen uit Utrecht en een 15-jarige jongen uit Zeist, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Uit onderzoek bleek dat nog een vijfde jongen, 17 jaar oud en afkomstig uit Driebergen, bij de vernieling was betrokken. Hij werd later op de middag in Driebergen aangehouden. Tegen het vijftal is proces-verbaal opgemaakt.

Verkeersagressie

ZEIST  Op woensdag 9 juli leefde een fietser op de Slotlaan zijn agressie uit op een auto en automobilist. Hij werd aangehouden.

Rond 13.35 uur kreeg de politie de melding dat op de Slotlaan twee mannen ruzie met elkaar hadden, waarbij met een fiets zou zijn gegooid. Agenten gingen ter plaatse. De automobilist, een 40-jarige man uit Zeist, verklaarde dat een fietser kennelijk zonder enige aanleiding tegen zijn auto had getrapt, zijn fiets tegen de auto had gegooid en vervolgens de automobilist had geslagen. De fietser, een 27-jarige man uit Zeist, werd aangehouden voor mishandeling en vernieling. De automobilist deed aangifte. Hij had letsel in zijn gezicht opgelopen en de auto was beschadigd.

De verdachte verklaarde bij zijn verhoor dat hij door de auto was gesneden. Daar was hij zo kwaad van geworden, dat hij achter de auto was aangereden. Daarna was het bovenstaande gebeurd. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Provincie komt met nieuwe subsidieregeling

UTRECHT  De provincie Utrecht streeft er in haar cultuurbeleid naar om de uitwisseling te bevorderen tussen cultuuruitingen van etnische groepen onderling en de uitwisseling van mensen uit verschillende culturen samen.Daarom komt de provincie met een nieuwe subsidieregeling, die gedurende vier jaar elk jaar € 100.000,- beschikbaar stelt. Verwacht wordt dat er daarmee minimaal drie multiculturele of interculturele festivals mede mogelijk gemaakt worden, met een regionale of landelijke uitstraling.

In het Utrechtse zijn verschillende (semi-)professionele partijen actief die elk een speciale kennis hebben en ervaring op het gebied van dit soort festivals. Met de subsidie hoopt de provincie het mogelijk te maken dat de partijen meer gaan samenwerken op het gebied van programmering en marketing. En daarmee hun expertise bundelen en zo verder professionaliseren. Het is de bedoeling dat het mes gaat snijden aan twee kanten; dat de festivals bijdragen aan meer participatie en sociale cohesie en dat tegelijkertijd er volop gelegenheid is om uitdrukking te geven aan de culturele identiteit van een etnische groep.

Dit sluit goed aan bij de culturele doelstellingen in de Utrechtse regio die zijn neergelegd in de Vrede van Utrecht en de ontwerp Cultuurnota 2009-2012, die zojuist de inspraak is ingegaan. De maatschappelijke rol van kunst en cultuur speelt hierin een belangrijke rol.

CDA onaangenaam verrast

UTRECHT  De fractievoorzitters van de PvdA en de VVD hebben de fractievoorzitter van het CDA meegedeeld dat deze partijen de politieke samenwerking wensen te beëindigen. Het CDA is hierdoor onaangenaam verrast want zij hebben als coalitiepartijen het zittend college en het overeengekomen collegeprogramma steeds gesteund.

De PvdA en VVD hebben drie onderwerpen genoemd waarvan zij vinden dat het CDA de samenwerking frustreert: de duurzame inrichting van het landelijk gebied, het dossier Bouwen en wonen en bestuurlijke organisatie. CDA fractievoorzitter Petra Doornenbal reageert verbaasd op deze argumentatie: “Over de inrichting van het landelijk gebied is niet eens een verschil van inzicht geweest, dit komt écht uit de lucht vallen. Over het dossier Bouwen en wonen is in grote mate consensus. Het CDA vindt het uitermate belangrijk dat de inzet zich voornamelijk richt op de binnenstedelijke opgave. Het bij voorbaat al nieuwe locaties zoeken zal de druk op de realisatie van de woningbouwopgaven binnen de bestaande locaties laten afnemen. Exact dezelfde redenatie heeft ook de VVD uitgesproken in de laatste openbare commissievergadering op 2 juni jl. Over het laatste onderwerp, de bestuurlijke organisatie (herindelingen) zijn de partijen het in de coalitieonderhandelingen vorig jaar eens geworden dat hierover een verschil van inzicht mag bestaan. Dus om dit nu als argument te gebruiken is echt een teken van zwakte! Blijkbaar word goed overleg dat wij als CDA voorstaan en volgens ons voorwaarde is voor een goede samenwerking met mede-overheden en organisaties als zand in de machine ervaren door de PvdA en de VVD. Als er irritatie is, spreek je dat uit, en praat je daarover met elkaar. De handdoek in de ring gooien zonder vooraf te waarschuwen komt erg rauw op ons dak vallen.”
De nu ontstane situatie zal naar het zich laat aanzien in de eerstvolgende openbare Provinciale Statenvergadering besproken worden.

Bizarre coalitiecrisis getuigt van politiek hobbyisme

UTRECHT  Ralph de Vries, D66 fractievoorzitter in Provinciale Staten van Utrecht reageert met verbazing en onbegrip op de coalitiecrisis rond CDA, VVD en PvdA: “D66 is niet verbaasd over het feit dat het na 35 jaar niet meer botert tussen CDA, VVD en PVDA. Maar wel over de drogredenen waarmee nu een provinciebestuur ten val wordt gebracht. Ik vind dat grenzen aan onbehoorlijk bestuur. Of je dit college nu graag ziet vallen of niet, tegenover de kiezer is dit eigenlijk niet uit te leggen. Het afnemende vertrouwen in de overheid wordt hiermee versterkt. Het is politiek hobbyisme ten top – jezelf lekker belangrijk maken.”

De aanleiding voor de crisis, het volbouwen van polder Rijnenburg bij Utrecht, is flinterdun. D66 heeft de indruk dat PvdA en VVD doelbewust aangestuurd hebben op een crisis en Rijnenburg als excuus hanteren om het CDA de deur te wijzen. Alledrie de partijen verschillen immers niet van mening over meer woningbouw in Rijnenburg. Terwijl PvdA en VVD de spierballen rollen richting het college van B&W van Utrecht, wil het CDA via overleg tot een groter bouwvolume komen. Een detail waar de kiezer geen boodschap aan heeft.

Verstrekkende gevolgen
De inwoners van de provincie Utrecht schieten niets op met een crisis die de politieke en bestuurlijke geloofwaardigheid van de provincie ernstig aantast. De ontstane situatie leidt onherroepelijk tot stagnatie in de uitvoering van lopende projecten en programma’s. Dit is niet in het belang van de inwoners en de partners waarmee de provincie samenwerkt. Bovendien vergen nieuwe coalitieonderhandelingen (wederom) tijd en inzet van de ambtelijke organisatie, en worden de komende tijd alleen noodzakelijke zaken afgehandeld. Met andere woorden de provincie cq de kiezer wordt nodeloos op gigantische kosten gejaagd en gedeelde doelstellingen worden hierdoor later of niet gehaald.

“En dat geldt dus ook voor de bouwopgave,” aldus Ralph de Vries. “Dit kan natuurlijk alleen maar meer vertraging opleveren. Kortom alle doelstellingen waarom deze breuk blijkbaar is ontstaan, komen juist door deze breuk geen steek dichterbij.”

Extra PS-vergadering
Fractievoorzitter Ralph de Vries heeft inmiddels de Commissaris van de Koningin in zijn hoedanigheid als voorzitter van Provinciale Staten verzocht om een extra vergadering te beleggen om de ontstane bestuurscrisis in het openbaar te kunnen bespreken en de coalitiepartijen de gelegenheid te geven verantwoording af te leggen.

Provinciebestuur treedt maandag af

UTRECHT  VVD en PvdA in de Provinciale Staten van Utrecht sturen aan op een nieuwe coalitie met GroenLinks en de Christen Unie.

Lees verder op de website van AD/UN

Vechtpartij

ZEIST  Woensdag rond 15.15 uur kreeg de politie de melding van een vechtpartij tussen een aantal mannen op de Promenade. Toen de politie arriveerde werd er niet meer gevochten en troffen zij vier mannen aan.
Twee mannen, 25 en 28 jaar oud en afkomstig uit IJsselstein en Zeist, verklaarden dat zij waren aangevallen door de derde man, een 25-jarige man uit Zeist. De 51-jarige Zeistse vader van de derde man had zich er vervolgens ook mee bemoeid.

Daar er over en weer aangifte zou worden gedaan en niet duidelijk was wie welke rol had gespeeld, werden de 25-jarige en 28-jarige mannen uit Zeist meegenomen naar het politiebureau. Uit verder onderzoek bleek dat de 25-jarige man inderdaad als verdachte moest worden beschouwd en de ander niet. De 28-jarige liep letsel in zijn gezicht en nek op en deed aangifte van mishandeling. De vermoedelijke aanleiding tot de mishandeling lag in het feit dat de 25-jarige verdachte het 28-jarige slachtoffer om een sigaret had gevraagd en hem dat geweigerde werd. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Gezamenlijke afspraken over jeugdzorg

DOORN  De gemeenten in de provincie Utrecht hebben besloten gezamenlijk een elektronisch kinddossier aan te schaffen. Met dit systeem gaat de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en schoolartsen) de ontwikkeling van kinderen van 0 tot en met 18 jaar volgen. Met dit systeem blijven kinderen in beeld als ze overgaan van consultatiebureau naar school, maar ook als ze verhuizen naar een andere gemeente of regio.

Centra voor jeugd en gezin
Verder hebben alle gemeenten binnen de provincie afgesproken dat de inrichting van centra voor jeugd en gezin een lokale keuze is. Wel adviseert de Provincie de gemeenten over de te maken keuzes. Centra voor jeugd en gezin bieden jongeren en ouders een laagdrempelige mogelijkheid voor vragen over opgroeien en opvoeden. De gemeente Utrechtse Heuvelrug overlegt na de zomer met partners als scholen, jeugdgezondheidszorg en maatschappelijk werk over de inrichting van de centra. Met de vorming van de centra voor jeugd en gezin willen de gemeenten de samenwerking tussen alle instanties die te maken hebben met jeugd en gezinnen nog verder verbeteren.

Jarig Rhenen lijkt jonger dan 750

RHENEN  De stad Rhenen bestaat dit jaar 750 jaar. In het plaatsje aan de Nederrijn zijn het hele jaar festiviteiten, met deze week het hoogtepunt: de Rijnweek. Tijd om Rhenen beter te leren kennen.

Lees verder op de website van AD/UN

Het CDA wil open overleg

UTRECHT  De CDA fractie in de Provinciale Staten van Utrecht nodigt alle fracties uit om constructief te overleggen over de ontstane situatie. Het CDA wil een open en openbaar overleg hierover. Hiermee neemt het CDA de verantwoordelijkheid als grootste fractie in de Staten van Utrecht.

Burgemeester Van Oostrum weer snelste

RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum is nog steeds de snelste burgemeester van Nederland. Hij won donderdag in zijn eigen gemeente het Nederlands Kampioenschap Wielrennen voor burgemeesters.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuws van vrijdag 11 juli 2008

Hydeparklaan nabij Grote Bos
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:15 uur   temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Avond jongerenwerk kerken succesvol

MAARN  Teneinde het jongerenwerk van de gezamenlijke kerken nieuw leven in te blazen heeft een groep ouders zich verenigd om avonden te organiseren voor Maarnse en Maarsbergse jeugd uit groep 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (ca. 11-14 jaar).

Lees verder op de website van De Kaap

Deelname aan RSD lijkt ten einde

DOORN  Aan de deelname aan de RSD (Regionale Sociale Dienst) lijkt een einde te komen. Het college wil onderzoeken wat de kosten zijn om uit de gemeenschappelijke regeling te treden.

Lees verder op de website van De Kaap

Plan Bijenkorf en Tamarinde

LEERSUM  Voor het gebied tussen Bijenkorf en Nectarweide ligt een bouwplan gereed waarvoor het college van B&W op 17 juni jl. een positief principebesluit heeft genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zakkenroller aangehouden

ZEIST  Op donderdag 10 juli werden twee zakkenrollers op heterdaad betrapt. Eén werd aangehouden, de ander wist te ontkomen.

Rond 10.45 uur kreeg de politie de melding dat bij een winkel aan het Emmaplein twee zakkenrollers op heterdaad waren betrapt en werden vastgehouden. Ter plaatse bleek dat één van de zakkenrollers er in was geslaagd ervandoor te gaan. De andere verdachte, een 19-jarige Roemeen, werd aan de agenten overgedragen. De agenten bekeken de bewakingsbeelden van de winkel. Daarop was te zien dat één van de verdachten een klant, een 84-jarige vrouw uit Zeist, aan de praat hield, terwijl de ander probeerde haar portemonnee uit haar rollator te stelen. Dat mislukte echter.

Jongeman mishandeld

RHENEN  Bij een mishandeling verloor een jongeman in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 juli enkele tanden.

Rond 00.45 uur werd de politie gebeld door de ouders van een 18-jarige jongeman uit Rhenen. Hij was net gewond thuisgekomen. De jongeman was op donderdagavond in Rhenen uit geweest en liep daarna met een vriend naar huis. Onderweg kwamen zij twee jongens tegen en de 18-jarige Rhenenaar zei hen gedag, terwijl hij de jongens eigenlijk niet kende. Even later liep de jongeman alleen over de Koerheuvelweg en kwam daar de twee jongens weer tegen. Het tweetal liep hem omver en vervolgens werd hij in zijn gezicht geschopt. Zij eisten geld, maar toen het slachtoffer om hulp riep, gingen zij ervandoor.

