Hoofdstraat 165



Foto Renk Knol 1998

Vrijstaand herenhuis, gebouwd in Neo-Renaissance trant, in de periode 1900-1910. Het pand is gebouwd in opdracht van de dames Paddenburg door de firma D. Appels en Zn. of door de firma Gebroeders Fukkink.

Het pand is asymmetrisch van opzet en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld dak van twee haaks op elkaar gesitueerde daken, een schilddak en een afgewolfd zadeldak. De daken zijn gedekt gesmoorde kruispannen. 

De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en voorzien van horizontale, gepleisterde gevelbanden. In de voorgevel van het linker bouwdeel een paneeldeur met een luifeltje en een bovenlicht, rechts in de voorgevel een samengesteld kozijn voorzien van een centraal schuifvenster, geflankeerd door smalle schuifvensters. Op de verdieping boven dit venster een balkon met dubbele balkondeuren met aan weerszijden smalle vensters. Deuren en vensters zijn alle voorzien van veel-ruits bovenlichten. Boven de gevelopening van de balkondeuren een gemetselde boog, in de boogtrommel een gemetselde baksteen ‘driepas’ en glad pleisterwerk voorzien van gestileerde bloemmotieven.

Boven in de topgevel een venster. Op de verdieping, boven de entree, een stolpvenster.

Langs de voorzijde een eenvoudig smeedijzeren hekwerk.

Waardering

Vrijstaand herenhuis, gebouwd in Neo-Renaissance trant, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en detaillering uit de bouwperiode alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelingskarakteristiek van de Hoofdstraat, welke zich onder meer kenmerkt in de karakteristieke architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw.
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug

besluit: 00000000   categorie 2   dbr 171