Valentijn 40



Foto: Renk Knol 2000

Een gedenksteen inde achtergevel van dit landhuis geeft de volgende informatie: ‘Dit huis is gesticht door Pieter Bierens de Haan en Françolse Isabelle Henriëtte Philipse in het zesde jaar van ons huwelijk. Bouwmeester was Johan Wilhelm Hanrath, den 29en december 1905 zijn de werklieden begonnen de grondslag te leggen. Den 24en october 1906 hebben wij met ons kind het betrokken’. Het huis is geïnspireerd op laat negentiende-eeuwse Engelse architectuur en vertoont sterke overeenkomst met Hanraths eigen huis De Olijftak in Hilversum en het landhuis Dennenhof in Baarn. Bij het huis behoorde een tuinmanswoning, Jagerspad 3, Klein Valentijn geheten. Dit pand is in 1926 gebouwd, eveneens naar ,ontwerp van J.W. Hanrath. In 1985 is dat huis in dezelfde stijl sterk vergroot.

Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen onder een hoog schilddak met twee schoorstenen en dakkapellen met rondboogfronton. Karakteristiek is de symmetrische indeling van de gevels met op de begane grond rechts en links een driezijdige erker zowel aan de voor- als achterzijde. De enkele of gekoppelde vensters met draairamen zijn voorzien van wit glas-in-lood. De ingangspartij onder een luifel wordt omlijst door zuchten en een rondboog bovenlicht. Boven de ingang bevindt zich een gevelsteen met daarop ANNO DOM MCMVI. Aan de voorzijde zijn als een soort wangen onder een doorgetrokken dakschild een garage en een tot kamer verbouwde veranda aangebracht. Aan de achterzijde bevindt zich op de verdieping een loggia.

Valentijn, dat van 1973 tot 1996 als dienstencentrum voor ouderen in gebruik is, heeft ook jaren dienst gedaan als rooms-katholiek meisjesinternaat. Daartoe zijn bij de zijgevel storende brandtrappen aangebracht. Ook de oorspronkelijke tuinaanleg is verstoord door de bouw van een groot aantal seniorenwoningen.
Arch: BV-166. Lit: Zikking, 1973.
besluit: 08031994   categorie 1   DBR 314
bron: Monumenten Inventarisatie Provincie Utrecht, 1996; Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en Architectuur

aanvullende informatie van Jos van Til Thuring ( huidige bewoner 11-09-2002)
Betreft: het Huis Valentijn, Valentijn 40
 
Even ben ik in de gelegenheid geweest de tekst nogmaals goed te bekijken van Valentijn. Vriendelijk verzoek ik de volgende wijzigingen aan te brengen:
 
1. Er is geen gedenksteen in de achtergevel en die heeft er nooit gezeten ook. Later is een gedenksteen gemaakt maar die heeft altijd in het huis gestaan.
2. Inpandig heeft nooit een garage gezeten. Er is dus ook nooit een garage verbouwd.
 
Wellicht de volgende aanvullingen:
1. In 1924 is een veranda, aan de westzijde, verbouwd tot serre.
2. Rondom de voordeur zijn in 1919 gebrandschilderde ramen aangebracht voorstellende de heilige Valentijn. Een raam is een allegorische voorstelling van de zorg voor elkaar (Bierens de Haan, de opdrachtgever van de bouw, was immers arts)
3. De naam Valentijn komt van de heilige Valentijn. Bierens de Haan woonde en werkte eerst in Bloemendaal. Daar was hij medeoprichter van een centrum voor ‘vallende ziekten’ (epilepsie). De beschermheilige voor lijders aan vallende ziekten was en is…..Valentijn. Vandaar de naam.
 
Jos van Til Thuring