Het slachtoffer liep door de mishandeling c.q. poging beroving letsel in zijn gezicht op en miste twee voortanden. Agenten hebben nog naar de tanden gezocht, maar zij werden niet meer aangetroffen. Het slachtoffer is na met de agenten te hebben gesproken, naar het ziekenhuis gegaan. Hij zou later naar het politiebureau komen om aangifte te doen.

De verdachten waren twee lichtgetinte jongens, één droeg een bruine jas met bontkraag en een spijkerbroek, de ander een donkere bodywarmer en een spijkerbroek.

Aan getuigen die de mishandeling hebben gezien of die menen de verdachten te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.

Rolstoelbus voor Zonnehuis

DOORN  Dinsdagmiddag reed de nieuwe tot rolstoelbus omgebouwde Mercedes Sprinter richting de entree van het Zonnehuis in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Automobilist gewond

ZEIST  Rond 10.25 uur reed een 90-jarige automobilist uit Best over de Reenenweg. Op de kruising met de Utrechtseweg verleende hij geen voorrang aan een voor hem van links komende 50-jarige automobiliste uit Utrecht, met een aanrijding tot gevolg. Met letsel aan zijn schouder werd de Bestenaar per ambulance naar het Diaconessenhuis in Zeist gebracht.

Het ree: een boswandeling

AUSTERLITZ  Reeën laten zich niet gauw zien. Maar hun looppaadjes, slaapplekken, veegsporen en keutels vertellen over hun aanwezigheid en gedrag. ’s Morgens vroeg en ’s avonds laat komen ze uit hun rustplaatsen te voorschijn. Dat is dus ook de beste tijd om ze waar te nemen. In deze tijd is er extra activiteit voor de paarvorming. Bokken verdedigen hun territorium en hun pas verworven geit. Soms ook met een dreigende houding en blaffend geluid naar de mens.

De wandeling start op 18 juli om 20.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis. De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Nieuws van zaterdag 12 juli 2008


Hoofdstraat: nabij Appelgaard
foto: © Robert Zwart
tijd: 9:40 uur    temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

CDA Rhenen looft vasthoudendheid scholen

RHENEN  De CDA-fractie in Rhenen looft de vasthoudendheid en de creativiteit van de Springplank en de Cuneraschool. Beide scholen zijn inmiddels een aantal jaren in overleg met de gemeente over deugdelijke huisvesting.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

VVD en PvdA bezig met nieuw provinciebestuur

UTRECHT  De gesprekken met ChristenUnie en GroenLinks waren constructief en er zijn fikse vorderingen gemaakt. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Van den Burg gisteravond gezegd na afloop van de eerste ronde van de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe provinciebestuur.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Jeugd betrekt ‘Fort Doorn’

DOORN  De Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug is in 2004 al begonnen met de zoektocht naar een geschikte locatie die als jongerenontmoetingsplaats dienst zou kunnen doen.

Lees verder op de website van De Kaap

Twee jaar geeist tegen Doornaar

DOORN  Tegen een 21-jarige man uit Doorn die een overval heeft gepleegd op een snackbar in Zeist, is dinsdag bij de rechtbank in Utrecht twee jaar gevangenisstraf geëist waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Zo werkt dat hier niet’

AMERONGEN  De strijd in Amerongen om de macht tussen de ‘echte Amerongers’ en de import is door Maarten Hogenstijn en Daniël van Middelkoop geanalyseerd in het proefschrift ‘Zo werkt dat hier niet’.

Lees verder op de website van De Kaap

IVN- wateractiviteit met thee schenken

DRIEBERGEN  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een speciale wateractiviteit voor de hele familie in de IVN-vijver en er zal speciale thee geschonken worden.

Water is heel belangrijk voor mens en dier, want bijna alle dieren moeten elke dag water drinken. Een aantal dieren leven zelfs in of nabij het water.
Je kunt de gevangen beestjes met loepjes en binoculair bekijken en we gaan ons afvragen hoe ze onder water leven en wat ze nodig hebben.
Er zijn ook een aantal gratis Waterbeestjes schoolkranten. We kunnen zelfs samen van de IVN-vijver en van de omliggende sloten een uitspraak gaan doen over de waterkwaliteit.

Op zaterdag 19 juli van 14.00 uur tot 16.00 uur kan je als oudere of samen in gezinsverband komen scheppen naar waterdiertjes en mogelijk genieten van verse thee van kruiden en bloemen uit de IVN-tuin.
De IVN-tuin is te vinden aan de Boterbloem 1, bij Champ’Aubert te Driebergen.

De mogelijkheid is er om een kop koffie of een beker limonade te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458

Nieuws van zondag 13 juli 2008

 
Hoofdstraat: Slangenmuur bij Sparrendaal
foto: Robert Zwart
tijd: 8:05 uur    temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Renovatie Tabaksteeltmuseum

AMERONGEN  De gemeenteraad is donderdag 10 juli akkoord gegaan met het voorstel van het college om het Tabaksteeltmuseum in Amerongen te renoveren en opnieuw in te richten. Hiermee is een bedrag gemoeid van € 312.000,-.
De provincie Utrecht is bereid om in het kader van het programma ‘Van Collectie naar Connectie’ de totale herinrichting (circa € 50.000,-) voor haar rekening te nemen. Bovendien heeft de provincie verklaard € 50.000,- bij te dragen aan de renovatie van de Tabaksschuur zelf.

De Tabaksschuur heeft oorspronkelijk aan de Drift gestaan en fungeerde daar als droogschuur om tabaksbladeren te drogen. In de oorlog besloot de eigenaresse van de schuur, mevrouw Versteegh, deze schuur te verplaatsen naar haar achtertuin aan de Hof in Amerongen. Na haar dood in 1983 kwam de gemeente Amerongen in het bezit van de schuur. In 1984 volgde een verbouwing en werd de schuur in gebruik genomen als Tabaksmuseum. Hierin wordt de geschiedenis van de tabaksteelt in en rond Amerongen verteld en worden voorwerpen getoond, die met de teelt en oogst te maken hebben.

In de loop van de jaren is de kwaliteit van schuur en collectie achteruit gegaan. De gemeente besloot vervolgens de tabaksschuur te renoveren. Deze renovatie en nieuwe inrichting sluiten naadloos aan op het programma ‘Van Collectie naar Connectie’ van de provincie Utrecht. Middels dit programma probeert de provincie het publieksbereik bij musea, die een stukje geschiedenis van de provincie vertegenwoordigen, te vergroten. Het Tabaksteeltmuseum past uitstekend in dit programma.

De voorbereidingen voor herinrichting (waarbij provincie, gemeente en museumbestuur samenwerken) zijn al in 2007 begonnen. Toen is ook besloten om in het museum de geschiedenis van de teelt van tabak te vertellen (en dus niet zozeer de verwerking en productie ervan: dit wordt bijvoorbeeld verteld in Veenendaal). Daarom heet het museum sinds 1 september 2007 Tabaksteeltmuseum.

De renovatie van de schuur wordt uitgevoerd door Van Hoogevest Architecten. Momenteel worden voorbereidingen getroffen, zoals het maken van tekeningen en het aanvragen van de bouwvergunning. De planning is dat de daadwerkelijke renovatie rond 1 november van start gaat. Dit sluit mooi aan op de wintersluiting van het museum. De renovatie duurt vervolgens een half jaar. Aansluitend op de renovatie vindt de herinrichting van het museum plaats. Hiervoor wordt een ontwerpbureau in de hand genomen. De planning is dat half 2009 het vernieuwde museum weer open gaat.

Prachtige beelden en wereldmuziek

ZEIST  Muziek uit Hawaii en Brazilië en prachtige beelden in een theatervoorstelling uit Noordoost-Groningen. Het is zondagmiddag 20 juli te zien en te horen in het Slottuintheater.
De voorstellingen in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist beginnen om 13.30 uur. De toegang is gratis.

De Hanson Hawaiian Minstrels openen de middag om 13.30 uur. De band van Richard Hanson speelt muziek uit de Gordel van Smaragd. Krontjongliederen, hawaii-muziek en bijbehorende dans brengen u terug naar vooroorlogs Nederlands-Indië. Indonesisch restaurant Julan’s zorgt deze middag voor bijpassende Indonesische lekkernijen.

Theater Suer speelt vanaf 14.30 uur Een draak van een verhaal. Natuurliefhebster Clara ontvangt op een dag een ei. Dat laat ze uitbroeden door een uil. Er komt een… draak uit. Wat moet ze daar nu mee? Patricia Suer maakt prachtige beelden en figuren van ijzer en staal en daarmee speelt ze een adembenemende voorstelling.

Daarna klint een bijzondere combinatie van gitaar en cello: Saravah. Ze spelen een warmbloedige mix van Braziliaanse en klassieke muziek. Stan Kuunders (gitaar) en Tara Kumar (cello) beginnen hun concert om 15.30 uur.


Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie.

Rondwandelen door de Blauwe Kamer

RHENEN  Op zaterdag 19 juli is er een rondwandeling door de Blauwe Kamer. Ervaren gidsen van de WMR, IVN en KNNV leiden dan groepjes deelnemers rond door het gebied.

Lees verdeop de website van de Veenendaalse Krant

Uitstapje Zonnebloem

LEERSUM  Op woensdag 9 juli heeft de afdeling Leersum van de Nationale Vereniging de Zonnebloem een uitstapje gemaakt naar Elburg.

Lees verder op de website van De Kaap

Twee jongens aangehouden

ZEIST  Omstreeks 03.00 uur vannacht zag de politie een jongen stennis schoppen bij een horecagelegenheid op de Slotlaan en besloten hem weg te sturen. De jongen had gedronken en wilde niet meewerken. Daarop wilden de agenten hem aanhouden, maar hij ging er vandoor. Een 18-jarige jongen uit Utrecht bemoeide zich met de aanhouding en schold andere ter plaatse gekomen agenten uit. De twee werden uiteindelijk beiden aangehouden op de Antonlaan en meegenomen naar het politiebureau.

Hoe de politiek werkt….

door Henk C. Achterberg
DOORN  In 2007 heeft de gemeente het onderzoekbureau NIBUD gevraagd een effectrapportage te maken over het gevoerde minimabeleid van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Die rapportage is verschenen. Daarna heeft B & W begin dit jaar de WMO-raad gevraagd die rapportage te bestuderen en van een advies te voorzien om te kijken of er aanpassingen gedaan moesten worden op het bestaande minimabeleid.

Alhoewel onze gemeente er in de rapportage niet slecht uitsprong, was de WMO-raad toch van mening dat er wat aanpassingen nodig waren. In het WMO-advies hebben we dan ook op de volgende punten geattendeerd:

 • Dat er een overschot in 2007 was van het gebudgetteerde bedrag
 • Dat er extra kosten gemaakt worden door mantelzorgers. Bv. reiskosten
 • Dat het gewenst is de zorgkosten te verhogen van 110 % naar 120 % van het minimuminkomen. Het hanteren van een glijdende schaal zou nog beter zijn. Dit alles om de zgn. armoedeval zo veel mogelijk te beperken. (Mensen die gaan werken houden soms netto minder over, dan wanneer ze niet zouden werken.)
 • De papieren rimram dient zo veel mogelijk beperken te worden. Draagkrachtberekening in één keer maken, zowel voor waterschap als gemeente bijvoorbeeld.
 • Een tegemoetkoming in de schoolkosten, indien de schoolboeken op korte termijn niet gratis zouden worden.
 • Dat het wenselijk is een onderzoek te doen naar hoe zwaar de kosten van kinderopvang en peuterspeelzaal drukken op de budgetten van de minima en de betreffenden een extra tegemoetkoming te verschaffen als daar problemen door ontstaan.
 • Sommige mensen met AOW en een klein pensioentje kunnen het zwaar hebben. Wij bevelen dan ook aan de inkomensgrens op 120 % van het minimuminkomen te hanteren om in aanmerking te komen voor een aantal minimaregelingen om de zgn. armoedeval zo veel mogelijk te voorkomen. De bruto-inkomsten kunnen soms net iets te hoog zijn om in aanmerking te komen voor allerlei regelingen waardoor men er netto op achteruit gaat.
 • Bij het hanteren van een vermogenstoets adviseren wij hier zorgvuldig naar te kijken. Immers mensen met een eigen huis kunnen toch een laag inkomen hebben. In dergelijke gevallen valt te denken aan een gedeeltelijke vermogenstoets.
 • Na aftrek van alle vaste lasten, heeft het NIBUD berekend, kan een ‘minimapersoon’ € 90.- per jaar overhouden om vrij te besteden. Wij stellen dat dit onvoldoende is om hiermee volwaardig aan het maatschappelijk verkeer deel te kunnen nemen. Wij bevelen dan ook aan een onderzoek te doen naar de invoering van een kortingspas, die gratis aan de minimagebruikers wordt verstrekt en verder door iedereen, tegen betaling aangeschaft kan worden. Van stigmatisering hoeft dus geen sprake te zijn.
 • Wij adviseerden de hondenbelasting voor de 1e hond af te schaffen voor mensen met een minimuminkomen. Een hond kan belangrijk zijn om bv. eenzaamheid te verzachten.
 • De (weder)komst van een aparte minimaconsulent zien wij graag tegemoet.

Deze aanbevelingen heeft de WMO-raad aan het college van B & W gestuurd.

Daarop verscheen er een ambtelijke notitie waaruit bleek dat er maar bitter weinig van onze aanbevelingen door B & W was overgenomen.
Hier eindigt de taak van de WMO-raad.

B & W had deze kwestie kennelijk intern willen regelen. Echter na een tip zijn enkele kiene raadsleden hierop ingesprongen en hebben te kennen gegeven deze kwestie te willen bespreken in de commissievergadering Samenleving. Dat geschiedde op 3 april 2008. Daardoor werd het een politieke zaak.

