Introductie Wethouder Verhaarlaan Driebergen

andere straat

  intro  kaart  foto’s  ansichten  monumenten  luchtfoto  woningmarkt



Niet alle wethouders van de gemeenten Rijsenburg, Driebergen en Driebergen-Rijsenburg worden in straatnamen vernoemd. En dat hoeft ook niet. Maar dat Henri Verhaar, de klokkemaker-rijwielhandelaar-wethouder van Rijsenburg een laan heeft gekregen, dat doet deugd. Van 1890 tot 1894 raadslid, van 1895-1914 wethouder, van 1916-1931 raadslid van de gemeente Rijsenburg. Zijn belangrijkste wapenfeit: het door de gemeente doen accepteren van een aangeboden geschenk!

Toen in 1902 de weduwe Diederichs aan de gemeente Rijsenburgs haar bosbezit onder en boven de Arnhemsebovenweg schonk, schrok de gemeenteraad, onder aanvoering van burgemeester Van Heemstra daarvoor terug. Een financieel blok aan het been zou het worden, veel geld zou het nooit kunnen gaan opleveren, want mevrouw Diederichs maakte een voorbehoud: nooit zou het terrein een andere bestemming mogen krijgen. Dus geen kans voor de gemeente om het voor goed geld in bouwpercelen uit te geven! Verhaar praatte als Brugman op burgemeester en collega’s in: zo’n kans om een ‘openbaar bos’ te krijgen zou nooit meer geboden worden! Eind goed, al goed, wijzend op de te verwachten opbrengst aan kaphout en bijgevallen door externe deskundigen, wist hij de raad toch zover te krijgen dat het geschenk werd aangenomen.

In een deel van het Rijsenburgse bos werd in 1953 de Heidetuin aangelegd, in een ander stuk werd in 1977 het Noorderplantsoen gebouwd. Door het Rijsenburgse bos en langs de Heidetuin loopt sinds de 50er jaren nu de Wethouder Verhaarlaan, vanaf huize Erica tot aan de Arnhemsebovenweg. Verhaar heeft lang op z’n laan moeten wachten. Pas in 1954 werd, na een mislukte poging om de Julianalaan op Rijsenburg naar hem te vernoemen, op suggestie van het raadslid Glaudemans het grootste deel van de Kraaybeeklaan – die ook een tijdlang Ericalaan heeft geheten – herdoopt in de Wethouder Verhaarlaan.

Dat mocht geen verrassing heten, al bij de 87e verjaardag van Verhaar zegde de redacteur van de plaatselijke courant ‘Het Nieuws’ hem al min of meer toe dat zoiets er na zijn dood wel van zou komen!

Overgenomen uit ‘Heg en Steg’ van Dick Steenwijk
Uitgeverij Stichting Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug, 2000
isbn 90-6720-236-3