Arnhemsebovenweg 40




Foto Renk Knol 2006 vergroot foto / enlarge photo

De monumentale villa, thans in gebruik als kantoor, dateert uit omstreeks 1904 en maakte deel uit van een plan van negen villa’s in het Prins Hendrikpark, het latere Mevrouw van Vollenhovenpark. Dit plan werd ontwikkeld door een Amsterdamse maatschappij ‘Stad en Land, Nederlandsche maatschappij tot exploitatie van roerende en onroerende goederen’. Deze maatschappij werkte samen met bouwkundige J.M. Paap uit Zeist. Hij zal hoogstwaarschijnlijk het ontwerp van deze villa hebben geleverd. Het huis herbergde in de jaren twintig het kindertehuis ‘De Viersprong’ van de zusters Dermout Deenik. Het pand vertoont de kenmerkende asymetrische opbouw onder een samengesteld dak, gedekt met shingles. Rechts bevindt zich een hoge topgevelpartij, waartegen vroeger een houten serre met lessenaarsdak was geplaatst. De topgevelpartij krijgt extra accent door boogvelden met gekleurd tegelwerk boven het middelste venster op de verdieping en boven het zoldervenster. De opvallende vooruitstekende afsluiting van het ver overkragende dak en de houten schoren geven de top evenzeer een extra nadruk. Links in de topgevelpartij is de ingang gesitueerd, voorzien van een paneeldeur met smeedijzeren siertraliewerk. Het volume links is twee bouwlagen hoog en overkapt met een afgeplat schilddak.
Arch: Kad.legger art.935/1 en 5 nrs. B1916 en B1962
besluit: 22121998   categorie 2   dbr 6
bron: Monumenten Inventarisatie Provincie Utrecht, 1996; Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en Architectuur


Ik heb een kleine wijziging voor uw internet beschrijving op van dit huis.

U zegt:
“Het huis herbergde in de jaren twintig het kindertehuis ‘De Viersprong’ van de zusters Dermout Deenik.”

Dat is niet helemaal juist.  Ik was tien jaar in kindertehuis “de Viersprong” van 1937 tot 1947 en al die jaren woonde ik op de Arnhemsebovenweg.  Zoals U ziet ook gedurende de oorlog en de Duitse bezetting.  Dus het kindertehuis was daar later dan de jaren twintig. 
De namen van de zusters waren Suus Dermout en Mien Deenik.  Gedurende de oorlog verborgen deze zusters ongeveer 20 joodse kinderen maar werden verraden.  Omstreeks 1944 werden al die joodse kinderen weggehaald en zijn allemaal omgekomen in concentratiekampen.

Hoogachtend
Frits Evenbly
1103 Brazos Drive
Southlake, TX 76092-6026
(817) 251-4511