Ik heb de discussie daar bijgewoond. Wat me opviel dat de commissieleden zich slecht hadden ingelezen. Het bleek ook dat er een flinke tweedeling in de commissie ontstond zeker over de kwestie 110 % > 120 %. Als naar 120 % van het minimuminkomen zou worden gegaan zou dat de gemeente ongeveer € 58.000,- per jaar meer gaan kosten. Dat zou voor zo’n rijke gemeente toch geen bezwaar hoeven te zijn, zo werd opgemerkt.

Verder werd door verschillende commissieleden gezegd dat er in schrijnende gevallen, altijd een beroep kan worden gedaan op de zgn. hardheidsclausule.
Naast mij gezeten ambtenaren vertelde echter dat er helemaal geen gereglementeerde clausule bestaat waar minimagerechtigden een beroep op zouden kunnen doen.

In deze vergadering werden ook 10 vragen behandeld die door het CDA ingediend waren, omdat het minimabeleid niet de aandacht krijgt die het zou moeten hebben, aldus de CDA-woordvoerder.
Zowel de PvdA als GroenLinks pleitte er voor de zorgkosten van 110 % te verhogen naar 120 % om de armoedeval zoveel mogelijk te voorkomen.

In haar beantwoording zei wethouder van Oostrum geschrokken te zijn van flinke aantal ouderen dat op het minimumniveau zit. Zij wil hier nader onderzoek naar doen.
Verder hield zij een vaag betoog over aanvullende minimaregelingen en de mogelijk afschaffing van de hondenbelasting voor minimagerechtigden.
Verder zei zij geen standpunt in te nemen wegens grote verdeeldheid in de commissie. Als het aan haar ligt blijft alles grotendeels bij het oude.

Bij de behandeling van de voorjaarsnota in de gemeenteraad van 3 juli jl. kwam ook het minimabeleid aan de orde.
Groen Links; PvdA en SP dienden een motie in, die gesteund werd door de Christen Unie, om de inkomensnorm te verhogen van 110 naar 120 %. Deze motie werd verworpen.

Wat opviel was dat van het hele sociale verhaal dat het CDA in de commissie Samenleving op 3 april hield, in de raadsvergadering niets overbleef. De VVD was tegen elke verandering.

De partij BVH diende een motie in om doelsubsidies te verstekken, waarmee minimagerechtigden lid zouden kunnen worden van sport- en recreatieverenigingen. Hoe dat praktisch geregeld zou moeten worden, werd er niet bij verteld. Dit lijkt meer op een moderne vorm van armenzorg ipv. rechten waar mensen een beroep op kunnen doen, zoals een raadslid het verwoordde.

Kortom, er zal voor de minima in onze gemeente niet veel verbeteren en dat in een gemeente die in de top 25 staat voor wat betreft de inkomenshoogte van haar inwoners, om een raadslid te citeren.


“Hoe de politiek werkt”. “Werkt” de politiek eigenlijk wel? Volgens mij “werken” al die dorpspolitici van alle Nederlandse dorpen alleen maar langs elkaar heen en trachten ze allemaal telkens opnieuw het wiel uit te vinden. Kapitalen worden er verspild aan al die gewichtige dorpskabouters die niets anders doen dan onderzoeken, uitzoeken, het laten uitvoeren van onderzoeken, vergaderen, praten, ontkennen, plannen, rapporteren, rapporten lezen of juist niet lezen en nog veel meer van die onzin. En de burgers, ook de minima, maar meebetalen aan al die kostenverslindende vergaderingen en onderzoeken waarmee al die politieke en commissiefiguren, die het zelf in de regel niet slecht hebben, zichzelf belangrijk trachten te maken. Ik begin er onderhand van te walgen, van al dat gelul van al die gewichtige kaboutertjes, van zorgmanagers, van ambtenaren, van bestuurders en van alle andere vergadertijgers die niets anders doen dan zich volvreten uit de staatsruif. En maar volgevreten in hun driedelige pakken, dan wel deux-pièces vanuit hun patserige villa’s schreeuwen dat ze de minima willen helpen. Laat me niet lachen.
Gewoon één beleid, door de centrale overheid uitgevaardigd en ophouden met al die interessante vergaderinkjes in bedompte cultuurhuizen, kerkzaaltjes en dorpshuizen. Nederland kan toe met de helft van het aantal ambtenaren en (dorps)politici als ze allemaal eens écht gaan ‘werken’. Pas dan houden we geld over voor de kansarmen. Maar ja, dat zal wel een utopie zijn.
Hans Hermans, 13 juli 2008

Henk, ik denk dat jij inderdaad gelijk hebt met jou stukje Hoe de politiek werkt….. Het werkt dus niet zoals het zou moeten. Je zou denken dat ze de verbeterpunten op een dienblaadje krijgen aangereikt, maar dat is nog niet voldoende.  We praten over een bedrag dat nog geen 20% van de verbouwkosten van de ambtswoning is.
De wil is er gewoon niet. Ze zitten lekker op hun pluche stoelen hun Monolpoly te spelen en hebben niet in de gaten dat het om hun eigen omgeving gaat. Nog triester is de constatering dat het in Den Haag nog slechter gaat. Ik hoop dat mensen eens wakker gaan worden, voordat het echt te laat is.
Jan-Koert Lange, 13 juli 2008

Onlangs weer 4 weken in Leersum doorgebracht. En daar mijn geld uitgegeven, inclusief toeristenbelasting.
Het is wel heel jammer dat de politici van de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet verder kijken dan hun neus lang is en de Heuvelrug hoog is.
Het lijkt wel of er geen armen bestaan…in die gemeente. En er is kennelijk ook geen politieke partij (ook geen Christelijke !) die het voor hen opneemt…
Louisa van der Hoofd, Rotterdam, 13 juli 2008

Mannen slepen met afzettingsborden

RHENEN  Vier mannen, drie uit Ede en een uit Lunteren hebben zondagmorgen 13 juli een bekeuring gekregen omdat ze met afzettingsborden aan het slepen waren.

Omstreeks 01.40 uur kreeg de politie een melding dat een groep mannen aan de Utrechtsestraatweg met afzettingsborden aan het slepen was. Ter plaatse zagen agenten inderdaad vier mannen die met borden sleepten en ze op de weg gooiden. De vier mannen, twee 23-jarigen uit Ede, een 23-jarige uit Lunteren en een 29-jarige uit Ede kregen allen een bekeuring voor vandalisme.

Bloedstollende finale om bokaal ‘de Akker’vergroot foto in nieuw venster
DRIEBERGEN  Zes buurtteams streden afgelopen zaterdagavond mee om de felbegeerde bokaal van het door Melle (12) en Sep (8) georganiseerde buurtvoetbaltoernooi ‘de Akker’, op het trapveldje in Driebergen Zuid-Oost.
Teams telden volgens het reglement vier spelers, waarvan ten minste een onder de tien en ten minste een boven de twintig, waardoor ook enkele vaders hun kicksen weer uit de mottenballen moesten halen. De zinderende finale tussen de All Stars en Man U eindigde in een gelijkspel, waarna lange penalty’s op een leeg doel uitsluitsel moesten brengen. Man U ging uiteindelijk met de bokaal naar huis.

Nieuws van maandag 14 juli 2008


Akkerweg: volkstuin ‘De Moesakker’
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:55 uur    temperatuur: 20°

meer foto’s van deze straat

Kaartverkoop Speelweek Driebergenvergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN Vanaf maandag 14 juli zijn bij de bibliotheek in Driebergen de weekkaarten voor de Speelweek te koop tegen de voorverkoopprijs. De weekkaart voor een knallende speelweek met als thema cowboys en indianen is van 14 juli tot 23 augustus te koop in de bieb in Driebergen.
Weekkaarten in de voorverkoop kosten € 12,00. Tijdens de Speelweek kost een weekkaart € 14,00. Dagkaarten zijn alleen tijdens de Speelweek te koop voor € 3,50.

In de zomervakantie zijn de openingstijden van de bieb aangepast: van 21 juli t/m 30 augustus: maandag 14.00 – 20.00 uur, woensdag 14.00 – 17.00 uur, vrijdag 14.00 – 20.00 uur.

Lustrumboek
In de bibliotheek kan ook het lustrumboek worden besteld dat wordt uitgegeven ter gelegenheid van de veertigste editie van de Speelweek.
Meer informatie over het lustrum boek en de Speelweek is te vinden op de site: www.speelweek.nl.

Eigen sloten in appartementen serviceflat reden voor rechtzaak

RHENEN  Hoe gevaarlijk is het dat drie eigenaren van appartementen in een serviceflat aan de Rozenlaan in Rhenen hun eigen sloten in hun voordeur hebben gezet. Die vraag stond vrijdag centraal tijdens een kort geding bij de rechtbank in Utrecht.

Lees verder in de Veenendaalse Krant

Speciale kinderrondleidingen in Huis Doorn

DOORN  Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen een bijzonder bezoek brengen aan het huis van Keizer Wilhelm. In de voetsporen van Willem van Vulpen, de zilverpoetsjongen van de Keizer.

Lees verder op de website van De Kaap

VVD wijst toenadering CDA af

UTRECHT In een open brief aan de CDA-fractie in Provinciale Staten laat de VVD weten dat zij niet zal ingaan op de uitnodiging van het CDA om een gesprek te voeren. Hieronder de open brief.

Beste CDA collega’s,
Jullie open brief hebben we ontvangen en besproken in onze fractievergadering van hedenochtend. We begrijpen de teleurstelling bij jullie en kunnen ons dat goed voorstellen. Wat de teleurstelling betreft is dit gevoel wederzijds. Toch ontbreekt het vertrouwen dat de grondhouding van deze CDA statenfractie substantieel zal veranderen.

Wij zijn nog steeds van mening dat er in het huidige coalitieprogramma veel goede en waardevolle punten zitten, die het meer dan waard maken om uit te voeren. Zoals eerder gezegd, gaat het ons niet om het onderhanden werk. Het gaat ons om stijl, houding en afspraken kunnen maken met elkaar. En dit is iets waar deze CDA fractie het afgelopen jaar niet in is uitgeblonken. Alles rond het debat Rijnenburg was in dat kader de spreekwoordelijke druppel.

Onze fractie wil wel benadrukken dat de toch jarenlange relatie die wij met het CDA hebben gehad een zeer belangrijk onderdeel is geweest van discussie binnen onze fractie. Je neemt dit soort beslissingen na zoveel jaren, van ook goede samenwerking, namelijk niet impulsief noch ondoordacht. Natuurlijk komt dan aan de orde om voor de zoveelste keer een gesprek over de onderlinge relatie aan te gaan. Wanneer je desalniettemin toch tot een stap komt, zoals die vorige week is gezet, doe je dat in de meer dan stellige overtuiging dat dit de enige overgebleven optie is.

Gelet op al het voorgaande hebben wij er geen vertrouwen in dat een gesprek zin heeft.

Met vriendelijke groet,
VVD Statenfractie
D.J. van den Burg

Boek over Utrechts waterbeheer te koop

HEUVELRUG  Het boek ‘Utrechts water, 1000 jaar waterbeheer in de Stichtse Rijnlanden’ wordt zaterdag ten doop gehouden. Dijkgraaf Patrick Poelmann van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden overhandigt dan het eerste exemplaar aan Beelaerts van Blokland.

Lees verder op de website van De Kaap

Eindejaarsfeest De Hoeksteen

LEERSUM  Basisschool De Hoeksteen was tijdens het Eindejaarsfeest veranderd in een prachtig museum. Grote en kleine kunstenaars van de school hadden de afgelopen weken hard gewerkt aan een kunstwerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Mishandeling in toilet

RHENEN  De politie heeft in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 juli omstreeks 00.40 uur een 36-jarige man uit Maurik aan de Palshof aangehouden voor mishandeling. 

De verdachte had na een woordenwisseling over het gebruik van de toiletten twee vrouwen die daar werkzaam waren, geslagen en geschopt. Dit gebeurde op het terrein van de Rijnweek bij de toiletten aan de Polshof. De twee slachtoffers van 56 jaar en 29 jaar en afkomstig uit Rhenen, waren erg aangedaan door de mishandeling. 

‘Magische avond’ sluit Rijnweek af

RHENEN  Tienduizenden mensen hadden al het vermoeden dat zaterdag 12 juli een bijzondere avond zou worden op festival de TOG Rijnweek met optredens van Jeroen van der Boom, Monique Smit, Mulder en Mulder (van de Havenzangers) en Frans Bauer.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Provinciebestuur blijft gewoon zitten

UTRECHT  Het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht blijft ondanks de vertrouwensbreuk tussen de coalitiepartijen zitten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht


Rommel maar lekker door hoor, op dat heerlijke door de burger betaalde pluche. Politieke minkukelarij ten top.
Hans Hermans, 14 juli 2008

Als iemand mij uit kan leggen wat de meerwaarde van de provincie is, dan ben ik daar blij mee. Ik heb nu alleen de indruk dat ze geld kosten en niets doen. Provinciale opcenten, een nieuw provinciehuis, Gedeputeerde Staten waar gewoon een machtspelletje wordt gespeeld om het CDA te laten vallen.
Afschaffen die hap! En dat op de veertiende juli.
Jan-Koert Lange, 14 juli 2008

Nieuws van dinsdag 15 juli 2008

De Warande
foto: © Renk Knol
tijd: 14:10 uur    temperatuur: 18°

meer foto’s van deze straat

Uitbreiding jeugd- en jongerenwerk Driebergen

DRIEBERGEN  De gemeente breidt het jongerenwerk in Driebergen tot aan het einde van het jaar met 29 uur per week uit. Eerder dit jaar verhoogde de gemeenteraad het budget voor het jeugd en jongerenwerk structureel.
Met deze extra gelden werd tot nu toe een doorstart gemaakt voor de jongerenruimte in Amerongen en werd de jongerenruimte in Doorn gerealiseerd. Ook in de andere dorpen van onze gemeente wordt binnen een jaar het jongerenwerk uitgebreid.

Met de urenuitbreiding in Driebergen komt er meer capaciteit voor jongerenwerk op straat en kan de openstelling van jongerenruimte DJOI met 18 uur per week worden uitgebreid. Daarnaast komt er meer ruimte voor activiteiten binnen en buiten DJOI. De gemeente verwacht dat de Stichting Welzijn Driebergen erin slaagt de uitbreiding kort na de zomer te realiseren.

Deze uitbreiding loopt vooruit op het nieuwe beleid ten aanzien van het jeugd en jongerenwerk voor de gehele gemeente, dat op 10 juli is vastgesteld door de gemeenteraad. Hierin is vastgelegd welke doelen de gemeente wil bereiken met het jeugd en jongerenwerk en hoe zich dit vertaalt in de inzet van jongerenwerkers, jongerenruimtes en activiteitenbudgetten in de verschillende dorpen.


Citaat persbericht gemeente Utrechtse Heuvelrug: “De gemeente verwacht dat de Stichting Welzijn Driebergen erin slaagt de uitbreiding kort na de zomer te realiseren”. En als de stichting er nu eens niet in slaagt: wat gebeurt er dan? Wat een slappe hap; er had natuurlijk moeten staan: “De gemeente heeft de SWD opdracht gegeven deze uitbreiding voor 1 september 2008 te realiseren. Zo niet, dan wordt de subsidie aan de SWD stop gezet“.
Een gemeentebestuur moet de door haar (zwaar) gesubsidieerde instellingen geen mogelijkheid geven zich via ‘Wortspielerei’ aan de geest van het raadsbesluit te onttrekken.
Renk Knol, 15 juli 2008

Beste Renk, Uit wat je schrijft blijkt, dat je de klok nog wel enigszins ziet, maar de klepel zeker niet. De gemeente geeft de SWD geen opdrachten als bedoeld in het kader van dit subsidie. De SWD heeft om een subsidie verzocht, de gemeente verleent die en vervolgens is het aan de SWD om tot invulling over te gaan van de uitbreiding. Het aantrekken van jongerenwerker(s) en beheerder vereist een voorbereidingstijd en zeker in de vakantieperiode meer tijd dan normaal. Met de gemeente is afgesproken dat pogingen worden gedaan om de uitbreiding op zo kort mogelijke termijn gerealiseerd te hebben. Er is dus geen sprake  van de “mogelijkheid geven zich via ‘Wortspielerei’ aan de geest van het raadsbesluit te onttrekken”. Wat je schrijft is dus gewoon onzin.
Toch een vriendelijke groet van
John van Leeuwen, directeur SWD, 15 juli 2008

Afsluiting schooljaar op De Wegwijzer

OVERBERG  Op de christelijke basisschool De Wegwijzer in Overberg werd afgelopen week het schooljaar weer afgesloten met diverse activiteiten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘Proefbruiloft’ van juf Petra op Daltonschool Meander

LEERSUM  Het was vrijdagmiddag feest in groep 1/2a en groep 5 van Daltonschool Meander in Leersum. De ‘proefbruiloft’ van juf Petra en haar Maarten werd alvast gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap

Beschoten met luchtbuks

AMERONGEN  Op maandag werd een kind beschoten met een luchtbuks. Gisteravond kreeg de politie de melding dat een 12-jarige meisje uit Rijswijk gewond was geraakt door vermoedelijke een bukskogeltje. Zij had een bloeduitstorting aan haar been en gaf aan beschoten te zijn door drie jongens.

De kinderen van een school hielden samen met leraren een speurtocht in het bos aan de Veenseweg. Het meisje zag op een gegeven moment twee jongens staan. Zij hoorde vervolgens een knal en voelde een hevige pijn in haar kuit. Het meisje rende vervolgens hard naar een leraar toe. In de broek van het meisje bleek een gaatje te zitten en ze had een bloeduitstorting aan haar been. De jongens waren intussen al verdwenen. De politie van het district Heuvelrug heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844.

Heftig weer bij AXA Wielerronde van Rhenen 750

RHENEN  Het was een gedenkwaardige wielerdag in Rhenen. Onder zeer natte omstandigheden reden diverse categorieën wielrenners hun ronden op de gladde Rhenense straten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kidsweek

DRIEBERGEN  Tijdens de eerste week van de zomervakantie zal er een kidsweek georganiseerd worden voor kinderen van 4-10 jaar. (22- 26 juli).

Dat betekent elke dag feest en bomvol activiteiten: zoals koekjes bakken, trampoline springen, krijtbordje maken, schminken, zeskamp, koken en nog veel meer.
De tijden zijn van 9:30- 11:45 uur en van 13.00 – 16:00 uur op de Waterhoen 25 in Driebergen. Kosten per dag liggen tussen de: 3,- en 5 euro per dag.
Er zijn een beperkt aantal plaatsen. U kunt zich nog aanmelden t/m vrijdag 18 juli. Kids onderdak, dan begint úw vakantie ook goed! Voor info en inschrijvingen: www.kidsclub123.come2me.nl  / 0343- 532461.

Veiliger kruispunt in Doorn bijna een feit

DOORN  Maandag 21 juli beginnen de werkzaamheden om het kruispunt Dorpsstraat / Langbroekerweg / Amersfoortseweg in het centrum van Doorn aan te passen. Deze werkzaamheden duren – behoudens onvoorziene weersomstandigheden – tot 25 augustus.

Zie ook de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Zeecontainer voor hulpgoederen Kenia

LEERSUM  De Dutch Support Group Kenya zamelt komende zaterdag 19 juli allerlei beddengoed, handdoeken, matrassen, revalidatiematerialen, speelgoed en kleding in voor gehandicapte kinderen in Kenia.

Lees verder op de website van De Kaap

Bonte Vlucht mag niet meer bouwen

DOORN  Er komen definitief geen nieuwe recreatiewoningen op camping de Bonte Vlucht in Doorn. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft eerder verleende vergunningen voor 34 chalets ingetrokken na bezwaren van campinggasten.

Lees verder op de website van AD/UN

Oplichter actief bij winkeliers

DRIEBERGEN  Een winkelier aan de Traay in Driebergen is onlangs slachtoffer geworden van een man die zich voordeed als medewerker van energiebedrijf NUON.

Lees verder op de website van AD/UN

Dwergpop strikt Peter Koelewijn

DRIEBERGEN  Dwergpop is erin geslaagd om Peter Koelewijn vast te leggen voor de veertiende editie van het festival. De zanger, bekend van o.a. ‘Kom van dat dak af!’ zal, tijdens het avond programma op 6 september, Driebergen laten swingen.

Vernieuwde opzet, nieuwe locatie en gratis
Dwergpop kent dit jaar een vernieuwde opzet en ook een nieuwe locatie. Het festival is weer als vanouds gratis toegankelijk en wordt dit jaar georganiseerd op het plein aan het begin van de Traaij. Doel is om een evenement te organiseren waar elke inwoner van Driebergen (en omstreken), van jong tot oud, zich thuis voelt. Organisator Frank de Goede: “Juist daarom zijn we erg blij met Peter Koelewijn. Dit is echt een artiest waarbij bezoekers van alle leeftijden uit hun dak kunnen gaan”.

Programma bijna definitief
Het programma van Dwergpop is zo goed als rond en zal de komende weken definitief worden gemaakt. Naast Peter Koelewijn is o.a. de Driebergse Bluesband ‘Basic Station’ en GULP-winnaar (Grote Utrechtse Live Prijs) ‘William Wixley’ vastgelegd.

Programma voor kinderen
De organisatie werkt nog aan een leuke act voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 7 jaar. Nogmaals De Goede: “We starten dit jaar om 10 uur met een kindervoorstelling. Ouders met kinderen zijn dan van harte welkom, want ook zij horen erbij. Hoe en wat we gaan doen, houden we nog even geheim, maar daar komen we zeker binnenkort op terug”.

Medewerkers
Zoals elk jaar is er ook ruimte voor nieuwe medewerkers. Al jaren wordt Dwergpop georganiseerd door jonge vrijwilligers. Ben je dus tussen de 15 en 25 jaar en wil je meehelpen op het festival, dan kun jeje melden via www.dwergpop.nl


Peter Koelewijn? Mijn hemel, die  is van mijn leeftijd! Dat past toch helemaal niet bij het Dwergpop dat we gewend waren? Dwergpop was een feestje voor jongeren met hardrockbands die veel lawaai maken en onverstaanbare teksten zingen. En het was een succes. De hele formule omgooien om iedereen te plezieren is vragen om teleurstelling.
Michiel van der Vlist, 16 juli 2008

Michiel, je haalt me de woorden uit de mond. Het wordt steeds grijzer en geheel voorspelbaar.  Overigens heb ik er niets op tegen dat het georganiseerd wordt, maar een gemeentelijke subsidie is hier niet meer op zijn plaats.
Renk Knol, 16 juli 2008

Heren critici, De nieuwe opzet van Dwergpop zou “voor elk wat wils” worden en daarin is Frank de Goede goed geslaagd. En voor hardrockbands is er eveneens nog ruimte, BURN is namelijk ook geprogrammeerd.
Hans Hermans, 16 juli 2008

Peter Koelewijn, Geweldig, dat moet ik zien. Wordt Dwergpop inderdaad voor elk wat wils
Jur Pels, 16-7-08

Jur, ik heb niks tegen voor elk wat wils en Peter Koelewijn zal ik best van genieten. Maar noem het dan geen Dwergpop, want dat is het dan niet meer. Dwergpop èn voor elk wat wils is net zo onmogelijk als paarden in de Tour de France. De Tour de France is fietsen en Dwergpop is hard rock en niks anders. En dat is dus niet voor elk wat wils.
Michiel van der Vlist, 16 juli 2008

‘Rijnweek te grootschalig voor Rhenen’

RHENEN  ,,De Rijnweek is een te grootschalig evenement voor Rhenen. Dat is afgelopen zaterdag weer gebleken. Ondanks beloften van de organisatie stonden veel wegen in en rond Rhenen vast.

Lees verder in de Veenendaalse Krant

Nieuws van woensdag van 16 juli

 
Jachtlaan 13-15
foto: © Renk Knol
tijd: 15:10 uur    temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeente lost waterprobleem Leersum op

LEERSUM  In Leersum ontstaat regelmatig wateroverlast bij intensieve regenval. Tijdens hevige regenbuien in 2006 en 2007 stonden in Leersum wegen blank en op enkele plaatsen liepen delen van woningen, bedrijven en garages onder. De gemeente vindt dat onaanvaardbaar en neemt de komende drie jaar maatregelen.

Zie ook de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Heuvelrug Nederlaagtoernooi afgewerkt

LEERSUM  Voor de zevende keer hebben de spelers van de Biljartvereniging Leersum na de reguliere competitie het Heuvelrug Nederlaagtoernooi gespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Maatschappelijke stage definitief ingeroosterd op SGM

MAARSBERGEN  De maatschappelijke stage voor tweedeklassers is op Scholengemeenschap Maarsbergen als erg positief ervaren. 115 tweedeklassers kregen een certificaat uitgereikt waarin beschreven is met welk resultaat de stage is gevolgd.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorgereden na aanrijding

LEERSUM  Op dinsdagochtend reed omstreeks 07.15 uur een vrachtwagen over de Maarsbergseweg. Uit tegenovergestelde richting kwam een zwarte Alfa Romeo rijden. Vermoedelijk hield de vrachtwagenchauffeur niet genoeg rechts en schampte hierbij de Alfa. Die liep door de aanrijding behoorlijk schade op. De vrachtwagenchauffeur reed door. De politie heeft de aanrijding in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, Heuvelrug.

Masterplan Kerckebosch: ambitie vraagt meer tijd

ZEIST  Het vernieuwingsproject Kerckebosch blijft vasthouden aan het hoge ambitieniveau en neemt daarom extra tijd voor het zorgvuldig afronden van het Masterplan. De start bestuurlijke besluitvorming over het Masterplan Kerckebosch wordt voorzien dit najaar.

Vernieuwing Kerckebosch; veelomvattend en ambitieus
Het plan voor de vernieuwing van de wijk Kerckebosch in Zeist is veelomvattend en ambitieus en dat stelt hoge (kwaliteits)eisen aan alle projectonderdelen. Daartoe dienen alle onderdelen en de bijbehorende onderbouwing zorgvuldig uitgewerkt te worden. Een goede afstemming op inhoud en de afspraken tussen de gemeente Zeist en De Seyster Veste zijn daarbij van groot belang. Constatering is dat om het gewenste ambitieniveau, de financiële dekking van het project en de wijze van samenwerking te kunnen garanderen er nu meer tijd nodig is. Door deze ruimte te nemen voor het zorgvuldig afronden van de werkzaamheden voor het Masterplan wordt vastgehouden aan de kwaliteit die voor de vernieuwing van de wijk wordt nagestreefd.

De gemeente Zeist en De Seyster Veste verwachten de werkzaamheden voor het Masterplan dit najaar te hebben afgerond, waarna het plan en de realisatieovereenkomst in het College van B&W kan worden behandeld. Raadsbehandeling is vervolgens in het eerste kwartaal van 2009. Deze verschuiving in de planning kan mogelijk leiden tot vertraging van de start van de bouwwerkzaamheden. Zodra daar meer duidelijkheid over is, zullen de gemeente Zeist en De Seyster Veste de direct betrokkenen daarover informeren.

Masterplan Kerckebosch
Het plan voor Kerckebosch beschrijft een kwalitatief hoogwaardige levensloopbestendige wijk in het bos, voor bewoners van alle leeftijden, achtergronden, godsdiensten en met verschillende levensstijlen. In het Masterplan krijgt de sociale en economische kant van de vernieuwing veel aandacht. Een nieuwe wijk bouw je immers niet alleen met stenen. Voor het Masterplan wordt er onder andere gekeken naar de bereikbaarheid, voorzieningen, leefomgeving, zorg en welzijn en de sociale activiteiten in de wijk. De sociale en economische maatregelen staan in het Sociaal en Economisch Programma, dat onderdeel is van het Masterplan. Begin maart 2008 stelde het College de uitgangspunten voor het concept-Masterplan Kerckebosch vast. Het Masterplan Kerckebosch is een verdere uitwerking van de vastgestelde Ontwikkelingsvisie Kerckebosch.

Gezondheidscentrum komt in MFG Elst

ELST  In de raadsvergadering van 15 juli 2008 heeft de Rhenense gemeenteraad een investeringskrediet van € 12.400.000,- beschikbaar gesteld voor de realisatie van het Multifunctioneel Gebouw (MFG) Elst.

De realisatie van het MFG is een kwestie van tijd nu het definitief ontwerp in september 2008 zal worden afgerond. Met het op 15 juli beschikbaar gestelde investeringskrediet kan, na de aanbestedingsprocedure, tot gunning van het werk worden overgegaan. Deze gunning zal naar verwachting in november 2008 plaatsvinden.

Tot voor kort was de deelname van het gezondheidscentrum in het MFG Elst nog niet definitief. Wethouder Anne van der Boon kon tijdens de raadsvergadering verheugd vertellen dat ze in een constructief overleg met de Stichting Gezondheidscentrum Elst tot schriftelijke overeenstemming is gekomen. De huurintentieovereenkomst met de Stichting Gezondheidscentrum Elst is getekend.

Duurzame Dagen van 8 tot 28 september

DOORN  ‘Natuurlijk Duurzaam’ is de slogan waar de gemeente van harte achter staat. In september organiseert de gemeente Utrechtse Heuvelrug de ‘Duurzame Dagen’. Dit wordt een periode waarin extra aandacht wordt geschonken aan het milieu, de natuur en duurzaamheid in het algemeen.

Tijdens de Duurzame Dagen wordt duurzaamheid op een leuke, positieve manier onder uw aandacht gebracht. Overal in de gemeente komt u duurzame initiatieven tegen.

Bewonersinitiatieven als zwerfvuilacties, natuurwandelingen, activiteiten door scholen en ondernemers en gemeentelijke projecten worden in de schijnwerpers gezet.

Naast al geplande acties is de gemeente op zoek naar andere duurzame activiteiten binnen de gemeente. Bent u betrokken bij een leuk project, wilt u meedoen aan een zwerfvuilactie, of heeft uw bedrijf milieu hoog in het vaandel staan? Laat het weten, uw ideeën zijn van harte welkom! 

Hebt u leuke ideeën of wilt u zelf iets organiseren neem dan contact op met:
Sascha Herzberg, (0343) 56 58 70

Zeist betaalt Iftar-maaltijd

ZEIST  Zeist houdt dit jaar voor het eerst een gemeentelijke iftar-maaltijd. Waar in de meeste andere steden een eigen bijdrage van de deelnemers wordt gevraagd of sponsors de kosten dekken, trekt Zeist zelf 25.000 euro uit voor het feestje op slot Zeist.

Lees verder op de website van AD/UN


En ja hoor, daar hebben we de volgende zich kruiperig naar moslims opstellende politiek correcte gemeente; wie volgt? Ik kan mij niet heugen dat Zeist ooit een kerstmaal organiseerde voor integratie van de moslims; waarom dan nu wel een iftar-maaltijd? Integratie? Ammehoela! De enigen die als niet-moslims op dat iftar-onderonsje zullen verschijnen, zijn het college van B&W, de linkse politici en hun politiek correcte geitenwollensokkenvolgelingen. Schande, dat daar de belastingcenten aan worden verkwanseld.
Oh ja, als dat Slot Zeist dan toch “hét huis van alle Zeistenaren” is, waarom moet er dan huur worden betaald?
Hans Hermans, 16 juli 2008

Ik kan mij  wel herinneren dat vroeger op de Sociale Academie De Horst, waar die “geitenwollensokken”  types zijn opgevoed door elkaar, wel elk jaar een Kert-Inn was. Wie het organiseerde of waarvoor, ik weet het echt niet meer, maar voor mij was het als jongeren wel een lekker uitjes tijdens de kerst.
Tsja, het Slot is inderdaad wel erg kostbaar en zeventienduizend euro voor schapenvlees en tarwemeel is ook wel aardig aan de prijs. We moeten het misschien maar zien als een doelsubsidie zoals een partij op de Heuvelrug voorstelde.
Jan-Koert Lange, 16 juli 2008 

Vanaf de 17e eeuw wonen er in ons land Joden. Nooit een feestje voor georganiseerd, toch perfect in de Nederlandse samenleving opgenomen. Spanjaarden, Italianen, Grieken…etc.etc. idem dito met een sterretje…Surinamers…regelden allemaal hun feestjes zelf…
Moet ik meer zeggen ?
Louisa van der Hoofd, Rotterdam,17 juli 2008

Je vergeet de twee belangrijkste en meteen de twee meest bescheiden groepen medelanders Louisa, de Indische en de Chinese immigranten.
Hans Hermans, 17 juli 2008


Ja Hans, klopt.
Moslims worden als stemvee beschouwd door de politici, dus legt men hen uitgebreid in de watten.
(Dat was voor de Indische Nederlanders wel anders destijds !)
Louisa van der Hoofd, Rotterdam,18 juli 2008

Nieuws van donderdag 17 juli 2008

 
De Sluis winkelcentrum
foto: © Renk Knol   
tijd: 15:25 uur    temperatuur: 15°

meer foto’s van deze straat

Jeu de boules op de bospaden van Bartiméus

DOORN  Jeu de boulesvereniging ’t Sand (in oprichting) organiseert in augustus vier jeu de boulesmiddagen. Bartiméus stelt hiervoor haar terrein open. Op 6, 13, 20 en 27 augustus wordt er om 14.00 uur gestart met het spel.

Lees verder op de website van De Kaap

Elke woensdag in de vakantie naar het Slottuintheater

ZEIST  In de zomervakantie is er elke woensdagmiddag een kindervoorstelling in het Slottuintheater. Ze beginnen om 14.30 uur en de toegang is gratis. De eerste in de reeks is op woensdag 23 juli. Dan speelt Ruut van Hooft twee clownsvoorstellingen.

Eerst is Ruut ‘Der Baloenenknakker’. Deze Duits-Deense clown heeft het erg moeilijk met zijn ballonnen. Hij weet zeker dat het mogelijk moet zijn om een breinaald door een ballon heen te steken. Maar voordat hij dat voor elkaar heeft is er een heleboel misgegaan… gelukkig kun je daar heel hard om lachen.
Daarna verschijnt Chagi, De Wereldwachter op het podium van het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist. Chagi heeft de taak om op de wereld te passen. Elke ochtend komt hij op zijn brommertje aangereden voor een inspectie. Wat er ook aan de hand is, hij weet wel een oplossing. Chagi past op: gaat u maar rustig slapen…

Tijdens deze zomerserie gaan de andere voorstellingen in het Slottuintheater gewoon door. Ook op drie zondagmiddagen kunt u gratis naar het openluchttheater en u kunt van drie avondvoorstellingen genieten.

Gebiedsvisie Grebbeberg

RHENEN  De gemeente Rhenen gaat samen met de provincie Utrecht een integrale visie op de Grebbeberg opstellen. De visie moet er voor zorgen dat ontwikkelingen in samenhang met elkaar kunnen worden opgepakt en elkaar versterken.

De gemeente en de provincie willen samen met partijen in het veld  en de inwoners  komen tot een gebiedsvisie voor de Grebbeberg. Vanuit diverse invalshoeken is de Grebbeberg een belangrijke locatie voor de gemeente Rhenen. De functies wonen, sporten en recreatie hebben er een plek.

De Grebbeberg herbergt ook bijzondere cultuurhistorische en natuurwaarden. De belangrijkste toeristisch-recreatieve trekker, Ouwehands Dierenpark, van de gemeente is er gevestigd.

De ontwikkelingen en activiteiten op en rond de Grebbeberg zijn even talrijk als divers.  Verschillende partijen hebben plannen voor de Grebbeberg. Het programma Grebbelinie, de herstructurering van de N225, de ontwikkeling van Ouwehands Dierenpark en de plannen voor woningbouw bij Vogelenzang zijn hier enkele voorbeelden van. 

De provincie Utrecht onderkent dat er veel ontwikkelingen zijn op en rondom de Grebbeberg. Ook vanuit de provincie zijn er wensen voor de berg. Zo wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn tot uitbreiding van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. En is door het programma Grebbelinie een ontwikkelingsplan opgesteld voor de Voet van de Grebbeberg.  Ook wordt gezocht naar een locatie voor een groene entree van het Nationaal Park in Rhenen.

Doorstart opknapplan De Clomp

ZEIST  Winkelcentrum De Clomp in Zeist is verkocht. Even dreigde de herontwikkeling van het gebied in het gedrang te komen toen ING haar deel in april verkocht en de samenwerking met de gemeente en de woningbouwvereniging beëindigde, maar de opknapplannen kunnen nu met een kleine vertraging weer doorgaan.

Lees verder op de website van AD/UN

Nieuws van vrijdag 18 juli

 
Akkerweg 40
foto: © Robert Wassens
tijd: 10:05 uur     temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Izaline Calister op tournee langs asielzoekerscentra

LEERSUM  Een soliste om te zoenen en een repertoire met een Caribisch tintje: het Ricciotti ensemble gaat op tournee door Nederland, Curaçao en Aruba. Op 25 juli om 12.00 uur treedt het straatsymfonieorkest op tijdens de Vrolijke Zomerweek in het asielzoekerscentrum te Leersum.

Ieder jaar organiseert Ricciotti ensemble een tournee die zich in alle uithoeken van Nederland en het buitenland afspeelt. De groep van eenenveertig talentvolle musici neemt dat letterlijk: het doel is om symfonische muziek op plekken te brengen waar je die normaliter niet hoort. Daarin is Ricciotti uniek. Het orkest is te horen in gevangenissen en verpleeghuizen, maar ook op de markt en in asielzoekerscentra.

Stichting de Vrolijkheid organiseert elke zomer extra workshops op meerdere AZC’s in heel Nederland, omdat de zomervakantie voor deze kinderen lang en saai is. De kinderen en jongeren in Leersum krijgen van dinsdag 22 juli tot en met vrijdag 25 juli een creatief programma aangeboden rond het thema ‘onbekend eiland’ vol spel, dans, muziek, rap en beeldende kunst. Ze worden begeleid door professionele workshopleiders en enthousiaste vrijwilligers die maar één doel hebben: de zomer van 2008 onvergetelijk maken.

Op vrijdag 25 juli van 14.00-15.00 uur kan iedereen zien wat de kinderen gemaakt en geleerd hebben. Deze eindpresentatie van de kinderen met hun Vrolijke kunst wordt ingeluid met een spetterend optreden van het Ricciotti om 12.00 uur.

Iedereen die nieuwsgierig is, nodigen wij graag uit om te komen kijken in AZC Leersum!

De Vrolijkheid laat kinderen even vluchten in verf, muziek, theater en dans

Stichting de Vrolijkheid brengt vrolijkheid naar kinderen en jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra. We organiseren workshops en creatieve activiteiten waarin de kinderen zich kunnen uiten en spelen, hun talenten kunnen ontdekken en gewoon vrolijk kunnen zijn. Want wie dat kan, kan z’n eigen wereld maken. De Vrolijkheid wordt niet structureel gesteund door de overheid en is daarom afhankelijk van particuliere donaties.

Zorg om inbreng kleine dorpen

AMERONGEN  Willem Jan Struyck is zes jaar actief geweest in de politiek. Vier jaar als VVD-raadslid in Amerongen en na de herindeling twee jaar als raadslid/fractievoorzitter in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij heeft als overtuigd voorstander een belangrijke rol gespeeld in het Amerongse herindelingsproces.

Lees verder op de website van De Kaap

Historische tuinen passie Zweekhorst

MAARN  Het roer is om voor Richard Zweekhorst van Amazing Gardens. De voormalige hovenier heeft zich helemaal toegelegd op de historische tuinen bij buitenplaatsen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van zaterdag 19 juli


Groenhoek 225-251
foto: © Robert Zwart
tijd: 10:45 uur   temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

VVD zwabbert

UTRECHT  Recentelijk is het de Statenfractie van de VVD duidelijk geworden dat op 5 juli, de dag na het debat rond Rijnenburg, de CDA fractie aan VVD en PvdA een verzoek heeft gedaan om te praten over irritaties. Die informatie was niet bekend bij de VVD fractie op het moment dat zij besloot te breken met het CDA.
De VVD hecht aan goede omgangsvormen met iedereen in de Staten en dat is de reden dat de VVD fractie besloten heeft om alsnog een open gesprek met de CDA fractie te voeren.

Op basis van dit besluit schort de VVD de onderhandelingen met PvdA, ChristenUnie en GroenLinks voorlopig op.
De fractie wil wel benadrukken dat de onderhandelingen tot dusver voorspoedig verliepen.

Het besluit tot een open gesprek met het CDA was voor voorzitter David van den Burg en vice voorzitter Fred Vos reden met onmiddellijke ingang hun functies neer te leggen. De fractie heeft Remco van Lunteren benoemd als waarnemend fractievoorzitter.

Jongste raadslid Sjoerd Uitslag (SP) verlaat gemeenteraad

DOORN  Het jongste lid van de gemeenteraad verlaat de Heuvelrugse politiek. Sjoerd Uitslag, raadslid namens de SP, gaat verhuizen naar Wijk bij Duurstede en daar zeker weer de politieke arena opzoeken.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersums onderonsje in Peking

LEERSUM  Twee inwoners uit Leersum zullen elkaar gaan ontmoeten tijdens een diner ergens in de Olympische stad Peking. Het zijn Hans van Zetten en Hans Klopper.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Nieuwbouw te massaal’

AMERONGEN  “Wij zijn niet tegen nieuwbouw in onze straat, maar wel tegen de massaliteit van dit plan”. Dat zei de Ameronger P. Raven dinsdag namens bewoners van de Koenestraat tegen de Utrechtse bestuursrechter.

Lees verder op website van De Kaap

Nieuws van zondag 20 juli 2008

Hoofdstraat: viaduct A12
foto: © Robert Zwart
tijd: 9:55 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat


Andere koers Leefbaar Doorn

DOORN  De Vereniging Leefbaar Doorn heeft onlangs Age van der Werf benoemd tot voorzitter als opvolger van Theo Koster die deze functie sinds 2001 heeft vervuld en zich nu gaat toeleggen op communicatie en public relations in de vereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Classic Moto Grascross

RHENEN  Motor- en Auto Club Rhenen en Omstreken (MACRO) en de Dutch Pré 70 Classic Motocrossclub houden zaterdag 26 juli de ‘Classic Moto Grascross’.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Gevangenisstraf voor aanvallen agent

DOORN  Een 28-jarige man uit Doorn moet drie maanden de gevangenis in voor het aanvallen van een politieman.

Lees verder op website van De Kaap

Joost Bos verlaat markt met pijn in het hart

MAARN  Al enige weken is de vertrouwde groentekraam van Joost Bos niet meer ingericht op de weekmarkt van Maarn. ,,Het is overmacht, ik verlaat de markt echt met pijn in mijn hart”, aldus Joost Bos.

Lees verder op website van De Kaap

Ricciotti brengt Caribische sfeer

ZEIST  Ze zetten het Slottuintheater in een Caribisch zonnetje en ze komen met een soliste om te zoenen. Het Ricciotti ensemble treedt zaterdagavond 26 juli op in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist. Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.

Het Ricciotti ensemble is een ruim veertig man sterk orkest dat elke zomer een tournee door binnen- èn buitenland maakt. En die is altijd verrassend. Dit jaar spelen de jonge, getalenteerde musici een concert met een Caribisch tintje. Dat komt niet alleen door de muziekkeuze, maar ook door de soliste: de Curacaose zangeres Izaline Calister. Op het programma staan klassieke werken van Strawinsky en Mozart, maar ook muziek met tropische trekjes van Piazzola, Belafonte en Blasini. En Izaline zingt muziek van Toon Hermans, Sergio Mendes en George Gershwin. Alsof dat niet genoeg is speelt het Ricciotti ook nog vier wereldpremières.

Bij het Ricciotti spat het enthousiasme er af. De jonge musici genieten enorm van wat ze doen en dat plezier brengen ze met groot gemak over op hun publiek. Het orkest speelt op de meest onverwachte plaatsen, van een gevangenis tot een ziekenhuis, een winkelcentrum of een park. Tijdens de twee weken durende tournee speelt het Ricciotti maar liefst zestig concerten. Na hun rondreis door Nederland gaan de musici naar de Antillen en Aruba.

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie.

Vrijspraak mishandeling vader

DOORN  Een 43-jarige Doornaar is woensdag door de Utrechtse politierechter vrijgesproken van het slaan van zijn vader. De man werd wel veroordeeld voor het plegen van vernielingen bij zijn ouderlijk huis in Doorn.

Lees verder op website van De Kaap

Gepakt voor putdekselvandalisme

ZEIST  Twee mannen uit Driebergen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden op verdenking van vandalisme en baldadigheid op de Utrechtseweg.

Lees verder op de website van AD/UN

Graffitispuiters opgepakt

DRIEBERGEN  Twee verdachten zijn vrijdagavond aangehouden omdat graffiti spoten op de fietsenstalling aan het Burgemeesterpark.

Lees verder op de website van AD/UN

Nieuws van maandag 21 juli 2008


Speelplein Prinses Margrietlaan
foto: ©Anthon Keuchenius
11.45 uur    temperatuur 13 ºC

meer foto’s van deze straat

Nieuw provinciebestuur nog ver weg

UTRECHT  De kans dat er snel een nieuw provinciebestuur komt, nadat VVD en PvdA de coalitie met het CDA hebben laten klappen, wordt met de dag kleiner. Nu de VVD heeft besloten toch weer eerst met het CDA te gaan praten, is de relatie met de PvdA weer gebrouilleerd.
Lees verder op de website van AD/UN

Elfstedentochtwinnaar Piet Keijzer overleden

LEERSUM  Elfstedentochtwinnaar Piet Keijzer uit Leersum is afgelopen weekend overleden. Zaterdag stierf de 89-jarige sporter thuis, mogelijk aan een hartstilstand. Lees verder op de website van RTV Utrecht

In herhaling

RHENEN  Zondagavond zag de politie een 45-jarige man uit Rhenen rijden op de Domineesbergweg. De man werd gecontroleerd en bleek te hebben gedronken. Op het bureau weigerde hij echter te blazen. Onderzoek leerde dat de man zijn rijbewijs net terug had na een eerdere veroordeling. Ook nu werd zijn rijbewijs in beslag genomen omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek.

Strafkamp 8 van CBS De Wijngaard naar het Zonnehuis

DOORN  Groep 8 van CBS De Wijngaard uit Doorn bracht vorige week een bezoek aan het Zonnehuis. “Strafkamp 8” is de titel van hun afscheidsmusical. Lees verder op de website van De Kaap

Vermoedelijk brandstichting

ZEIST  Vanochtend omstreeks vijf uur kregen politie en brandweer de melding van een autobrand aan de Crosestein. Door een getuige werd een knal gehoord en toen hij naar buiten keek, zag hij een auto in brand staan. De brandweer bluste de brand. Het vermoeden bestaat van brandstichting en de politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844; Binnensticht.

Eindfeest op Ontdekkingsreis

DOORN  Ter afsluiting van het cursusjaar werd er op basisschool De Ontdekkingsreis een Eindfeest gehouden met als thema ‘sprookjes’. Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van dinsdag 22 juli 2008


Jachtlaan 25-27
foto: Renk Knol
tijd: 12:20 uur   temperatuur: 18°C

meer foto’s van deze straatTandarts Zeist ontkent ontucht

AD/UN
ZEIST  Tegen een tandarts uit Zeist is gisteren een maand voorwaardelijke celstraf geëist omdat hij tijdens een behandeling aan de borsten van een patiënt zou hebben gezeten. Lees verder

Ginkelduin op stoom voor het bloemencorso

De Kaap
LEERSUM  Het is alweer enigen jaren geleden dat er op Ginkelduin een praalwagen voor het Bloemencorso werd gebouwd. Maar op 16 augustus zal het vakantiepark weer zijn vertegenwoordigd. Lees verder

Winkeldief betrapt

LEERSUM  Gistermorgen wilde een 37-jarige man uit Leersum een winkel aan de Honingraat verlaten. Personeel had echter gezien dat hij scheermesjes had meegenomen ter waarde van 28 euro. Hij werd aangehouden en overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde agenten.

Nieuws van woensdag 23 juli 2008 (kopie)


Paadje tussen Jachtlaan en De Warande
Foto is genomen vanaf de Jachtlaan
foto: Renk Knol
tijd: 13:10 uur   temperatuur: 21°

Brand in woning

DOORN  Omstreeks drie uur vannacht kregen politie en brandweer de melding dat er brand was ontstaan in een woning aan de Beukenlaan. De hulpdiensten gingen snel ter plaatse maar de brandweer kon niet voorkomen dat het pand geheel in vlammen opging. Op het moment van de brand was niemand in het pand aanwezig. De politie heeft het sterke vermoeden dat hier sprake is van brandstichting en de Forensische Opsporing van de politie Utrecht doet sporenonderzoek. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, Heuvelrug.

Aanrijding tussen auto en bromfiets

LEERSUM  Dinsdagmorgen 22 juli vond op de Rijksstraatweg een ongeval plaats tussen een auto en een bromfiets. Bij de aanrijding raakten geen personen gewond.
Omstreeks 10.50 uur werd een bromfietser op een rotonde aangereden door een automobilist. De bestuurder, een 90-jarige man uit Rhenen, zag de bromfietsster, een 18-jarige vrouw uit Doorn over het hoofd en verleende geen voorrang. Door de botsing kwam zij op de motorkap van de auto terecht  en belandde op de weg. De ambulance die ter plaatste kwam, heeft de vrouw nagekeken en zij hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Wel is de vrouw voor de zekerheid nog even naar de huisarts gegaan.

Fietsavondvierdaagse in Doorn

DOORN  De 29e Doornse fietsavondvierdaagse wordt gehouden van maandag 11 tot en met donderdag 14 augustus 2008. De voorinschrijving is open tot en met zaterdag 9 augustus bij Rijwielspeciaalzaak J. v.d. Berg, Amersfoortseweg 57 en bij het VVV-kantoor (Cultuurhuis).
 Lees verder op de website van De Kaap

Baldadige jongen aangehouden

LEERSUM  Dinsdagavond hield tegen twaalven een agent in burger op de Rijksstraatweg een tweetal jongens staande omdat zij vernielingen zouden hebben gepleegd en baldadigheid vertoonden. Een van de jongens, 16-jarige jongen uit Leersum, wilde niet meewerken aan het onderzoek ter plaatste en is aangehouden.

De agenten die hun collega te hulp schoten, hebben de route nagelopen die de verdachte had gelopen en troffen daar een kapotte zak tuinaarde aan en enkele reclameborden die op de weg en op  het fietspad lagen.  De jongen is bekeurd op het bureau. De ouders van de verdachte zijn hiervan in kennis gesteld.

Kruispunt in centrum op de schop

DOORN  Het kruispunt Dorpsstraat -Langbroekerweg -Amersfoortseweg wordt flink op de schop genomen. Afgelopen maandag is met de eerste van vijf fases begonnen. Lees verder in De Kaap

 

Aanhouding om neppistool

RHENEN  Dinsdag 22 juli heeft de politie na een melding een jongen aangehouden vanwege het bezit van een niet van echt te onderscheiden nepvuurwapen.
 
Omstreeks 16.40 uur kreeg de politie de melding over het vuurwapen binnen. Op de Bouwhuisstraat / Markt zouden zich vier of vijf jongens bevinden waarvan er één over een vuurwapen zou beschikken. Ter hoogte van de brandweerkazerne trof de politie een groep van vier jongens aan. Deze zijn gefouilleerd maar hadden niets bij zich. De getuigeverklaring wees in de richting van een jongen die niet bij deze groep aanwezig was.

Nader onderzoek leverde twee verdachten in de directe omgeving op. Dit betreft een 15-jarige jongen uit Rhenen bij wie in zijn woning een kleine bibigun werd aangetroffen en een 12-jarige jongen uit Rhenen bij wie een andere, grotere bibigun werd aangetroffen. Beide bibiguns zijn in beslag genomen en tegen de jongens is proces verbaal opgemaakt.

Spannende Panne in Slottuintheater

Heuvelrugnieuws.nl
ZEIST Peter Hendriks speelt woensdag 30 juli zijn allernieuwste voorstelling Spannende Panne in het Slottuintheater. Deze kleutervoorstelling zit vol liedjes. Peter begint om 14.30 uur en je mag gratis komen.

Spannende Panne is de tweede in de reeks woensdagmiddagvoorstellingen in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist. Elke woensdagmiddag in de zomervakantie is er een. Peter Hendriks (onder meer bekend van zijn samenwerking met Peter Scheele) neemt voor deze voorstelling zijn vriendje Willem mee. Willem speelt gitaar. Samen spelen ze allerlei liedjes. Over kleine visjes, bangebroeken, heksen, maar ook over dappere ridders, over trommelen op je buik, pleisters en verliefd zijn.
Maar die pannen… wat zit daar eigenlijk in? Wat zit er ónder die deksels? Dat is spannend…!

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie. Of kijk op www.slottuintheater.nl.

Nieuws van donderdag 24 juli 2008

Rijsenburgselaan
Foto is genomen vanaf ingang rioolzuivering
foto: Renk Knol
tijd: 11:30 uur
temperatuur: 22°
relatieve vochtigheid: 62%
wind: oost 3
luchtdruk: 1022 hpa

Afwisselende busexcursie langs de Lustwarande

HEUVELUG  Ontdek de schoonheid van de landgoederen langs de Stichtse Lustwarande. Op zaterdag 9 augustus rijdt de excursiebus van Het Utrechts Landschap langs vele historische landhuizen en buitenplaatsen. Halverwege de tocht kunt u genieten van een uitstekende lunch. Bovendien brengt u een bezoek aan landgoed Vollenhoven. Hier wandelt u met een gids door de tuinen die zijn ingericht in Engelse landschapsstijl. Een bijzondere wandeling, aangezien dit landgoed beperkt toegankelijk is.

De bustocht vertrekt om 11.00 uur van Paviljoen Beerschoten, De Holle Bilt 6 in De Bilt. Omstreeks 16.30 uur bent u hier weer terug. De kosten zijn 25 euro voor Beschermers van Het Utrechts Landschap en 30 euro voor niet-Beschermers. Dit is inclusief de lunch en een bezoek aan landgoed Vollenhoven. Reserveren voor de tocht is noodzakelijk en kan via het VVV Wijk bij Duurstede op telefoonnummer 0343 – 57 59 95. Online reserveren kan via de website . Deze bijzondere excursie is ook nog te maken op 13 september, 11 oktober en 1 november.

De lustwarande is een gordel van buitenplaatsen en landgoederen van De Bilt tot en met Rhenen. Het Utrechts Landschap zet zich actief in voor behoud en herstel van dit waardevolle landschap. De Heuvelrug Express maakt in het zomerseizoen een rondtoer langs de schitterende buitenplaatsen. Tijdens de rit vertelt een gids over de geschiedenis van de Lustwarande, de (oorspronkelijke) bewoners en de natuur.

Computerproblemen bij gemeente Zeist

ZEIST  Het gemeentehuis heeft ernstige computerproblemen. Hierdoor is de dienstverlening beperkt. Aangevraagde documenten (paspoorten, rijbewijzen) kunnen wel worden afgehaald, net als uittreksels GBA en Burgerlijke stand. Aanvragen van paspoorten en rijbewijzen is op dit moment (donderdag 24 juli 2008) nog niet mogelijk.

De Pluim op de Hoed en Utrechts Heuvelrug Compliment

DOORN  Vrijwilligerswerk heeft naast het individuele belang ook een enorm maatschappelijk belang. Om haar erkentelijkheid te tonen voor het werk dat alle vrijwilligers verrichten nodigt de gemeente Utrechtse Heuvelrug alle vrijwilligers uit voor de vrijwilligersbijeenkomst. De bijeenkomst zal gehouden worden op 25 september 2008. Voor de vrijwilligersbijeenkomst ontvangen de organisatie een uitnodiging, deze is in week 30 verzonden.

Lees verder op de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

 

Inhaalslag voor natuur en verblijfsrecreatie op Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  De adviescommissie Recreatie en Toerisme, die drie jaar geleden in het leven is geroepen om een kwaliteitsimpuls te geven aan verblijfsrecreatie en natuur in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, draait nu op volle toeren.

Lees verder op de website van Nieuwsblad De Kaap

Fietser gewond

ZEIST- Op woensdagavond, rond zeven uur, reed een 55-jarige fietser uit Bunnik over de Utrechtseweg / Van Renesselaan. Door nog onbekende oorzaak ontstond er een aanrijding met een 20-jarige automobilist uit Zeist. De fietser raakte gewond aan armen en benen en werd vervoerd naar het ziekenhuis. De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Duidelijkheid voor bewoners Kersweg na informatieavond

AMERONGEN  Een delegatie medewerkers van de gemeente hield op 15 juli in sporthal De Ploeg, een informatieavond voor de bewoners van de Kersweg in Amerongen. Het werd een openhartige discussie, in positieve sfeer, over de aanpak van de verkeers- en riolerings problematiek die in deze straat al sinds lange tijd onrust en irritatie had gewekt.

Lees meer op website van De Kaap

 

Genieten van DoornRoosje vakantieweek

DOORN  In het F.D. Roosevelthuis aan de Arnhemse Bovenweg organiseerde de Stichting DoornRoosje van 19 tot en met 26 juli een vakantieweek voor mensen uit Doorn en omgeving, die door hun lichamelijke beperking aan huis of zorginstelling gebonden zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Handgemeen op postkantoor

RHENEN  Omstreeks 17.30 uur kwam een man poststukken afhalen bij het postkantoor aan de Molenstraat in Rhenen. De twee pakjes waren voor zijn dochter maar toen de medewerker van het postkantoor de namen van het paspoort (legitimatie) vergeleek met de namen op het pakket klopte deze niet en kreeg de 36-jarige man uit Rhenen de poststukken niet mee. Er ontstond een discussie die uit de hand liep. De 36-jarige man gaf de medewerker een klap in het gezicht en verdween. De politie werd gewaarschuwd en na een kort onderzoek kon de man in de omgeving worden aangehouden.

‘Van Landschap tot Lourdes’ (kopie)

DOORN  Na 7 jaren fotograferen bij de Fotogroep Kromme Rijn (Leersum) gaat Jeroen Kuipers terug naar het hoge Noorden waar zijn hart ligt: Groningen. Ter gelegenheid van zijn afscheid van de Utrechtse Heuvelrug is een aantal foto’s, gemaakt tussen 2001 en 2008, tentoongesteld in Galerie ART33.

Deze expositie laat slechts een beperkt aantal van zijn foto’s zien die hij in die tijd gemaakt heeft, maar ze geven een indruk van de ontwikkeling die deze (amateur)fotograaf heeft gemaakt als lid van de FKR.

De onderwerpen zijn zeer divers, ze variëren van Landschappen tot Lourdes.

De expositie wordt geopend zaterdag 9 augustus om 14.00 uur en is de weekends te bezichtigen van zaterdag 9 augustus t/m zondag 24 augustus tussen 12.00 en 17.00uur Daarbuiten op afspraak met de galeriehouder tel. 0343-416074.

Nieuws van vrijdag 25 juli

Hoofdstraat 67
foto: ©Robert Wassens
tijd: 10:15 uur    temperatuur: 20°

meer foto’s van deze straat

Autoboulevard in 2010 klaar

ZEIST  Autobedrijf Sanato verhuist mogelijk mee naar de nieuwe autoboulevard van Zeist die in 2010 langs de snelweg A28 bij Huis ter Heide verrijst. Als dat gebeurt, blijft het aantal garages dat uit woonwijken verdwijnt gelijk, want Ekris verhuist niet mee en blijft aan de Bergweg.

Lees verder op de website van AD/UN

 

Amokmaker graafmachine Rhenen weer vrij

RHENEN  De man die in april in Rhenen het clubhuis van een motorclub te lijf ging met een graafmachine, is weer vrij. De 53-jarige man mag het vervolg van zijn rechtszaak thuis afwachten, heeft de rechtbank beslist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

 

Fietsen betekent vrijheid, blijheid

DOORN  Meestal zijn ze twee tot drie weken onderweg maar dit keer waren het maar dertien dagen. De dames Martha Krijgsman 69 jaar en Elsebep Smits 67 jaar kwamen afgelopen zondag terug van een jaarlijkse fietstocht welke zij dit jaar voor de 25ste keer hebben gereden.

Lees verder op de website van Nieuwsblad De Kaap

 

Nieuw kerkgebouw plus vijf woningen

LEERSUM  De oud gereformeerde gemeente in Nederland te Leersum heeft plannen voor een nieuw kerkgebouw. Op de plaats van de huidige kerk op de hoek van de Koningin Julianalaan en de Burgemeester van den Boschweg komt dan ruimte vrij voor vijf nieuwe woningen.

Lees verder op de website van Nieuwsblad De Kaap

 

Buurtijver voor betere vijver

MAARN  De bewoners en school van de wijk De Driesprong, met name Beeklaan, Breeschotenlaan en Bakkersweg, klagen unaniem over de slechte staat waarin de sloten en vijvers waaraan zij wonen verkeren.

Lees verder op de website van Nieuwsblad De Kaap

Chansons, een schaap en Elvis in Slottuintheater

ZEIST  Franse Chansons door een Zeister zangtalent. Een schaap en een bange man. En ook nog Elvis Presley. Maak het mee op zondagmiddag 3 augustus in het Slottuintheater. Het programma in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist begint om 13.30 uur. De toegang is gratis.

De Zeister componist en zanger Guido van de Meent opent de middag om 13.30 uur. Guido won het Concours de la Chanson Française en trad daarmee in de voetsporen van voormalig plaatsgenote Wende Snijders. Guido van de Meent ‘boeit van begin tot eind’, schreef een recensent. Hij neemt een violist mee.

Rond 14.30 uur speelt Etiënne Borgers Schaop. Mijnheer Mølsk woont in een kast. Om hem heen is de Grote Wereld. Hij wil graag naar buiten. Maar hij durft niet. Een eindje verderop staat Schaop, middenín de Grote Wereld. Die staat iedere dag heel rustig te kauwen. En voor zich uit te kijken. Vandaag leert Mølsk iets van Schaop en samen hebben ze iets te vieren! Een muzikale kindervoorstelling.

Tot slot van de middag in het Slottuintheater kruipt Ed Carree in de huid van Elvis Presley. De Zeister entertainer geeft een show waarin hij The King in zijn vele facetten laat herleven. Onvergetelijke nummers èn heupbewegingen, vanaf 15.30 uur.


Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie.

Verbreding A12 tot aan Maarsbergen

BUNNIK  De verbreding van de A12 begint bij Utrecht. Tussen Lunetten en Bunnik gaat het van twee keer drie rijstroken naar twee keer vier. Verderop tussen Bunnik en Driebergen komen er aan beide zijden drie rijstroken plus een spitsstrook aan de middenbermzijde, in plaats van de huidige twee rijstroken.
Lees verder op de website van AD/UN

 

Nieuws van zaterdag 26 juli 2008


Burgemeesterlaan 2
foto: © Robert Zwart
tijd: 8:10 uur    temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Wel schuldig, geen straf voor Overberger

OVERBERG  Een 58-jarige inwoner van Overberg, die op zijn terrein illegaal afvalstoffen zou hebben gedumpt, moet weliswaar schuldig worden bevonden maar geen straf krijgen. Dit eist het Openbaar Ministerie in Arnhem. De Overberger wilde van zijn landgoed een ‘ecologisch juweeltje’ maken waar dieren en planten vrij spel hebben.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Vijfde Speelweek groot succes

LEERSUM  Ondanks de regen hadden er zich weer meer kinderen aangemeld voor de jaarlijkse speelweek dan dit het vorig jaar het geval was. Het geklop van de hamers op het hout was vanaf de weg al te horen. Men ging ervoor!

Lees verder op de website van de Kaap 

 

Open zomerconcert op orgel Andrieskerk

AMERONGEN  Voor de derde keer deze zomer zette de Andrieskerk zaterdagmiddag de deuren open om iedereen die maar wilde te laten genieten van professioneel spel op het bekende Batz Witte orgel. Erik van der Heijden, organist, klavecinist en veel meer, voerde met twee gevarieerde programma’s het volledige, derde zomerconcert uit.

Lees verder op de website van De Kaap 


Bewoners serviceflat Rhenen krijgen gelijk in kort geding

RHENEN  De Vereniging van Eigenaren van een serviceflat aan de Rozenlaan in Rhenen mag andere bewoners niet verplichten om dezelfde moedersleutel te gebruiken. Dat is de uitkomst van een kort geding bij de rechtbank in Utrecht.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

 

Australische acrobaten in Slottuintheater

ZEIST  Helemaal uit Australië: de Leaping Loonies. Woensdagmiddag 6 augustus treden ze op in het Slottuintheater. De drie komische acrobaten beginnen hun show in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist om 14.30 uur en de toegang is gratis.

Tim, Daniel en Scott zijn drie onwaarschijnlijk lenige en sterke Australiërs. Deze zomer toeren ze door Europa. Een taalprobleem hebben ze niet, want in hun show wordt nauwelijks gesproken. Maar er is wel heel veel te zien! Met hun acrobatische kunsten dwingen ze het respect af van jong en oud. En ze zijn ook nog eens ontzettend grappig. The Leaping Loonies wonnen in Australië al vele prijzen en wie ze ziet begrijpt waarom. Hun voorstellingen bestaan uit eigentijdse acrobatiek gecombineerd met het beste van meer dan een eeuw vaudeville- en circustheater. De Marx Brothers en de Three Stooges in een fris nieuw jasje. Leuk voor iedereen van 2 tot 102.

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie.

Zondag 3 augustus: in de voetsporen van Napoleon

AUSTERLITZ  Austerlitz is nog maar iets ouder dan 200 jaar. Van die begintijd zijn nog vele tekens te zien in de boswachterij. En ook daarna heeft dit gebied vele functies gekend, die hun sporen hebben nagelaten. We gaan naar de geschiedenis op zoek, van het ontstaan van de Heuvelrug in de ijstijd tot herstellingsoorden in de tweede helft van de vorige eeuw.

De wandeling start om 14.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Nieuws van zondag 27 juli 2008


Aalscholver
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 22°C

meer foto’s van deze straat

Buitenschoolse opvang bij De Meent

MAARN  Op dit moment wordt er stevig doorgewerkt aan het nieuwe lokaal achter Basisschool De Meent. ,,Dit lokaal wordt groter dan een regulier lokaal en is bestemd voor groep 4, maar daarnaast ook voor buitenschoolse opvang (BSO)”, legt directeur Lotteke de Kruijff uit.

Lees verder op de website van De Kaap 

 

 

Vernieling parkeermeter

ZEIST  Zondagmorgen 27 juli tegen vijf uur betrapte de politie via camerabeelden een man die een parkeermeter op de Slotlaan aan het vernielen was. De politie kon de man ter plaatse aanhouden. Hij kreeg een bekeuring.

Vechtpartij op Nicolaas Beetslaan in Zeist

ZEIST  Op vrijdagmiddag 25 juli rond vier uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op de Nicolaas Beetslaan in Zeist. De aanleiding was een klacht over belediging en aanranding van een vrouw uit Zeist.

In een winkel aan de Laan van Vollenhove zou een 26-jarige man uit Tilburg, die daar met twee andere 21-jarige plaatsgenoten inkopen deed, de vrouw beledigd en aangerand hebben. De vrouw had hierop haar 22-jarige echtgenoot op de hoogte gebracht van het voorval. Die was vervolgens met twee andere mannen in de auto gestapt om op aanwijzing van zijn vrouw de mannen die in middels per auto vertrokken waren te achterhalen.

De 22-jarige man dwong op de Nicolaas Beetslaan de auto met de vermeende dader te stoppen. Daarop volgde een handgemeen en werden er over en weer klappen en trappen uitgedeeld. De politie heeft vijf verdachten aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Het gaat om een 27-jarige en 22-jarige man uit Zeist en drie mannen uit Tilburg, warvan twee van 21 en een van 26 jaar. De politie onderzoekt de zaak.

Bedreiging bij tascontrole

ZEIST  Zaterdagmiddag 26 juli tegen vijf uur kreeg de politie van een melding van een winkel aan de Voorheuvel over bedreiging. Bij het verlaten van de winkel wilde het winkelpersoneel bij een 36-jarige vrouw uit Zeist en een 35-jarige vrouw uit Mönchengladbach de tas controleren. Een 44-jarige man uit De Bilt die bij de vrouwen hoorde, viel daarop uit naar het winkelpersoneel. Hij uitte bedreigingen en pakte een 18-jarige winkelmedewerkster hard bij de arm. De politie heeft de man aangehouden en ingesloten.

‘Het corsobestuur is een team’

LEERSUM  Na acht jaar trouwe dienst heeft Marlous Rijsmus haar taak als secretaris van het corsobestuur neergelegd. Haar opvolgster heet Dianne Roodenburg. ,,Het bestuur was heel eerlijk over de inhoud van deze taak. Het is een kluif werk, maar we zullen je er allemaal bij helpen,” vertelt ze over haar nieuwe klus.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Ontwikkeling van de heide op de Utrechtse Heuvelrug

ZEIST  Zondag 3 augustus vindt op de Krakeling in Zeist een thema-excursie plaats over de ontwikkeling van de heide op de Utrechtse Heuvelrug. De excursie wordt geleid door Aalt van der Hoorn, boswachter van Stichting Het Utrechts Landschap.

Vroeger kwamen er op de Utrechtse Heuvelrug flinke heidevelden voor. Deze konden zich vooral ontwikkelen, doordat er kuddes schapen over de heuvelrug rondtrokken. Deze dieren deden zich tegoed aan de jonge loten van bomen en struiken, die daardoor in het begin van hun groei werden gestopt. Met het verdwijnen van de schaapskuddes heeft de hei terrein moeten afstaan aan de bomen en struiken. Veel hei is daardoor verdwenen. Het Utrechts heidelandschap heeft zich meer tot een bosgebied ontwikkeld. Meer diversiteit in de natuur stimuleert echter de natuurontwikkeling: Meer soorten vogels, insecten, planten amfibieën en grotere zoogdieren. Met de komst van wildviaducten en ecopassages worden de natuurgebieden beter bereikbaar voor dieren uit andere delen van de provincie.

De excursie start om 14.00 uur vanaf de Krakelinweg t.h.v. Bouwbedrijf Hagens. Deelname is gratis.

Rondreizend ZomerOrkest Nederland bezoekt Slottuintheater

ZEIST  Zestig man sterk zijn ze en ze blazen de wolken uit de hemel. De komende weken reizen ze door het land: het ZomerOrkest Nederland. Zondagavond 3 augustus speelt het orkest in het Slottuintheater, het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist. Het concert begint om 20.00 uur, de toegang is gratis.

Het ZomerOrkest Nederland is een harmonie-orkest dat wordt gevormd door jonge, enthousiaste muzikanten. Conservatoriumstudenten en heel goede amateurs.In korte tijd hebben ze een uitdagend programma ingestudeerd, onder leiding van de dirigenten Jos Schroevers en Dirk van de Weijer. Tien dagen lang reizen ze door Nederland en in die tijd laten ze zien en horen hoe leuk en mooi blaasmuziek is. Op het programma staat onder andere een speciaal voor deze toernee door Alex Poelman gecomponeerd stuk, maar ook een medley van Hollands hits. En hoboïst Luuk Denissen speelt solo. Het orkest is van alle markten thuis: van rock tot barok!

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465. Daar hoort u de laatste informatie.

Nieuws van maandag 28 juli 2008

A12 richting Arnhem afslag Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur  temperatuur: 23 °C


Toch omleidingsborden in wijk rond kruispunt

DOORN  In overleg met de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de aannemer van het kruispunt in Doorn toch omleidingsborden door de wijk Schoonoord geplaatst. De gemeente had in eerste instantie besloten dat niet te doen, omdat ze er van uit ging dat lokaal verkeer haar weg wel kon vinden.

Lees verder op de website van AD/UN

 

Flatwoning Waterigeweg uitgebrand

ZEIST  Een appartement in de flat aan de Waterigeweg in Zeist is maandagmiddag helemaal uitgebrand. De brand brak iets voor vijf uur uit. De brandweer was snel ter plaatse en had het vuur twintig minuten later gedoofd. Toch kon niet worden voorkomen dat de woning uitbrandde.

Lees verder op de website van AD/UN

Brand in auto

ZEIST  Omstreeks vanacht half één reed de politie over de Leeuweriklaan en zag hier een kliko midden op straat staan. De inhoud van de kliko stond in brand en werd uitgetrapt door de agenten. De agenten reden de bocht om en zagen vervolgens een auto in brand staan. De brandweer bluste de brand. De politie gaat uit van brandstichting en heeft de zaak in onderzoek. De politie verzoekt getuigen te reageren via 0900-8844, Binnensticht.

Drie fretten zoeken baasje

DOORN  Maar liefst drie fretten zijn vorig weekeinde in het bos gevonden. Twee daarvan zijn in hetzelfde buitengebied van Doorn gevonden, rondom Moersbergen. Het gaat om kruisingen van fret en bunzing: donkerbruine diertjes met een bunzingmasker. Het betreft een jong en een ouder dier, die zijn staart mist.

Lees verder op de website van De Kaap

 

CDA op bezoek bij MRC Doorn

DOORN  De CDA-fractie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug brengt maandelijks een bezoek aan een organisatie: in juli werd het MRC bezocht. Commandant Van ’t Root en zorgmanager Van Leeuwen van het Militair Revalidatiecentrum (MRC) informeerden de fractie.

 

Het MRC is gevestigd op het landgoed Aardenburg, groot 32 ha en lang geleden eigendom van bankier Van Eeghen. Vanaf 1946 is het gehuurd en sinds 1961 is het in eigendom.

Naast militairen zijn sinds 1954 ook burgerpatiënten welkom. Het centrum is op revalidatiegebied zeer vooruitstrevend – de goede naam werd in 2005 bevestigd met het cijfer 7,9! Er is specifieke kennis aanwezig op het gebied van orthopedie. Er zijn 125 medewerkers van wie achttien militair zijn. De verhouding militaire- en burgerpatiënten is 60:40. In de paviljoens is plaats voor 45 en in de kliniek voor 35 personen. Voor dagbehandeling zijn 30 plaatsen beschikbaar.

Er zijn plannen voor nieuwbouw van een sportaccommodatie met zwembad – bedoeld voor revalidatiedoeleinden. Het MRC is in overleg met het ministerie van Defensie om mogelijkheden te bekijken voor verhuur aan organisaties/groepen die een relatie hebben met gezondheidszorg.

Twee producten bij het MRC springen in het oog : het onlangs geïnstalleerde Caren-apparaat en vroeg interventie. Bij Caren wordt de revalidatietijd korter en bovendien het eindresultaat bevorderd; de revalidant staat dan op een schijf met loopband en wordt in een virtuele omgeving gebracht, daardoor wordt de stabiliteit vergroot en de kans op vallen verkleind. Bij vroeg interventie gaat het om arbeidsintegratie; door gerichte aanpak kan 80% van de cliënten weer in het arbeidsproces terugkeren.

De concurrentie onder de verschillende revalidatiecentra in Nederland neemt toe. Het MRC doet er alles aan om de vooraanstaande plaats die het heeft te behouden. De CDAfractie wenst het MRC daarbij heel veel succes toe.

Nieuws van dinsdag 29 juli 2008

Jachtlaan 17-19 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.55 uur  temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

Regionalisering van brandweer op komst

HEUVELRUG  In de vergadering van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht is het besluit genomen om de regionalisering van de brandweer in de regio Utrecht in gang te zetten.

Lees verder op de website van De Kaap

Van Waalwijk begint de victorie!

In gezonden door Frits van Schaik (Driebergen), namens BVH
DRIEBERGEN  Vorige week werd onder meer op deze site nogal schamper gereageerd op de door het raadslid, Sybe Streekstra, namens Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) ingediende en aangenomen motie om mensen met een zeer laag inkomen wat financieel te steunen om aan het maatschappelijk verkeer te kunnen (blijven) deelnemen. Daarbij kan worden gedacht aan tegemoetkoming in de kosten om lid te kunnen blijven of worden van sportverenigingen, culturele of recreatieve organisaties.

Zoals gesteld leidde deze motie tot wat schampere en zeker kritische geluiden. “BVH introduceert een vorm van armenzorg”, was zo’n reactie. Of: “BVH heeft makkelijk praten, maar geeft niet aan hoe e.e.a. moet worden gerealiseerd. Dat is ook razend moeilijk, want waar leg je bijvoorbeeld de inkomensgrens, waaronder je wellicht in aanmerking kunt komen voor zo’n doeluitkering ?”

Wie schetst mijn verbazing dat ik één dezer dagen in één van de landelijke ochtendbladen kon lezen dat de gemeente Waalwijk voetballiefhebbers die maar juist op of net iets boven het sociaal minimum komen 75 procent korting geeft op een seizoenkaart van de voetbalvereniging RKC. De doelgroep krijgt korting op het gebied van sport, cultuur en recreatie. Toe maar !

Volgens mij moet onze gemeente na de vakantie maar eens te rade gaan bij de gemeente Waalwijk. Om opnieuw het wiel te gaan uitvinden, lijkt mij niet raadzaam. Het wordt in ieder geval Sybe Streekstra in het najaar wat gemakkelijker gemaakt om het college eraan te herinneren de motie uit te voeren. Het college kan e.e.a. niet meer afdoen met de opmerking dat de uitvoering van de motie op zich laat wachten omdat er tal van haken en ogen aan zitten. Het precedent is geschapen. ‘Van Waalwijk begint de victorie !’, ondanks tandengeknars van alle critici.

Dodelijk ongeval op Amersfoortseweg bij Zeist

ZEIST  Bij een eenzijdig ongeval rond het middaguur op de Amersfoortseweg in Zeist is een dode gevallen. Volgens de eerste berichten raakte de auto op het traject tussen Utrechtseweg en Panweg door nog onbekende oorzaak van de weg. De auto botste tegen een boom en rookte daarna, maar er ontstond geen echte brand.

Lees verder op de website van AD/UN

Expositie 100 jarig bestaan KNNV

DRIEBERGEN  Vanaf 28 juli tot 29 augustus 2008 is de Expositie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de KNNV, afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn te zien in de regiobibliotheek ZOUT locatie Driebergen.

Vertoont worden waarnemingen van vogels, planten en landschap uit onze regio en feiten uit de 100 jarige geschiedenis van de afdeling.

“KNNV” staat voor “Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, oftewel vereniging voor veldbiologie”. Zelf alles van de natuur tot in details bekijken in groepsverband.

De bibliotheek is gevestigd aan de Hoofdstraat 164 (1e verdieping, lift aanwezig)

Openingstijden: maandag en vrijdag van 14 tot 20 uur. Woensdag van 14 tot 17 uur.

‘Adieu’ nieuw thema expositie Kunstgilde

LEERSUM  ,,Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering.” Dat waren enkele woorden die gesproken werden tijdens de opening van de nieuwe expositie van Het Kunstgilde afgelopen zaterdagmiddag. Een grote groep gildeleden stelden hun werk ten toon.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Aanvraag voor reclamezuil

LEERSUM – De benzinepomp van Arie van leeuwen aan de Rijksstraatweg wordt een ESSO-station. De welstandscommissie boog zich afgelopen maandag over de tekeningen van een 6 meter hoge overkapping en een 6,5 meter hoge blikvanger met ESSO-logo en de benzineprijzen, die de aandacht op het tankstation moet gaan vestigen.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Nieuws van woensdag 30 juli 2008

De Warande Driebergen: mos tussen klinkers
foto: © Renk Knol
tijd: 14.45 uur  temperatuur: 26 °C

Kunst in de Cantina: Franz Hazelzet

DOORN  Hazelzet (1950) is sinds 1983 full-time werkzaam als beeldende kunstenaar. In de loop der jaren exposeerde hij op vele plaatsen waaronder in zijn eigen atelier op Landgoed Moersbergen in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Tankauto in het nauw

DOORN  Een grote tankauto kwam vast te zitten afgelopen maandagmiddag toen hij vanuit de richting Doorn de Sandenburgerlaan op wilde naar de N225. Door de verkeershinder bij de werkzaamheden aan het kruispunt in Doorn zoekt ook het vrachtverkeer alternatieve routes.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Man aangehouden voor kattenmoorden

LEERSUM  Een 54-jarige man uit Leersum is aangehouden omdat hij meerdere katten zou hebben beschoten. Sinds 2002 waren er bij de politie vijf meldingen van dode en vier meldingen van beschoten katten in Leersum binnengekomen. Eind juni werd er weer een kat slachtoffer.

Lees verder op de website van het AD/UN

 

 

Nieuws van donderdag 31 juli 2008

Jachtlaan 21-23 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.50 uur  temperatuur: 27 °C

meer foto’s van deze straat

Brand gesticht

ZEIST  Op woensdagmiddag omstreeks 13.20 uur zag een beveiliger dat twee jongens brand aan het stichten waren in het bos aan de Oude Arnhemseweg. De politie werd gewaarschuwd en het brandje werd snel geblust. De jongens, 17 en 18 uit Zeist, werden aangehouden en kregen op het bureau een bekeuring.

Lunchconcert in de Maartenskerk

DOORN  De vier zomerse lunchconcerten in de Maartenskerk zijn al sinds 2004 een groot succes te noemen. Organist en initiatiefnemer van deze concerten Kees Blijdorp toont zich tevreden over het groeiend aantal bezoekers. Het eerste concert speelde op 7 juni en het tweede op 5 juli van dit jaar. Het eerstvolgende concert is op zaterdag 2 augustus aanstaande.

Lees verder op de website van De Kaap

Ed den Hertog over de kermis

LEERSUM  Tot 2006 werd de jaarlijkse kermis gehouden op het terrein aan de Kerkweg. Daar staan nu woningen en sindsdien is de Oranjevereniging als organisator samen met de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie. Toen Cees van de Geer een terrein aan de Boerenbuurt beschikbaar stelde, leek de oplossing gevonden.

Lees verder op de website va De Kaap

Boek over dammen haalt herinneringen op

DOORN  Een alleraardigst boekje over het dammen in Doorn in de afgelopen zestig jaar is in het voorjaar verschenen. De schrijver van dit met nostalgische verhalen gevulde boekje is Cor den Toom, al vanaf 1956 lid van de club en de huidige voorzitter.

Lees verder op de website van De Kaap